Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

8 vitamínů, které by měl zvážit každý vegan | Průvodce vegan vitamíny

8 vitamínů, které by měl zvážit každý vegan | Průvodce vegan vitamíny
Monica Green
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Monica Green

Lidé se dávají na veganskou stravu z různých důvodů – zdraví, životní prostřední, etika a náboženství mohou hrát roli v rozhodnutí vyhýbat se živočišným produktům. Ačkoliv rostlinná strava může být nabitá čerstvými zdravými potravinami, můžou v ní chybět určité živiny.

Pokud jste na rostlinné stravě a máte obavy, jestli máte dostatek všech vitamínů a minerálů, tenhle průvodce vám pomůže identifikovat oblasti, kde by bylo dobré zvážit doplňky stravy.

https://www.youtube.com/watch?v=gWUI41NEjbA&feature=emb_logo

8 vitamínů, které by měli vegani zvážit

Ačkoliv můžete jíst dobře vyváženou veganskou stravu, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály, někdy to může být těžké, pokud se dané vitamíny a minerály nachází obzvláště v živočišných produktech.

Pokud si myslíte, že máte nedostatek specifických živin, které si zde vyjmenujeme, poraďte se s odborníkem na zdraví, zda by stálo za to je suplementovat.

Vitamín B12

Nedostatek vitamínu B12 je běžný u spousty lidí, jak stárnou. Je také běžný mezi lidmi, kteří následují veganskou či rostlinnou stravu, jelikož jen málo rostlinných zdrojů tento vitamín běžně obsahuje.

Vitamín B12 hraje důležitou roli v metabolismu buněk, především v syntéze DNA. 1

Nori, sušená mořská řasa používaná do sushi, je dobrým veganským zdrojem B12. 2 Některé houby také obsahují B12, ale museli byste jich sníst velké množství, abyste je mohli označit za adekvátní zdroj.

Protože vitamín B12 se běžně v rostlinných produktech přirozeně nevyskytuje, některé snídaňové cereálie jsou o něj obohacené, což pomáhá zvýšit jeho příjem.

Železo

Játra, červené maso, fortifikované snídaňové cereálie a fazole, například červené fazole, edamame fazole a cizrna, jsou dobrými zdroji železa.

Rostlinná forma železa (non-hem železo) je však méně biologicky dostupná než železo, které se nachází v mase (hem železo). Pokud pozorujete symptomy jako je únava či nedostatek energie, bylo by dobré nechat si zkontrolovat hladinu železa a zvážit jeho suplementaci.

Vitamín A

Vitamín A se hojně nachází ve spoustě živočišných produktů, jako jsou játra, olejnaté ryby, vejce a mléko. Potraviny bohaté na beta-karoten jsou také dobrým zdrojem vitamínu A. Ten můžeme najít v barevném ovoci a zelenině, jako jsou mrkve a červené a oranžové papriky.

Vitamín A se také často přidává do potravin uměle, aby se zvýšil jeho příjem v populaci.

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant nacházející se ve spoustě ovoce a zeleniny, především v citrusovém ovoci. Nejenže podporuje imunitní systém, ale také pomáhá s absorpcí železa.

Vitamín D

Vitamín D se nachází v potravinách, jako jsou olejnaté ryby, červené maso, játra a vejce. Přirozeně ho nenajdeme v téměř žádných rostlinných potravinách, ale některé potraviny, jako například snídaňové cereálie, jsou o něj obohacené.

Vitamín D je klíčový pro zdraví kostí, jelikož pomáhá tělu absorbovat vápník. Ačkoliv můžeme vitamín D získávat ze slunce, během podzimu a zimy je dobré zvážit suplement. Přílišné vystavování kůže slunci může navíc pro kůži být nezdravé z dlouhodobého hlediska.

Zinek

Zinek je minerál, který hraje roli v mnohých denních biologických funkcích. Nejlepším zdrojem zinku je maso a korýši, ale některé snídaňové cereálie jsou o něj opět obohacené.

Měď

Ačkoliv vnitřnosti a korýši jsou jedny z nejlepších zdrojů mědi, existuje spousta vegan-friendly možností. Kešu oříšky, sezamová semínka, hořká čokoláda a sója obsahují měď.

Omega 3

Pravděpodobně jste slyšeli o doplňkách stravy s rybím olejem – spousta lidí je užívá díky jejich vysoké koncentraci omega 3 mastných kyselin. 3 Tučné ryby jako sardinky, losos a slanečci jsou nabité těmito tuky zdravými pro srdce.

Omega 3 mastné kyseliny se mohou však v menších množstvích vyskytovat v rostlinných zdrojích. Lněné semínko, chia semínka a vlašské ořechy jsou dobrými možnostmi pro vegany.

Co si z článku odnést

Veganská strava může být nabitá spoustou živin, ale není tak těžké mít nedostatek živin jiných, pokud si jídlo dobře nenaplánujete a nejste v tom konzistentní.

Ale ačkoliv často existují možnosti ze světa rostlinných zdrojů pro všechny veganské a rostlinné diety, v mnohých případech může být jistější a jednodušší užívat doplňky stravy.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein