Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Zlepšování sportovního výkonu | Suplementy, díky kterým dosáhnete svého cíle

Zlepšování sportovního výkonu | Suplementy, díky kterým dosáhnete svého cíle
Jennifer Blow
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Jennifer Blow

Od běhu a cyklistiky po HIIT, stejně tak všechny ostatní sporty, existuje řada způsobů, jak Vám můžeme pomoct dostat ze svého těla maximální výkon – ať jde o zlepšení Vašeho času na silnici nebo zlepšení volných kopů. Bez ohledu na Vaši úroveň, s tím správným palivem jste připraveni uspět.

Ujasněme si to – neexistuje magický suplement, který Vás přes noc dostane z druhé ligy na mistrovství světa, a nic nemůže nahradit dřinu při tréninku, zdravou a vyváženou stravu a dobrý noční spánek. Ale pokud k těmto věcem přidáte ty správné suplementy, budou vítaným nakopnutím tím správným směrem k získání titulu Hráč zápasu.

Nejlepší suplementy před sportem

THE Pre-Workout+

Všichni jsme na začátku silní. THE Pre-Workout+ je jeden z našeho nejnovějšího tria PhaseTech™ inovací — nové generace sportovní výživy.

Je to silná směs připravená s exkluzivním perličkovým systémem – ten Vám nabídne dvojité doplnění energie, která Vám vydrží od výkopu po závěrečný hvizd.

Zapomeňte na předzápasovou kávu, kofein, který je obsažen v tomto suplementu Vás nakopne bez jakýchkoliv problémů. Je to super efektivní ingredience, u které bylo řadou studií ověřeno, že může oddálit vyčerpání1, zvýšit silový výkon2 a zlepšit koncentraci3 – perfektní pro napumpování a nastartování před jakýmkoliv sportem.

Pokud jste ostražití ohledně kofeinu, nemusíte se bát – mysleli jsme i na to a přidali do směsi aminokyselinu L-Theanin, která snižuje psychologickou a fyziologickou odezvu na stres.4 

Kreatin    

O použití kreatinových suplementů při sportu už byla napsána řada studií a bylo prokázáno, že zvyšuje fyzický výkon při krátkodobých, výbušných a vysoce intenzivních typů cvičení.5

Ve studii, která byla provedena na hráčích fotbalu v Journal of Sports Sciences, suplementace kreatinem ukázala zvýšení svalové síly, hlavně při přerušovaných sprinterských cvičeních.6

Jiná studie, která zahrnuje 18 mužských a ženských závodních plavců objevila, že skupina, která používala kreatin během devíti dní tréninku plavala značně rychleji a výrazně snížila čas na 100 m závod v porovnání se skupinou, které bylo podáváno placebo.7

Ať je Vaším domovem hřiště nebo dráha, zkuste otestovat Váš sport ve spojení s kreatinem – máme řadu vysoce kvalitních suplementů, ze kterých si můžete vybrat, od super pohodlného Kreatinu monohydrát v tabletách, po jemně mikronizovaný prášek Creapure® Kreatin. 

Čistý kofein

Je skvělé mít ho po ruce pokaždé, když potřebujete trochu povzbudit – navíc je k dispozici bez kalorií, které byste přijmuli v mléčném latte. Prokazatelně oddaluje vyčerpání2, kofein je velmi důležitou předtréninkovou ingrediencí, která pomůže nakopnout Váš výkon.

Esenciální aminokyseliny

Aminokyseliny jsou základními stavebními kameny bílkovin, které pomáhají růstu a údržbě svalů. Je důležité mít jich dostatek pro každý sport, kde používáte svaly – od výbušných HIIT tréninků až po vytrvalostní sporty.

Vytvořili jsme pohodlné tablety, které jsou plné aminokyselin, které Vaše tělo potřebuje.

100% Instantní ovesné vločky

Skvělý způsob, jak nastartovat Vaše ráno nebo rychle doplnit energii po dni v práci – Instantní ovesné vločky si můžete vychutnat kdykoliv, kdekoliv a získat tak praktické doplnění sacharidů, které Vaše tělo potřebujete pro energii.

Obsahují nízký podíl cukru a vysoký podíl vlákniny, a navíc také nabízí 11 g bílkovin na porci, které pomáhají při růstu a údržbě svalové hmoty – podporují Vás během tréninkových jednotek.

Oats & Whey Proteinová tyčinka

Ultimátní svačinka na každý den Vám dodá palivo před startem – tyto lahodné měkké flapjack tyčinky obsahují 22 g bílkovin a přetékají 38 g sacharidů, které Vám pomohou od začátku do konce Vaší soutěže.

Oats & Whey proteinová tyčinka je vyrobena z vysoce kvalitní směsi syrovátkového koncentrátu a mléčného proteinu, které pomáhají růstu svalů, který potřebujete – perfektní pro všechny Vaše tréninkové cíle. Mleté ovesné vločky Vám také nabídnou dostatek sacharidů, které pomohou s regenerací po tréninku a připraví Vás na další výkon.

 

Nejlepší suplementy během sportu

THE Amino+

Další suplement z naší prémiové kolekce PhaseTech™, THE Amino+ Vám pomůže při regeneraci a zlepší Vám náladu – což se může hodit především pokud jste na straně, která prohrává.

Směs obsahuje 6 g BCAA na porci, což jsou esenciální aminokyseliny, které Vaše tělo neumí samo vytvořit. Jsou skvělou podporou pro Vaše svaly během tréninku a zápasu, protože prokazatelně zvyšují rychlost syntézy bílkovin a zároveň snižují degradaci bílkovin v odpočívajících svalech.

Také jsme přidali glutamin, což je aminokyselina, která hraje klíčovou roli v syntéze bílkovin a kontrakci svalů.9

Použili jsme naši unikátní technologii PhaseTech™ perliček a všechny tyto aminokyseliny byly zabaleny do fluidizovaného obalu, který zpomaluje strávení a poskytne Vám déle trvající zásobu než jedno nakopnutí v poločase.

Bonus, který Vám zlepší náladu přichází z rostliny Ashwaganda. Tato přírodní bylina byla dlouho užívána v tradičních medicínách a začíná se objevovat ve sportovní výživě díky svým protizánětlivým, antistresovým a antioxidačním schopnostem.10 

100% Esenciální elektrolyty

Zůstat hydratovaný je esenciální pro každý sport a trénink. A pokud se při sportu potíte, nepotřebujete doplnit pouze vodu – ztrácíte také důležité elektrolyty.

Ty potřebujete v těle, aby poskytovalo elektrickou energii pro řadu kritických funkcí včetně nervových reakcí a fungování svalů.11 Naše 100% Esenciální elektrolyty je směs čtyř esenciálních elektrolytů – sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku – je super snadné ji přidat do vody nebo šťávy pro osvěžující nápoj vhodný během tréninku. 

Energy Gel

Ať jste v poločase kvalifikačního zápasu nebo za sebou máte několik kilometrů z půlmaratónu – potřebujete rychle doplnit energii pro dobití baterií bez starostí a námahy.

Náš Energy Gel v sáčcích je perfektní věc, která na Vás počká u postranní čáry, protože budete mít sotva čas si je vychutnat. Nepotřebujete žádné míchání ani přípravu, jednoduše sáček roztrhněte a vymáčkněte gel přímo do Vašich úst.

Obsahuje 25 g rychle stravitelných sacharidů, které jsou řešením pro nenáročné doplnění zásob glykogenu ve svalech, které nezatíží Váš žaludek. Navíc je v gelu směs elektrolytů, které pomáhají doplnit esenciální soli, které jste ztratili pocením a směs vitamínů skupiny B, které snižují únavu a vyčerpání.12

 

Nejlepší suplementy po sportu

Směs Extreme Recovery

Studie ukázaly, že suplementy, které kombinují sacharidy a bílkoviny jsou nejefektivnější v doplňování zásob glykogenu po tréninku13 , což je přesně to, proč by tato účinná směs měla být součástí Vašeho potréninkového rituálu.

Směs Extreme Recovery obsahuje 28 g bílkovin na 100 g, navíc také obsahuje 47 g sacharidů v podobě kukuřičného škrobu a maltodextrinu – ideální pro podporu regenerace svalů.14

Také jsme přidali esenciální aminokyseliny, L-Leucin a L-Glutamin, které jsou klíčové pro syntézu bílkovin a pomáhají snižovat poškození svalů.9,15,16

THE Whey+

Tento ultimátní proteinový prášek je přesně to, co Vaše tělo potřebuje po tempech na hřišti, kurtu nebo dráze.

THE Whey+ je naší prémiovou směsí nejčistšího syrovátkového izolátu a GroPlex™ — dynamické kombinace pomalu a rychle stravitelných bílkovin – pro přípravu koktejlu, který nabízí dlouhodobý zdroj bílkovin a instantní dávku pro zahájení růstu svalů.

Navíc jsme také přidali náš unikátní perličkový Leucin a Glutamin s fázovým uvolňováním, což jsou BCAA, které optimalizují regeneraci.8,9,16 S tímto suplementem ve Vaší skříni budete zpět ve hře v okamžiku.

Prevence zranění

Může to znít jako jasná záležitost, ale starost o Vaše tělo je jednoduchý krok, který můžete podniknout ke zlepšení Vašeho sportovního výkonu.

Trénink a zápas mohou působit namáhavě na Vaše tělo, především klouby a kosti, bez ohledu na Váš věk. Ochraňte se před vážným zraněním nebo brzkou závislostí na chodících holích a zkuste:

Glukosamin HCL & Chondroitin

Přirozeně se vyskytuje v těle, glukosamin a chondroitin jsou složkou chrupavky, která absorbuje a tlumí nárazy na Vaše klouby, když se hýbete.

Byly provedeny studie, které ukazují, že užívání glukosaminu a chondroitinu může ulevit od symptomů osteoartrózy v kolenou18 a v jedné zkoušce se u pacientů se středními a lehkými bolestmi kolen, kteří užívali chondroitin projevilo výrazné snížení otoků v kolenou19 – zkuste bojovat proti bolestem s našimi tabletami s Glukosaminem HCL & Chondroitinem.

Vápník & Hořčík

Tyto dva esenciální minerály mohou být opravdu cenným doplňkem ve Vašem tréninku, protože hrají klíčovou roli v normálním fungování svalů a jsou potřebné pro zdraví kostí. Hořčík je také přítomen v syntéze bílkovin, což znamená, že tyto praktické tablety jsou perfektním doplňkem Vašeho jídelníčku.3

Denní Multivitamin

Udržování dostatečného příjmu vitamínů je super důležité pro celkové zdraví a také pro sportovní výkon, protože jsou přítomny v řadě důležitých činností Vašeho těla a mohou Vám pomoct vrátit se do tréninku s pocitem zdraví a pohody.

Náš Denní multivitamin v tabletách je skvělý a pohodlný způsob, jak si zajistit denní příjem sedmi esenciálních vitamínů – podporují imunitní systém, nervový systém a metabolismus.3

Navíc, vitamíny C a E jsou antioxidanty, což znamená, že mohou pomoct ulevit od zánětů po náročném tréninku. Studie v Sports Medicine, která se zabývala rolí antioxidačních vitamínů v prevenci svalového poškození způsobeného tréninkem ukázala, že tyto vitamíny mohou být doporučeny těm, kteří podstupují pravidelný a náročný trénink.15 

Kompresní oblečení

Může Vás lákat natáhnout si nějaké pohodlné tepláky a mikinu ihned po náročném zápase, ale věřte nám, že kompresní oblečení Vám s regenerací pomůže mnohem víc.

Kvalitní kompresní oblečení způsobuje tlak, který pomáhá krevnímu oběhu a udržuje svaly v teple. To může pomoci ulevit od zánětů nebo tvorby kyseliny mléčné.

Studie v Journal of Sports Medicine and Physical Fitness objevila, že okysličení tkáně u skupiny sportovců, kteří používali kompresní legíny byla výrazně vyšší než u těch, kteří je nepoužívali17 — může tedy stát za to aktualizovat Váš sportovní šatník.

Máme pro Vás úspěšnou řadu vysoce kvalitního kompresního oblečení, které Vám pomůže vrátit se do tréninku— podívejte se na naše Charge kompresní legíny a Top s dlouhým rukávem. Oboje je vyrobeno ve střihu, který přiléhá na kůži a nabízí tak ultimátní podporu, síťované panely a technologie odvádění potu Vás udrží v chladu a pohodlí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Zdroje

  1. Graham, T., Rush, J. and Soeren, M. (1994). Caffeine and Exercise: Metabolism and Performance. Canadian Journal of Applied Physiology, 19(2), pp. 111-138.
  2. Graham, T. (2001). Caffeine and Exercise. Sports Medicine, [online] 31(11), pp.785-807.
  3. Directorate General Health and Food Safety.
  4. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. and Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74(1), pp.39-45.
  5. Volek, J. S., Kraemer, W. J., Bush, J. A., Boetes, M., Incledon, T., Clark, K. L., & Lynch, J. M. (1997). Creatine supplementation enhances muscular performance during high-intensity resistance exercise. Journal of the American Dietetic Association, 97(7), 765-770.
  6. Hespel, P., Maughan, R. J., & Greenhaff, P. L. (2006). Dietary supplements for football. Journal of Sports Sciences, 24(07), 749-761.
  7. Grindstaff, P. D., R. B. Kreider, R. Bishop, et al. Effects of creatine supplementation on repetitive sprint performance and body composition in competitive swimmers. Int. J. Sport Nutr.7:330-346, 1997.
  8. Blomstrand, E., Eliasson, J., Karlsson, H. K., & Köhnke, R. (2006). Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exercise. The Journal of nutrition, 136(1), 269S-273S.
  9. Higashiguchi, T., Hasselgren, P. O., Wagner, K., & Fischer, J. E. (1993). Effect of glutamine on protein synthesis in isolated intestinal epithelial cells.Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 17(4), 307-314.
  10. Mishra, L. C., Singh, B. B., & Dagenais, S. (2000). Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Alternative medicine review, 5(4), 334-346.
  11. Magnesium contributes to electrolyte balance. Calcium contributes to normal muscle function and neurotransmission. Potassium contributes to normal muscle function and normal function of the nervous system.
  12. Vitamin B contributes to the reduction of tiredness and fatigue.
  13. Ivy, J. L., Goforth Jr, H. W., Damon, B. M., McCauley, T. R., Parsons, E. C., & Price, T. B. (2002). Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplement. Journal of Applied Physiology, 93(4), 1337-1344.
  14. Carbohydrates contribute to the recovery of normal muscle function after highly intensive and/or long lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle. The beneficial effect is obtained with the consumption of carbohydrates, from all sources, at a total intake of 4 g per kg body weight, at doses, within the first 4 hours and no later than 6 hours, following highly intensive and/or long-lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle.
  15. Dekkers, J. C., van Doornen, L. J., & Kemper, H. C. (1996). The role of antioxidant vitamins and enzymes in the prevention of exercise-induced muscle damage. Sports medicine, 21(3), 213-238.
  16. Anthony, J. C., Anthony, T. G., & Layman, D. K. (1999). Leucine supplementation enhances skeletal muscle recovery in rats following exercise. The Journal of nutrition, 129(6), 1102-1106.
  17. Bringard, A., Denis, R., Belluye, N., & Perrey, S. (2006). Effects of compression tights on calf muscle oxygenation and venous pooling during quiet resting in supine and standing positions.Journal of sports medicine and physical fitness, 46(4), 548.
  18. Philippi, A. F., Leffler, C. T., Leffler, S. G., Mosure, J. C., & Kim, P. D. (1999). Glucosamine, chondroitin, and manganese ascorbate for degenerative joint disease of the knee or low back: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Military medicine, 164(2), 85-91.
  19. Hochberg, M. C., & Clegg, D. O. (2008). Potential effects of chondroitin sulfate on joint swelling: a GAIT report. Osteoarthritis and cartilage, 16, S22-S24.
Jennifer Blow
Autor a expert
Zobrazit profil Jennifer Blow

Jennifer Blow je naše nutriční specialistka registrovaná u UKVRN, což je britský registr kompetentních a kvalifikovaných nutričních profesionálů. Má tituly Bachelor of Science in Nutritional Science a Master’s of Science by Research in Nutrition a nyní se specializuje na použití sportovních suplementů pro zdraví a fitness, podložené důvěryhodným výzkumem.

Jennifer byla citována nebo zmíněna jako nutriční specialista v řadě významných publikací jako Vogue, Elle a Grazia pro její expertní znalost významu výživy pro cvičení a zdravý životní styl.

Její zkušenosti sahají od práce s NHS na testech o zásazích do výživy po specifický výzkum suplementace omega 3 mastnou kyselinou a také vlivu fast foodu na zdraví, což bylo prezentováno na výroční konferenci Nutrition Society . Jennifer se podílí na řadě akcí pro profesní rozvoj, aby měla jistotu, že její znalosti zůstanou na vysoké úrovni. Přečtěte si více o zkušenostech Jennifer zde.

Ve svém volném čase Jennifer ráda chodí po horách a jezdí na kole. Z jejích příspěvků poznáte, že ráda dokazuje, že zdravá strava nemusí znamenat život o hladu.

myprotein