Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Průvodce doplňky stravy na hubnutí

Průvodce doplňky stravy na hubnutí
Jamie Wright
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Jamie Wright

Je vaším cílem zhubnout? Chcete doplňky stravy, které by vám s tím mohly pomoct? Pojďme si odpovědět na pár otázek.

Jaký je nejlepší doplněk stravy na hubnutí?

Zvolili bychom proteinový prášek. Zvýšení příjmu bílkovin bude dobrou volbou, pokud chcete hubnout, jelikož pomáhá zvyšovat pocit sytosti, regulovat hladinu krevního cukru a zachovat svalovou hmotu.

Navíc, zachování svalové hmoty může zvýšit váš metabolismus, díky čemuž bude snazší zhubnout.

Kdy bych měl pít proteinové shaky na hubnutí?

Často se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ale co je opravdu důležité, je dát si po ránu porci bílkovin, jelikož vám to pomůže regulovat krevní cukr a zasytí vás. Proto někdy není nic lepšího, než začít den s proteinovým shakem.

A ze stejných důvodů jsou proteinové shaky také fantastickou svačinou mezi jídly. Mohou pomoci snížit chutě na sladké, což se hodí, pokud jste zrovna v kalorickém deficitu.

Potřebuji na hubnutí doplňky stravy?

Doplňky stravy mohou být užitečné, pokud jste v dietě, ale nejsou nezbytné. Hlavní věcí, na kterou byste se měli soustředit, že to, kolik energie přijmete a kolik vydáte. Ale protein a kofein jsou skvělé pro podporu hubnutí.

Ale pokud jíte méně jídla než obvykle nebo jste změnili svůj jídelníček, je možné, že nebudete mít dostatek některých vitamínů a minerálů.

Můžete také zvážit multivitamín, omega 3 mastné kyseliny a vitamín D na podporu zdraví. Ale pamatujte, že doplňky stravy by neměly být využívány jakožto náhrada zdravé a vyvážné stravy – je to jen záchranná síť.

Které suplementy nejvíce podporují hubnutí?

Pokud hledáte doplňky stravy na hubnutí, zvažte dvě věci – zvládání chutě k jídlu a zvýšení výdeje energie.

Co se týče chutě k jídlu, mohou vám pomoci kofeinové a vlákninové doplňky stravy. Ty vám pomohou lépe zvládat hlad a dodat pocit sytosti.

Co se týče energetického výdaje, termogenické doplňky (jako Thermoporue kapsle) a kofein (stimulant) vám mohou pomoci cvičit tvrději a déle. Thermopure kapsle obsahují navíc extrakt ze zeleného čaje – populární ingredience v doplňkách stravy na hubnutí.

Který proteinový prášek je nejlepší na hubnutí?

Prakticky kterýkoliv protein se bude při hubnutí hodit, ale kasein může být obzvlášť efektivní, jelikož jeho trávení trvá déle, díky čemuž je lepší pro pocit sytosti a regulaci krevního cukru.

Pokud jste vegani, k dispozici vám jsou rostlinné proteiny.

Jak brát doplňky stravy, když chci hubnout?

To záleží na vašem cíli.

Pokud chcete být zdravější, zvažte vitamíny a minerály, které vám pomohou zažehnat jejich nedostatek ze stravy.

Pokud chcete zvládat hlad, zvažte brát doplňky stravy, když máte hlad.

A pokud chcete zvýšit výdej energie, načasujte suplementy okolo tréninku. Termogenní efekt před cvičením vám pomůže cvičit tvrději.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jamie Wright
Autor a expert
Zobrazit profil Jamie Wright
Jamie Wright vystudoval magisterský obor Human Nutrition a bakalářský obor Sports and Exercise Science a nyní pracuje pro několik organizací a navíc má svou vlastní soukromou praxi, kde pomáhá klientům dosahovat jejich cílů v oblasti výživy. Má akreditaci v Association for Nutrition a pomohl stovkám klientů, od matek v domácnosti po sportovce na mzinárodní úrovni, pracoval na evidence-based, holistickém nutričním programu, aby dosáhli jejich zdravotních a fitness cílů. Jako doplněk ke své praxi přispívá Jamie pravidělně do oboru výživy tím, že o ní prezentuje a píše. Jeho výzkum byl prezentován na UK Obesity Congress stejně tak jako na mezinárodních konferencích, je autorem několika e-booků, zatímco přispívá do dalších (včetně charitativních sportovních organizací). Jeho výzkum se týká hlavně oblasti managementu tělesné hmotnosti, sportovního výkonu a suplementace. Miluje sportovní výživu, chození do posilovny a vše, co se týká psů. Jemieho cílem je sdílet svoje zkušenosti a vědomosti, které získal jak akademickou, tak profesní cestou, a chce pomoci vnést pravdu do fitness průmyslu, který je plný dezinformace.
myprotein