Zpět na hlavní obsah
Trénink

Tréninkový split pro začátečníky | Silový trénink pro lepší náladu

Tréninkový split pro začátečníky | Silový trénink pro lepší náladu
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Pokud jste ve fitku noví, je úplně normální, pokud máte trochu obavy ze silové sekce. Může být děsivé tam poprvé přijít a vidět, jak všichni používají všechny ty komplikované stroje. Možná se před tréninkem hecujete, ale pak nakonec radši stejně utečete do bezpečí kardio zóny. Není se za co stydět – spousta návštěvníků fitka se cítila stejně.

https://www.youtube.com/watch?v=_VeMIY8a6Og&feature=emb_logo

Ale silová zóna nemusí být nutně děsivá. Jakmile si vybudujete sebevědomí a budete se cítit pohodlně, brzy nad tím nebudete ani přemýšlet. A brzy budete vystupovat ze své komfortní zóny pořád. A pamatujte si, většina lidí ve fitku se soustředí na svůj vlastní trénink a vašeho si vůbec nevšímá.

Všichni někde musíme začít. I Farah Fonseca, trojnásobná nejsilnější žena Anglie, se necítila ve fitku hned 100% komfortně. Všechno je to o sebevědomí – jakmile získáte to, nic vás nezastaví.

Benefity silového tréninku

Pamatujte si: dělejte to, co vyhovuje vám. Pokud jste šťastní na páse, držte se toho. Ale stojí zato vědět, že silový trénink má spoustu výhod. Možná vás to přiměje to přehodnotit.

  • Buduje svaly a spaluje kalorie
  • Snižuje riziko každodenních zranění
  • Zvyšuje svalovou sílu
  • Zvyšuje energii
  • Vyplavuje hormony dobré nálady – endorfiny
  • Může zlepšit spánek

Jak začít silový trénink

Ještě než půjdete do fitka, měli byste se rozhodnout, kolik času mu chcete věnovat. A buďte realisti. Čím realističtější cíl si dáte, tím spíše ho dosáhnete – vyberte si tréninkový plán, který půjde v souladu s vaším životním stylem a vašimi cíli.

Jako začátečníci si možná budete chtít trénink rozdělit na dvě poloviny – vešek a spodek – a střídat je. Čtyři tréninky týdně by mohly být rozděleny například takhle:

  • Pondělí: vršek
  • Úterý: spodek
  • Středa: odpočinek
  • Čtvrtek: vršek
  • Pátek: spodek
  • Sobota: odpočinek
  • Neděle: odpočinek

Jakmile budete mít logický tréninkový split a realistický plán, začněte se cviky na strojích. Až se budete cítit dostatečně komfortně při provádění těchto cviků, začněte používat volné činky.

Ale nespěchejte na sebe. Dejte si čas, abyste se mohli s činkami seznámit. Pokud chcete rady nebo feedback na vaši formu, zeptejte se trenéra ve fitku, jiného návštěvníka fitka nebo jděte s kamarádem, který má více zkušeností.

Co si z článku odnést

Tak tady to máme. Je čas jít do fitka. Pokud jste chtěli vyzkoušet činky, ale odkládali jste to, jděte do toho. Popřemýšlejte o realistickém cíli a tréninkovém plánu, jděte na to pomalu, ale jistě, a vyhledávejte feedback. Brzy se budete cítit sebevědomě a připraveni se posouvat dál a dál.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein