Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

5 Neuvěřitelných benefitů Psyllium Husk

5 Neuvěřitelných benefitů Psyllium Husk
Mark Hearris
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Mark Hearris

Ačkoliv není psyllium husk tím výrazným suplementem, který by podporoval vaše zdraví a sportovní cíle, tato rozpustná vláknina obsahuje řadu zdravotních benefitů, které vás pravděpodobně překvapí, bez ohledu na vaše cíle. Ať chcete shodit nějaký tuk, zvrátit poruchy metabolismu nebo jen chcete zlepšit své celkové zdraví, vše najdete v našem 5bodovém průvodci k psyllium husk v prášku.

V tomto článku najdete:

o Co je psyllium husk? o Benefity Psyllium husk o Doporučované použití Psyllium husk

Co je psyllium husk?

Psyllium husk je forma vlákniny, která pochází ze slupek psylliových semen z asijské rostliny ze stejné čeledi jako jitrocel. Slupky mohou být rozemlety na prášek a poskytují bohatý zdroj rozpustné vlákniny. V trávicím systému absorbuje rozpustná vláknina vodu a pomáhá zpomalovat trávení a následnou absorpci řady živin, které jsou obsaženy v jídle.

Ačkoliv je psyllium klinicky užíváno jako projímadlo, poskytuje také řadu zdravotních benefitů, které zahrnují krátkodobou i dlouhodobou kontrolu glukózy, snižování váhy, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a snižování gastrointestinálních obtíží jako je IBS (syndrom dráždivého tračníku) nebo zácpa. Navíc, psyllium je bez lepku a je tak vhodné pro ty, kteří trpí celiakií.

Benefity Psyllium husk

1. Kontrola glukózy

Kontrola hladiny krevního cukru je pro dobré zdraví nezbytná, protože výkyvy v hladině krevního cukru jsou varovným signálem cukrovky 2. typu a dalších metabolických poruch jako jsou vysoký krevní tlak nebo ischemické srdeční onemocnění. Přidání psyllium husk do diety se projevilo kontrolou výkyvů hladiny krevního cukru po jídle prostřednictvím snížení tempa absorpce sacharidů.

Nejen, že to pomáhá redukovat běžné výkyvy po jídle, ale může být také prospěšné pro ty, kteří trpí cukrovou 2. typu. Kromě toho, další účinky psyllium husk je podpora při dlouhodobé kontrole glukózy, což může pomoct se snižováním rizika onemocnění cukrovky 2. typu a dalších charakteristických metabolických syndromů.

2. Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Gelová vláknina, která vzniká, když psyllium absorbuje vodu, může hrát důležitou roli ve snižování našeho „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň neovlivňovat náš „dobrý“ HDL cholesterol podobným způsobem, jako léky pro snížení cholesterolu. Tento mechanismus zahrnuje navazování psyllia na žlučové kyseliny ve střevech a zabraňování jejich reabsorpci. To má významný dopad na naše zdraví, protože studie ukazují, že LDL cholesterol je spojen s řadou kardiovaskulárních onemocnění jako je ateroskleróza, krevní sraženiny a srdeční příhody.

3. Snižování váhy

Pocit hladu po jídle je v dietě až příliš častý a může kompletně a okamžitě zničit dobře strukturovaný stravovací program. Zatímco dlouhodobá záporná energetická bilance (delší časová perioda, kdy přijmete méně kalorií, než vaše tělo spotřebuje) je základem pro snižování hmotnosti, vysoký obsah vlákniny v psyllium husk může být skvělým nástrojem, který byste měli mít ve své krabičce na hubnutí, protože se ukázalo, že jeho přidáním se zpomaluje trávení jídla v žaludku a zvyšuje se pocit sytosti po jídle.

S tímto na paměti, studie ukázaly výrazné snížení hmotnosti s přidáním psyllium husk do stravy. Ačkoliv je toto působivé samo o sobě, tyto studie také ukázaly dlouhodobé a postupné snižování hmotnosti v delším časovém horizontu a žádné nabírání hmoty zpět během pozdějších měsíců programu.

4. Pomáhá při dosažení doporučeného denního příjmu vlákniny

Každá čajová lžička psyllium husk obsahuje úžasných 5 g vlákniny, což je okolo 15 % vašeho doporučeného denního příjmu vlákniny a je to ekvivalent 200 g dušené brokolice. Vzhledem k faktu, že průměrný příjem vlákniny ve Velké Británii je o 10-15 g nižší než je doporučeno (Institut medicíny doporučuje 14 g na 1 000 kcal), speciálně u těch, kteří dodržují nízko sacharidovou dietu, je důležité mít dostatečně vysoký denní příjem vlákniny.

Stravování s nízkým obsahem vlákniny se ukazuje jako rizikový faktor při vzniku rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních nemocí a dalších zažívacích problémů a je tak jasné, že tento problém musí být řešen. Ačkoliv zmíněných benefitů lze dosáhnout prostřednictvím řady potravin, přidání 1-2 čajových lžiček psyllium husk do vašeho jídelníčku může pomoct poskytnout rychlé a účinné řešení nedostatku vlákniny ve vaší stravě.

5. Podporuje přírodní pohyb střev

Zdravé fungování střev je nezbytné pro optimální zdraví a pro zabránění zažívacích potíží jako je zácpa a hemoroidy. Nejen, že tyto problémy poškozují naše zdraví, ale mohou také mít vliv na náš výkon nebo úplně znemožnit trénink.

Za tímto účelem bylo demonstrováno, že psyllium má projímavý účinek a pomáhá zlepšit pravidelnost stolice a je vysoce doporučeno pro ty, kdo trpí chronickou zácpou.

V porovnání s jinými zdroji vlákniny se psyllium ukazuje jako jeden z nejefektivnějších zdrojů v souvislosti s problémy spojenými se stolicí a zároveň je s ním spojováno méně vedlejších efektů, jako jsou nadýmání a plynatost.

Kromě toho, suplementace psylliem se ukázala jako vysoce efektivní při zmírňování symptomů syndromu dráždivého tračníku (IBS) a navíc je také bez lepku, takže vhodné pro všechny, kdo trpí celiakií.

Psyllium husk dávkování a vedlejší efekty

Ačkoliv neexistuje žádný obecný konsenzus ohledně dávkování, většina pozitivních efektů se objevuje při užívání 3,5-5 g (smíchaných s 250-500 ml vody) jednou až dvakrát denně před jídlem. Při konzumaci vyšších dávek psyllia je doporučeno zvýšit množství vody, se kterou je smícháno, protože konzumace psyllia bez vody, neboť může dojít k úbytku slin v ústech a následnému dávení.

Je doporučeno začít s malými dávkami psyllium husk a užívat 3,5 g jednou denně během prvního týdne a zvýšit na konzumaci na dvakrát denně během druhého týdne. Důvodem pro toto dávkování je to, že příliš velké množství, příliš brzy může vyústit v nadýmání, nepohodlí a křeče.

Co si z článku odnést

Psyllium husk představuje skvělý zdroj rozpustné vlákniny a může poskytnout řadu zdravotních benefitů od snižování váhy po zlepšení kardiovaskulárního systému a trávicího systému. Bez ohledu na vaše cíle nabízí psyllium husk laciný a efektivní způsob, jak podpořit zdravou dietu a aktivní životní styl.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Mark Hearris
Autor a expert
Zobrazit profil Mark Hearris

Mark Hearris je student PhD na Research Institute for Sport & Exercise Science (Liverpool John Moores University), kde svůj výzkum zaměřuje na roli výživy v adaptaci kosterního svalstva na trénink.

Mark také vlastní bakalářský titul ze sportovních věd a magisterský titul ve sportovní výživě. Kromě toho také publikoval své práce v řadě vědeckých časopisů, profesionálních magazínů a prezentoval na národních i mezinárodních konferencích.

Mimo svůj výzkum se Mark věnuje také výživě pro lepší výkon u profesionálních fotbalistů. Zjistěte více o Markových zkušenostech zde.

myprotein