Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Nejlepší doplňky stavy pro paměť, soustředění a zdraví mozku

Nejlepší doplňky stavy pro paměť, soustředění a zdraví mozku
Jack boardman
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Jack boardman

Hledáte ty nejlepší suplementy pro mozek? Tady je máte.

Stejně tak jako budování a udržování svalů, tak dobré zdraví mozku není jen o tréninku a meditaci. Pokud jste to ještě nevěděli, tak vás možná překvapí, že zdraví a fungování mozku může být ovlivněno také tím, co jíte.

Dobrá strava je první krokem k ochraně funkčnosti mozku, ale pokud máte obavu, že to není dostatečné, existuje spousta suplementů, které vám s tím mohou pomoci. Společně se podíváme na nejlepší doplňky stravy, které vám pomohou myslet jasně a hbitě.

Proč užívat doplňky stravy pro zdraví mozku?

Mozek vyžaduje výživu, hydrataci a energii, aby se mohl řádně soustředit. Měli jste někdy zkoušku, kdy vám přišlo, že se najednou můžete soustředit lépe než jindy? V tom mohla hrát roli vaše strava. Určité potraviny včetně ovoce a zeleniny mají vlastnosti, které pomáhají ochránit mozek před poškozením, a doplňky stravy, které obsahují tyto složky, podporují paměť a zachování funkčnosti mozku.

Vždy je důležité mít zdravou stravu, ale doplňky stavy mohou vyplnit mezery, které v ní třeba máte. A co víc, existují i potraviny, které mohou mozku naopak škodit, jako například trans tuky, nasycené tuky a některé jednoduché cukry a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (který najdete ve sladkých limonádách).

Nejlepší doplňky stravy pro paměť

Rybí olej a omega 3 mastné kyseliny

Rybí olej je plný mastných kyselin DHA a EPA, což jsou dva druhy omega 3 mastných kyselin.

Jedním ze spousty zdravotních benefitů, které se k omega 3 mastným kyselinám vážou, je to, že dokáží udržet fungování paměti v top stavu. To je proto, že DHA hraje velkou roli ve struktuře mozku a jeho funkci. DHA totiž tvoří čtvrtinu tuků a celých 90% omega 3 mastných kyselin, které se nachází v mozkových buňkách. DHA může být vytvořena v těle z potravin obsahujících alfa linolenovou kyselinu, což je ale mnohem pomalejší proces než přímá konzumace DHA.

Ne všechny tuky jsou špatné, především co se týče omega 3 kyselin. Omega 3 mohou podpořit zdraví mozku díky svým protizánětlivým vlastnostem, díky čemuž chrání mozek před poškozením a efekty stárnutí. Omega 3 jsou tedy spojeny se zlepšenou schopností myslet, pamětí a rychlostí reakcí.

Pokud preferujete rostlinné zdroje, můžete získat svou denní dávku omega 3 mastných kyselin také z Vegan omegy.

Fosfatidylserin

Fosfatidylserion je tukovou sloučeninou, také známou jako fosfolipid, která se nachází v mozku. Suplementace fosfatidylserinem je známá tím, že pomáhá chránit zdraví mozku, když se bere v dávkách 100mg třikrát denně. Mozku prospívá tím, že zmírňuje věkem způsobené poškození. Dávky 400mg denně vylepšují kognitivní schopnosti a paměť.

Acetyl-L-karnitin

Acetyl-L-karnitin je aminokyselina, kterou naše tělo přirozeně vytváří, a jejíž množství můžete zvýšit pomocí doplňků stravy. Hraje velkou roli v produkci energie, ale může vám pomoci udržet se více v pozoru a může pomoci zlepšit schopnost si zapamatovat a vybavit si myšlenky. Jinými slovy, může zrychlit vaše reakce, zvýšit rychlost myšlení a udržet vás na nohou.

Nejlepší doplňky stravy pro soustředění

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je doplněk stravy, který pochází z přirozeného zdroje: jinanu dvoulaločnatého. Je to známý nakopávač pro mozek díky své schopnosti zvýšit prokrvení mozku, což může pomoci se soustředěním a pamětí.

Kofein

Kofein je přírodní stimulant, který jistě dobře znáte ze své ranní kávy, ale existuje i ve formě doplňků stravy, které mohou zlepšit vaši pozornost. Stimuluje mozek a centrální nervový systém, což vám dodá ten pocit „probuzení“ jako káva.

Ostatní doplňky stravy pro zdraví mozku

Kreatin

Kreatin je známý pro svou funkci v energetických procesech, díky čemuž vám pomáhá udělat více opakování a vytvořit větší explozivní výkon, když to potřebujete. Přirozeně se nachází v těle a hraje roli v energetickém metabolismu, ale v malém množství se nachází také v mozku. Kreatin je tedy vhodným a důležitým doplňkem pro ty, kteří nejedí maso, ryby a vejce, jelikož má potenciál zlepšit kognitivní procesy a paměť.

Co si z článku odnést

Celkové zdraví mozku, jeho funkce, schopnost myslet, reagovat, soustředit se a pamatovat si je z velké části ovlivněno tím, co jíte. Pokud vám ve stravě chybí určité živiny, doplňky stravy mohou tuto mezeru vyplnit.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jack boardman
Autor a expert
Zobrazit profil Jack boardman

Jack je autorem na témata fitness a výživa, konkrétně se specializuje na vzpírání, box a trénink MMA.

myprotein