Zpět na hlavní obsah
Trénink

Zlepšete si zdraví srdce pomocí horké vany, říká nový výzkum

Zlepšete si zdraví srdce pomocí horké vany, říká nový výzkum
Claire Muszalski
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Svíčky, bublinky a sklenice vína. Tři věci, které si obvykle nespojujeme se cvičením. Ale experti se nyní ponořili hlouběji do zkoumání dopadů horké vany, a jak si stojí v porovnání se cvičením. A výsledky jsou docela slibné, jelikož pozorovali podobné fyziologické efekty u obou.

Ale pojďme si to hezky rozebrat, tady je to, co objevil nejnovější výzkum, a jestli to znamená, že byste měli svůj týdenní běh vyměnit za bublinkovou koupel.

Studie

Vědci z Coventry University porovnávali pasivní ohřívání (méně sofistikovaný název pro horkou vanu) a cvičení tak, že nechali účastníky sedět ve vířivce a jet na rotopedu ve střední intenzitě, oboje po stejně dlouhou dobu. 1

Co se týče spálených kalorií a energetického výdeje, jak už asi očekáváte, cvičení zvítězilo a je mnohem efektivnější. Ale co se týče zvýšené tělesné teploty a srdečního tepu, jsou tyhle dvě věci zcela srovnatelné. 1

Vědci navíc provedli ultrazvuk tepen účastníků a našli podobné zvýšení krevního toku, jako způsobuje cvičení. 1

Jakožto součást výzkumu vědci z Coventry University také přezkoumali předešlé studie zabývající se efekty pasivního ohřívání. 2 Výzkum z roku 2015 objevil, že „sauna koupel“ měla za následek snížené riziko několika srdečních onemocnění a celkové úmrtnosti. 2 Ačkoliv sauna koupel (trávení času ve vlhké sauně namísto suché) je trochu jiná než normální koupel, efekty, které tato rizika snižují, jsou stejné, zejména zvýšený srdeční tep a pocení.

Tahle studie z roku 2015 však tvrdí, že je potřeba další výzkum, co se týče přesných mechanismů, které snižují riziko srdečního onemocnění, ale výsledky byly jasné v tom, že častější sauna koupel snižuje riziko. 2

Co teď?

Takže ano, horká koupel několikrát týdně určitě má svoje benefity. Zvýší váš srdeční tep, zapotíte se a pravidelné koupele by měly mít pozitivní efekt na zdraví vašeho srdce. 1 Vědci z Coventry však zdůrazňují, že týdenní koupel by neměla nahradit vaši permanentku do fitka, jelikož ne všechny pozitivní účinky cvičení mohou být nahrazeny koupelí. 1

Například pomocí koupele nebudete moci budovat svaly nebo hubnout tuk, ale pár horkých koupelí týdně určitě může podpořit zdraví srdce a tím ve výsledku potenciálně můžete dostat více ze svých tréninků.

Co si z článku odnést

Zdá se, že je ještě potřeba další výzkum na toto téma, ale výsledky, které máme k dispozici, jsou slibné. Horká koupel párkrát týdně vás nejen zrelaxuje po náročném dni, ale také podpoří zdraví srdce.

Takže se nevykašlejte na svou obvyklou tréninkovou rutinu, ale určitě stojí zato přidat si pár koupelí týdně.

  1. Charles James Stuard (University of Coventry PhD candidate & researcher),“Can’t face running? Have a hot bath or a sauna – research shows they offer some similar benefits”, 26/05/2021, https://theconversation.com/cant-face-running-have-a-hot-bath-or-a-sauna-research-shows-they-offer-some-similar-benefits-158552

 

  1. Jari A. Laukkanen, MD, PhD, Institute of Public Health and Clinical Nutrition, University of Eastern Finland,“Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events”, February 23, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8187. 
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein