Zpět na hlavní obsah
Trénink

Užívejte si běhání: 8 snadných způsobů, jak si zase užívat běh

Užívejte si běhání: 8 snadných způsobů, jak si zase užívat běh
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pamatujete si, jak snadné bylo si užívat běhání jako děti? A nesnášíte, jak těžké je to teď?

Velkým důvodem, proč lidé přestávají běhat, je to, že už si to prostě neužívají. To je také důvod, proč možná neběháme tak často, jak bychom měli (nebo nám trvá 35 minut, než se donutíme vyběhnout).

Běhání je pro nás však dobré: Přináší s sebou celou řadu benefitů. To z toho ovšem nedělá zábavu, že?

Ať už si teď od běhání dáváte pauzu nebo už jste delší dobu nevyběhli, pojďme se podívat na jednoduché způsoby, jak si běh zase užívat, nahnat nějaké ty kroky a namotivovat se na pořádné kardio.

1. Inspirujte se

První věcí, kterou byste měli udělat, je se inspirovat.

Podívejte se na naši Lucy, která si běh opravdu dává, nebo na Elishu Nochomovitz, který uběhl více jak 6 maratonů na svém balkoně. Nechte se inspirovat nějakými novými cíli.

A pak si stanovte svůj vlastní cíl: uběhněte svých prvních 5 km, 10 km, půlmaraton nebo maraton. Obměňte to pomocí nějakých výzev nebo si připomeňte, proč vůbec běháte. Ten správný cíl může být přesně tím, co potřebujete, abyste si zase začali běh užívat.

Bohužel inspirace je spíše krátkodobá.

2. Přijměte, že běhání je (někdy) těžké

Někdy tím nejlepším způsobem, jak si věci užívat, je přestat se snažit si je užívat. Když přijmete, že je to těžké (a přestanete se nutit do toho, abyste si to užívali), pak to můžete brát s klidem a zase si běhání užívat.

Pokud nebudete akceptovat, že to sem tam může být těžké (což je v pořádku), může být docela těžké se k tomu vůbec dokopat.

Pamatujte si, že co vás nezabije, to vás posílí – přijímání takových výzev je to, co nás posouvá dál.

3. Běhejte častěji

Tady je krutá realita: 99% těžkých věcí se stane snadnějšími, pokud je budete dělat častěji. Čím více budete běhat, tím více se vaše tělo přizpůsobí a vy se zlepšíte.

Samozřejmě nikdo si neužívá, když nemůže popadnout dech a potí se, sotva vyběhne ze dveří. Takže čím bezbolestnější si to uděláme, tím zábavnější to bude. Jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je to, když vyběhnete 3-4 krát týdně.

Když budete běhat více, nejenže budete cítit menší bolest, ale budete si běhání více užívat.

Pokud s tím máte něco udělat (a ještě to neděláte), běhejte více.

4. Běhejte pomaleji

Běhání vždycky neznamená, že to musí být závod. Nemusíte běžet rychleji nebo být lepší než minule. Použijte cíle, abyste se inspirovali, ale neběhejte pokaždé do vyčerpání. Když dnes pojedete na 150%, zítra se vám pravděpodobně bude chtít na 0%. Takže udržujte balanc a nebuďte na sebe příliš tvrdí.

Tohle může být příčinou, proč vás běhání nebaví – prostě běháte příliš rychle. Tak zkuste trochu zvolnit.

5. Mějte něco, co děláte, když běháte

Ať už to bude hudba, podcasty, jazykové naučné audio nebo hovor s kamarádem, pamatujte si, že můžete poslouchat cokoliv, když běháte. Nemusí to být nutně vždy jen hudba.

Výsledky jedné ankety odhalily, že 61% běžců něco poslouchá, když běhá. Proč se k nim nepřidat? Dělají to z nějakého důvodu – dělá to běhání příjemnější.

To ale neplatí pro každého. Možná zjistíte, že ztrácíte soustředění a běhání si užíváte méně, když si něco pouštíte do uší, takže si tyto věci přizpůsobte tak, aby vyhovovaly vám.

6. Odměňujte se po běhu

Chcete se těšit na to, až se vrátíte z běhu? Mějte tedy něco, na co se můžete těšit. Nemusí to být jen bolest a pot, kdy vyběhnete – na konci si můžete užít také něco příjemného.

Odměňte se, protože kdo říká, že si pak nemůžete dát pizzu nebo dezert? Ve stejné anketě odpovědělo 18% běžců, že se odměňují pizzou, když doběhnou. Takže si lehněte, dejte si něco k pití a udělejte si pizzu nebo třeba zmrzlinu. Odměny nejsou jenom pro psy.

7. Běhejte ve skupině

Běhání ve skupině je prokázanou, efektivní cestou, jak se donutit vyběhnout.

Existuje důvod, proč se lidi překonávají, když běží maraton – adrenalin, soustředění a to, že jsou obklopeni tisícovkou dalších lidí, kteří dělají totéž. Soutěžíte se všemi.

Je ještě lepší, když běháte s někým. Když budete mít na běhání parťáka, můžete si povídat, zasmát se a utužovat přátelství společným snažením.

45% lidí preferuje běhání ve skupině. Takže pokud k těmto lidem patříte i vy, zeptejte se kamarádů. Nebo běhejte se svým partnerem, protože všechno je zábavnější, když na to nejste sami.

8. Pamatujte na pozitiva

A nakonec nezapomeňte, že ačkoliv může být běhání těžké, může být také skvělé. Představte si sami sebe, jak běžíte maraton. Představte si sami sebe v nejlepší formě, nejrychlejší a nejspokojenější.

Připomínejte si, jak dobře se cítíte, když máte odběhnuto. Pamatujte si pocit svobody, soustředění nebo prostě dobrý pocit, který vám běhání dává.

Stejně jako odměny po běhu mohou zlepšit asociaci v mozku s běháním, i pozitivní myšlenky takhle fungují. Takže pokud půjdete spát s tím, že budete myslet na ty nejlepší věci spojené s běháním, je pravděpodobnější, že se ráno probudíte a budete chtít jít běhat.

Vyměňte Já nemůžu za Ano, já to dokážu. Pak vyskočíte z postele nebo z gauče jako nic.

Co si z článku odnést

Běhání není vždycky snadné, ale nemusí to být ani boj. Prostě obměňte pár zvyků, abyste se zbavili negativity, a začněte si běhání zase užívat. Pamatujte na pozitivní myšlení a inspiraci.

Tak si obujte tenisky a vyrazte, na co čekáte?

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein