Recepty

Recept: Fitness játrová omáčka

Víte, že játra jsou velice dobrým a levným zdrojem bílkovin a vitamínů? Ve fitness stravování se jim proto rozhodně nevyhýbejte a pokud zrovna příliš nespěcháte, zkuste z nich připravit chutnou játrovou omáčku.

 

Doba přípravy:                                                   30 minut

Doba vaření/pečení:                                        40 minut

Počet porcí:                                                          6

 

 

Nutriční hodnoty                                                6 porcí                                                 1 porce

Energetická hodnota:                                        1 456 kCal                                                 243 kCal

Sacharidy:                                                               26 g                                                            4 g

Z toho cukry:                                                         0 g                                                               0 g

Bílkoviny:                                                                 113 g                                                         19 g

Tuky:                                                                           42 g                                                           7 g

 

 

 

Ingredience

 

Postup

1. Játra umyjte a nákrajejte na menší části.

2. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmažte s kmínem na trošce oleje.

3. Přidejte játra, opepřete a nechejte zatáhnout. (pozor, nesolit, játra by ztvrdly)

4. Zalijte půlkou vývaru a nechejte dusit pod pokličkou 30 minut.

5. Přilejte zbytek vývaru, chvíli povařte a zceďte (oddělte vývar od jater a cibule).

6. Polovinu jater dejte stranou a druhou polovinu jater i s cibulí a trochou vody rozmixujte dohladka.

7. Vývar vraťte na plotnu, vmíchejte rozmixovaná játra, osolte a přiveďte k varu.

8. Mezitím rozmíchejte ovesnou mouku (mleté ovesné vločky) ve vodě a pak pomalu za stálého míchání vlejte do omáčky.

9. Vložte zbytek jater a ještě chvíli povařte.

10. Podávejte s rýží.

 

 

Poznámky

  • Upřednostňujte bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
  • Místo ovesných mletých vloček můžete použít i jinou celozrnnou mouku, na zahušťování je vhodná například žitná.
  • Mouku s vodou můžete rozmixovat v mixéru, pokud se udělají hrudky.
  • Omáčku můžete i zmrazit.



Olga Bajková

Olga Bajková

Autor a expert

Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Do fitka jsem poprvé zavítala už jako teenager, ale opravdu intenzivně a skoro každý den se mazlím s činkama až poslední rok. :-) Trvalo mi pěknou řádku let, než jsem dokázala efektivně skloubit sport se správným stravováním a začaly se dostavovat uspokojivé trvalejší výsledky. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)


Olga si oblíbil/a...


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ