Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Víte, odkud vlastně pochází váš  Impact Whey Protein a Impact Whey Isolate?

Víte, odkud vlastně pochází váš  Impact Whey Protein a Impact Whey Isolate?
Nela Hoskovcova
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Náš Impact Whey Protein a Impact Whey Isolate vám asi nemusíme dlouze představovat. Patří k našim největším stálicím nejen díky nepřebernému množství příchutí, ale například i pro svůj poměr cena-výkon.

Víte ale, jak vypadá celý proces výroby od prvotních surovin až po oblíbený voňavý prášek, který si sypete do shakeru? Na to se teď pojďme společně podívat.

Koncentrát vs. Izolát

Impact Whey Protein je takzvaný syorovátkový proteinový koncentrát, Impact Whey Isolate, jak už název napovídá, je zase proteinový izolát. Co to znamená a jaký je mezi nimi rozdíl?

Syrovátkový koncentrát obsahuje 35-80% bílkovin, přičemž v našem Impact Whey najdete právě až 80% bílkovin. Syrovátkový izolát je charakteristický svým vyšším obsahem proteinu, a to až více než 90%. 1 Zpracování je však u obou rozdílné, což si rozebereme níže.

Základní způsoby zpracování syrovátkového proteinu

Syrovátka je lidmi využívána už dlouhá léta, a tak se její zpracování časem vyvíjí a vylepšuje. Právě způsob zpracování proteinu je důležitým aspektem, jelikož ovlivňuje jeho vlastnosti.

Syrovátka může být zpracována na takzvaný sušený koncentrát. Sušení probíhá za vysokých teplot, což ale může bílkovinu znehodnotit. 2 Mnohem hojněji využívanou metodou je proto filtrace. Tento způsob zpracování můžeme dále rozdělit 2,3:

  • Ultrafiltrace
  • Mikrofiltrace
  • Nanofiltrace
  • Reverzní osmóza
  • Elektrodialýza

Náš Impact Whey Protein vždy prochází procesem ultrafiltrace, kdežto Impact Whey Isolate zase podstupuje mikrofiltraci.

Ultrafiltrace

Ultrafiltrace je membránová filtrace, při které se využívá středně velkého tlaku na filtrovanou látku před membránou, která slouží jako takové síto.

Využívaná membrána má středně velkou propustnost, což znamená, že jí může projít většina rozpuštěných látek obsažených v syrovátce a i některé látky nerozpuštěné, přičemž ale větší složky membránou neprojdou. 4 Díky tomu získáme syrovátku s takovým složením, v jakém ji chceme mít.

Proces ultrafiltrace syrovátky

Obrázek: Látky, které projdou ultrafiltrační membránou a které se dají odfiltrovat.4

Ultrafiltrovaný syrovátkový koncentrát je obecně dobře rozpustný2,5, obsah vitamínů je o něco vyšší než u neupravené syrovátky a stejně tak obsah aminokyselin se rapidně zvyšuje přímo úměrně se zvyšujícím se obsahem bílkovin. 5

Proteinové koncentráty jsou však náchylnější na vysoké teploty, kdy může dojít k částečnému znehodnocení obsažených látek, a proto sušení za vysokých teplot není doporučováno, aby byly zachovány jeho přirozené vlastnosti. 5

Mikrofiltrace

Při mikrofiltraci se využívá nízkého tlaku a membrány, přes kterou projde většina rozpuštěných látek, nikoliv však částice nerozpuštěné.

Mikrofiltrace se v mléčném průmyslu hojně využívá k odstranění bakterií, odstranění tuku z mléka či právě k výrobě syrovátkového proteinu a kaseinu. 4

Pomocí mikrofiltrace od sebe lze oddělit částice kaseinu od částic syrovátky, a tudíž tak můžeme obojí získat v čisté formě a upravovat koncentraci jednoho či druhého podle potřeby. 4

Proces mikrofiltrace syrovátky

Obrázek: Látky, které projdou mikrofiltrační membránou a které se dají odfiltrovat.4

Mikrofiltrace může zlepšit vlastnosti mléka či syrovátkového proteinu právě tím, že z něj odstraní bakterie. Díky tomu není třeba protein vystavovat vysokým teplotám či enzymům, což značně přispívá k zachování jeho přirozených funkčních vlastností, a tím vzniká vysoce kvalitní syrovátkový izolát či kasein. 4

Whey protein izolát vyrobený mikrofiltrací je ceněný pro svou rychlou vstřebatelnost, nízký obsah tuku, kalorií a téměř nulový obsah laktózy a naopak velmi vysoký obsah bílkovin. 6

Náš Impact Whey Isolate navíc získal ocenění od nezávislé společnosti Labdoor, která se zabývá hodnocením a testováním sportovní výživy. Získal první místo za hodnotu a druhé místo za kvalitu v kategorii proteinů.

Co si z článku odnést

  • Existuje řada způsobů, kterými se dá vyrobit syrovátkový whey protein, a právě na způsobu výroby pak závisí jeho vlastnosti. Nejlepší zpracování je v současné době zpracování pomocí membránové filtrace.

 

  • Náš Impact Whey Protein, což je syrovátkový koncentrát s obsahem bílkovin až 80%, se vyrábí ultrafiltrací, která je k proteinu mnohem šetrnější než například tepelné zpracování (sušení).

 

  • Impact Whey Isolate, tedy náš syrovátkový koncentrát s obsahem bílkovin až 90%, se zase vyrábí metodou mikrofiltrace. Díky tomu vzniká čistý vysokoprocentní proteinový izolát s nízkým obsahem tuku a laktózy.

 

  • Oba naše proteiny jsou tak vhodné k navýšení množství kvalitních bílkovin ve vaší stravě.

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Zdroje:

  1. 2015. Agricultural Marketing Service. AMS – USDA. [Online] April 24, 2015. [Cited: January 15, 2019.] https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Whey%20Protein%20Concentrate%20TR.pdf.
  2. Schmidt, R. H., Packard, V. S., & Morris, H. A. (1984). Effect of processing on whey protein functionality. Journal of Dairy Science67(11), 2723-2733.
  3. Robert Schinetsky. The complete history of protein powder [Online] [Cited: September 28, 2019.] – https://www.tigerfitness.com/blogs/supplements/the-complete-history-of-protein-powder
  4. com. (2019). Membrane filtration in the dairy industry. [online] Available at: https://www.gea.com/en/binaries/gea-membrane-filtration-brochure-for-dairy-industry_tcm11-17109.pdf [Accessed 28 Sep. 2019].
  5. McDonough, F. E., Hargrove, R. E., Mattingly, W. A., Posati, L. P., & Alford, J. A. (1974). Composition and properties of whey protein concentrates from ultrafiltration. Journal of Dairy Science57(12), 1438-1443.
  6. Maubois, J. L., Fauquant, J., Famelart, M. H., & Caussin, F. (2001). Milk microfiltrate, a convenient starting material for fractionation of whey proteins and derivatives. Proteins96, 46.
Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein