Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Co je L-teanin? | Benefity, dávkování a vedlejší efekty L-teaninu

Co je L-teanin? | Benefity, dávkování a vedlejší efekty L-teaninu
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

L-teanin je specifická forma aminokyseliny, která se nachází především v čaji – hlavně zeleném a černém čaji – a dodává mu jeho specifickou chuť. Je také k dostání ve formě tablet a prášku jakožto doplněk stravy. Teanin je známý pro svoje uklidňující a relaxační efekty. 1 Zatímco některé benefity L-teaninu jsou spojovány se společnou konzumací kofeinu, některé jsou studovány v souvislosti pouze s L-teaninem.

Přejděte na:

Benefity L-teaninu:

Energie a soustředění:

Ačkoliv spousta z nás si ráno dává na nakopnutí spíše kávu, zapřísáhlí milovníci čaje mohou dávat přednost zelenému nebo černému čaji, a to ať už ráno, nebo odpoledne jakožto součást relaxační pauzy. L-teaninu v kombinaci s kofeinem (který se přirozeně nachází v čaji), byla věnována spousta studií. 1,2Mezi hlavní benefity patří…

  • L-teanin, především v kombinaci s kofeinem, může podpořit hubnutí a udělat ho snazší1
  • L-teanin může navodit pocit relaxu: studie z roku 1999 poprvé objevila, že L-teanin, jehož jediným významným zdrojem je čaj, vám může pomoci odpočívat3
  • L-teanin může působit proti efektu, který má kofein na krevní tlak – jedna studie zjistila, že L-teanin z čaje snižuje dopad kofeinu na systolický i diastolický krevní tlak2
  • L-teanin může pomoci podpořit imunitní systém – čím silnější je váš imunitní systém, tím menší šance, že onemocníte, když přijdete do styku s bakteriemi či viry4

Vedlejší účinky L-teaninu

Žádné vedlejší účinky L-teaninu nejsou známé, jedna studie ho nazvala „bezpečným a efektivním“, když studovala jeho benefity. 6

Dávkování L-teaninu

Optimální dávka L-teaninu zatím nebyla stanovena, dávka užívaná ve studiích se pohybuje někde mezi 100-500mg.

Co si z článku odnést

L-teanin je účinná, přirozeně se vyskytující látka, kterou do těla dostáváme především ze zeleného nebo černého čaje. L-teanin může pomoci relaxovat, soustředit se, podpořit imunitní systém, cirkulaci a dokonce hubnutí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological psychology77(2), 113-122. 
  2. Rogers, P. J., Smith, J. E., Heatherley, S. V., & Pleydell-Pearce, C. W. (2008). Time for tea: mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and theanine administered alone and together. Psychopharmacology195(4), 569-577. 
  3. Alsene, K., Deckert, J., Sand, P., & de Wit, H. (2003). Association between A 2a receptor gene polymorphisms and caffeine-induced anxiety. Neuropsychopharmacology28(9), 1694-1702. 
  4. Williams, J., Kellett, J., Roach, P. D., McKune, A., Mellor, D., Thomas, J., & Naumovski, N. (2016). L-theanine as a functional food additive: Its role in disease prevention and health promotion. Beverages2(2), 13. 
  5. Juszkiewicz, A., Glapa, A., Basta, P., Petriczko, E., Żołnowski, K., Machaliński, B., … & Skarpańska-Stejnborn, A. (2019). The effect of L-theanine supplementation on the immune system of athletes exposed to strenuous physical exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition16(1), 1-14. 
  6. Owen, G. N., Parnell, H., De Bruin, E. A., & Rycroft, J. A. (2008). The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutritional neuroscience11(4), 193-198.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein