Zpět na hlavní obsah
Trénink

Spalujte kalorie na leg day

Spalujte kalorie na leg day
Chris Appleton
Autor & Redaktor2 let Ago
Zobrazit profil Chris Appleton

Existuje několik benefitů, které s sebou přináší leg day. Abychom vyjmenovali pár pozitiv tréninku nohou, vaše celková síla, balanc a střed těla budou těžit z práce, kterou vložíte do budování svalů nohou. Navíc, esteticky budete symetričtější.

Když budete zvedat vestoje – například dřepy a mrtvé tahy – přispějete také ke zvýšení hustoty vašich kostí. A jelikož takovéto složené cviky zacílí na velké svalové skupiny, vaše celková hladina testosteronu se přirozeně zvýší.

A pokud vám tohle nestačí, co třeba tohle: věděli jste, že trénink nohou je jeden z nejefektivnějších spalovačů kalorií a stačí k tomu i jen půlhodinka? Není to žádné tajemství ani trik – zeptejte se kohokoliv, kdo se z fitka potácí po kvalitním tréninku.

Zvedání činek pálí více kalorií, než si možná uvědomujete. Protože zvedáme pro zesílení, tvarování, regeneraci a budování svalů, ne vždy si uvědomujeme, že také pálí kalorie jako kardio.

Kolik kalorií spálíte během leg day?

Spotřebujete energii na to, aby svaly mohly zvládnout odpor činek – jinými slovy, spálíte nějaké ty kalorie, které jste přijali. Leg day se soustředí na největší svalové skupiny těla, což znamená, že zapojí více svalových vláken. Kvadricepsy a gluteály patří mezi svalové skupiny, které zahrnují několik svalů. Když budete provádět komplexní cviky jako mrtvý tah a dřepy, zapojíte všechny tyto skupiny najednou. To následně zvýší spalování tuku během a po tréninku. Komplexní cviky, které zapojují několik kloubů, jako jsou dřepy nebo výpady, pálí více kalorií než izolované pohyby, jako jsou třeba zdvihy na lýtka.

Poznámka: Každý, kdo chce zhubnout určitou partii těla – hubnutí je záležitost celého těla. Takže i pokud chcete třeba zhubnout bříško, i cviky na nohy vám pomůžou dosáhnout ploššího břicha. To je však jen součást celého obrazu. Abyste si vymakali pekáč buchet, budete možná muset zařadit pravidelné kardio, správně jíst a posilovat břišní svaly. Leg day pálí kalorie a posiluje střed těla.

Spalte kalorie těmito cviky na nohy

Jak už jsme zmínili, čím více svalových vláken zapojíte, tím více kalorií spálíte. To znamená, že se budete muset soustředit na cviky, které zapojí největší svalové skupiny. Abyste tohoto dosáhli, měli byste se zaměřit na komplexní cviky, které zapojí několik svalových skupin najednou. Tím neříkáme, že byste měli zanedbávat izolované cviky, ale spíše je provádějte na začátku a na konci tréninku. Doporučujeme se držet následujících komplexních cviků:

  • Dřepy
  • Mrtvé tahy
  • Leg press
  • Výpady se zátěží
  • Sumo mrtvé tahy

Počet opakování a zátěž záleží na vašich cílech. Menší počet opakování s vyššími vahami budují hmotu a sílu, ale pokud se chcete zaměřit spíše na spalování kalorií, zvolte střední zátěž a 3-4 s=rie po 8-12 opakováních. Načasování cviků na nohy je také důležité – když je budete provádět na začátku tréninku, budete na ně mít největší sílu. Pokud máte v plánu cvičit vršek nebo si dát kardio, když budete na konci tréninku cvičit nohy, budete spalovat kalorie i poté, co se vrátíte domů z fitka.

Jak pálit kalorie během leg day – odpovědi na vaše otázky

Kolik kalorií spálí leg day?

Záleží na vaší váze a intenzitě, ale plný trénink nohou spálí více kalorií. Zařaďte supersérie a velké komplexní cviky, a spálíte někde mezi 350-700 kcal za jeden hodinový trénink.

Kolik kalorií spalují dřepy?

Člověk, který váží 75kg a provádí dřepy o vysoké intenzitě, spál přibližně 52 kalorií. 25 minut dřepů o nízké intenzitě pro někoho, kdo váží okolo 64kg, spálí přibližně 97 kalorií. Ten stejný člověk, který provádí dřepy o vysoké intenzitě, spálí až okolo 220 kcal.

Pálí cviky na nohy břišní tuk?

Cvičení obecně nezpůsobí, že budete hubnout z určité oblasti, ale spousta cviků na nohy vyžaduje zapojení středu těla, což znamená, že svaly této oblasti se budou posilovat a budou tak lépe tvarované.

Chris Appleton
Autor & Redaktor
Zobrazit profil Chris Appleton
Chris je editorem a osobním trenérem levelu 3 s bakalářským titulem v oboru Sports Coaching and Development, a má kvalifikaci třetí úrovně ve sportovní výživě. Má zkušenosti s vedením fitness lekcí a programů pro začátečníky a pokročilé Christ je také kvalifikovaným koučem fotbalu a poskytuje brankářský trénink na vysoké úrovni a fitness trénink na poloprofesionální úrovni, včetně nutričního poradenství, aby byl zachován optimální výkon. Jeho zkušenost ve sportovním a fitness průmyslu dosahuje už 15 let a neustále se zlepšuje. Ve svém volném čase se Chris rád věnuje rodině a tréninku v posilovně.
myprotein