Zpět na hlavní obsah
Trénink

‚Tenhle workout je opravdu náročný‘: Osobní trenér o The 200 Club

‚Tenhle workout je opravdu náročný‘: Osobní trenér o The 200 Club
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 1 rok Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Už jste slyšeli o The 200 Club? Pokud ne, uslyšíte o něm teď.

Nápad 200 Club je něco, co otřáslo s mnoha fitness aplikacemi. Nejnovější nápad přišel od jistého herce, neboli také ‚God of Thunder‘, jakožto součást výzvy, na kterou nepotřebujete žádné vybavení.

Sestává z 5 cviků s vlastní vahou, které využívají celé tělo. Workout vyžaduje, aby účastnící splnili 200 opakování od každého cviku.

Tyhle typy výzev se ve fitness průmyslu objevují hodně, ale stojí opravdu za ten hype? Pojďme se na to podívat…

Co je The 200 Club?

Jednoduše řečeno, The 200 Club je kruháč s vlastní vahou těla, který zahrnuje 5 cviků zacílených na celé tělo.

Abyste splnili tenhle kruháč, musíte udělat 200 opakování od každého cviku, než se přesunete na další cvik. Takže uděláte 200 dřepů, pak se přesunete na 200 kliků a tak dál. Cviky jsou zásadně s vlastní vahou.

Současný populární kruháč sestává z mountain climbers, dřepů, kliků, flutter kicks a sit throughs. Všechny tyhle cviky jsou výzvou samy o sobě, aniž byste potřebovali přidaný odpor.

Vysoký počet opakování je náročný a udržení formy během všech opakování stejně tak, což z tohoto tréninku dělá opravdovou výzvu.

Workout má vysokou intenzitu a každá svalová skupina je podrobena opakovanému stresu, což vede k únavě svalů.

Jsou tu nějaké benefity?

The 200 Club má své benefity a podrobí vaše tělo i mysl pořádně intenzivní zkoušce.

Stejně tak jako tréninkové metody typu metcon, hiit a short sharp kardio zvýší rychle tenhle trénink srdeční tep, díky čemuž spálíte hodně kalorií za krátkou dobu.

Takže ti, kteří chtějí zhubnout tuk a zlepšit kardiovaskulární výdrž, mohou tento trénink využít jakožto přídavek ke svému obvyklému tréninku a využít jeho benefitů.

Konzistentní přetížení svalové skupiny vede k její adaptaci a zvýšení jejího objemu a síly, aby se tělo mohlo vypořádat s touto fyzickou zátěží – naše těla jsou úžasná, no ne?

Takže když budete pravidelně provádět 200 opakování jednoho pohybu, budete pozorovat zvýšení síly a výdrže svalů.

Při takových workoutech je vlastní váha dostatečným odporem k vytvoření únavy a k adaptaci těl a svalů. Jsou skvělou alternativou pro ty, kteří mají problém s těžšími vahami s nízkým počtem opakování.

Jsou tu nějaká negativa?

Vysoká intenzita a přetížení jednotlivých svalů může vést k únavě a zhoršení formy při pozdějších opakováních daného pohybu.

Když cviky provádíme s horší formou, zvyšujeme riziko tréninku. Tyhle výzvy mohou být zábavné a skvělým způsobem, jak si zpestřit tréninkovou rutinu, ale zvažte také rizika, abyste se vyhnuli zranění.

Přetížení určité svalové skupiny je další riziko. Pokud tyhle typy tréninku opakujeme příliš často, můžeme si vytvořit nerovnováhu v porovnání s jinými částmi těla.

Pokud budeme pravidelně provádět 200 flutter kicks, posílíme přímý břišní sval a šikmé břišní svaly, což ale může zanechat slabší svaly zadního řetězce, takže je důležité věnovat se tréninku, který nám zajistí balanc a symetrii.

Měli bychom si říct, že tenhle workout vybočuje z klasické tréninkové pyramidy, ale prokazatelně poskytuje progresivní overload, což vám může pomoci dosáhnout vašich cílů, když budete s tréninkem konzistentní.

Jak už jsme zmínili, workouty s vysokým počtem opakování mohou být skvělým způsobem, jak přerušit stagnaci nebo si občas zpestřit trénink, ale strukturovaný plán po dobu alespoň 12 týdnů s jasným a měřitelným progresem je potřeba pro optimální výsledky.

Pro koho se tenhle workout hodí?

Vysoce intenzivní výzvy jako 200 club jsou skvělé pro lidi, kteří mají dobrou fyzičku – ty, kteří pravidelně trénují, ale chtějí si trénink zpestřit, nebo tělo vystavit novému stimulu.

Tyhle výzvy jsou skvělým způsobem, jak své tělo a mysl podrobit zkoušce. A když je zkombinujete s dalšími typy tréninku, mohou být skvělým způsobem, jak tělu dodávat nové stimuly, což může pomoci s vašimi dlouhodobými cíli.

Tenhle workout je velmi náročný a vyžaduje, abyste měli dobrou formu i při tak vysokém počtu opakování.

Riziko zranění se zvyšuje s vysokým stupněm únavy, takže pokud jste nováčci nebo potřebujete zapracovat na formě, pak doporučujeme se takovým výzvám vyhnout.

Jiný trénink, který by vám dal lepší výsledky/který by byl efektivnější

Ve fitness světě existuje nespočet cviků a tréninkových stylů a každý má svoje výhody a nevýhody.

Zaměřte se na to, co je váš cíl a důvod k tréninku. The 200 club je zábavný a velmi náročný, ale nic nepřekoná konzistentní program, který povede k adaptaci a růstu bez vysokého rizika zranění, a který je specificky zaměřený na váš cíl.

200 Club výzva může být dobrým zpestřením vašeho tréninkového plánu, ale nemusí být nejlepší jakožto pravidelný workout.

Současný příklad zahrnuje skvělé pohyby zaměřené na přední stranu těla, ale hodilo by se zařadit také pohyby na zadní stranu těla, aby byl trénink kompletní. Dynamičtější pohyby jako angličáky nebo skoky mohou pomoci těm, kteří chtějí pracovat na rychlosti.

Co si z článku odnést

Výzvy jsou skvělým a zábavným zpestřením. Pokud nemáme moc času, jsme na dovolené nebo nemáme žádné vybavení a chceme si dát intenzivní trénink, pak mohou být výzvy jako 200 club báječné a dodají nám určité výsledky.

Výzvy mohou být skvělé pro ty, kteří pravidelně trénují a chtějí si cvičen zpestřit nebo obměnit, ale nic se nevyrovná strukturovanému, progresivnímu programu sestavenému přímo pro vás a vaše cíle.

Pokud zvažujete vyzkoušení tohoto 200-rep workoutu, ujistěte se, že zvládáte všechny dané pohyby a jste připraveni na danou intenzitu. Pokud se vaše forma začne zhoršovat, zvažte provedení méně opakování najednou. Pokud cítíte bolest, přestaňte – riziko zranění se zvyšuje s únavou. Nenechte se ovládnout egem.

Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein