Zpět na hlavní obsah
Trénink

Příprava na závody

Příprava na závody
Adéla Rybová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

ÚVOD

Závody nemusí být určeny jen pro elitní jedince, kteří se daným cvičením zabývají velmi intenzivně, i když z pravidla tomu tak je. Na lepších závodech jsou již určeny standardy, které musí závodníci zvládnout, existují ale i závody pro začátečníky/ mírně pokročilé, aby si závodní atmosféru mohli užít i ostatní. A to, si myslím, je velice motivující pro ty, kteří v daném sportu začínají a chtějí se dostat na vyšší úroveň anebo si atmosféru závodů zkrátka jen zkusit a užít.

Závodit buď můžete jako jednotlivci, někdy i jako tým. Oboje má však své úskalí. V obou případech však musíte dát do cvičení své maximum. O tom ty závody přeci jen jsou.

S čím na závody jet? Moje rada je asi taková… před závodama už nic nenaženete, proto nádech… výdech a vydejte ze sebe to nejlepší. TO Vás dovede k vnitřnímu naplnění. Z vlastní zkušenosti znám, že i přes selhání na sebe můžete být hrdí, pokud jste na place nechali vše. Není to o tom, zda jste první/ poslední, ale o tom, co jste do toho dali. A to víte pouze Vy. Proto se nestyďte za jakékoliv své výsledky, protože každý jednou začínal.

HLAVNÍ ČÁST

Pokud se už rozhodnete, účastnit se nějakých závodů, máte 2 možnosti-buď přijít bez přípravy na té úrovni, ve které se právě nacházíte a „otestovat si“ svůj aktuální stav a nebo se na závody dlouhodoběji zaměřit a připravit se na ně.

My si dnes rozebereme druhou možnost.

Nejideálnější je, pokud máte individuální tréninky, o tom žádná. Hodně se však můžete přiučit i na skupinových tréninzích- větší motivace, podpora přátel, zkušenosti a rady ostatních cvičenců. Individuální tréninky jsou však navrženy přímo pro Vás podle Vašich předpokladů, cílů, aktuální pozice/ stavu, rychlosti přizpůsobivosti, rychlosti regenerace,…

V tréninku byste se měli zaměřit na rozvoj síly a vytrvalosti. Podle toho, jaké jsou Vaše slabiny, by jste si měli nastavit své tréninky. Pokud například trénujete funkční fitness, ideální je střídat tréninkové dny, kdy cvičíte kardio se silovými tréninky. Za kardio se považuje každá aktivita, jako je například chůze, běh, jízda na kole, chození po horách, veslování, jízda na assault biku, plávání apod. Nemusíte si tudíž „hledat výmluvu“, že „běhání mě nebaví..“, můžete si jednoduše zvolit jinou aktivitu, která Vás bavit bude. Například plavání je úžasné na rozvoj kapacity plic a posílení ramen. Navíc má voda regenerační účinky, takže samá pozitiva.

 

Výkon však nezávisí jen a pouze na tréninku, ale i na stravě. Nebudeme se tady bavit o různých dietách, které jsou stejně založené na jednom a tom samém principu. Důležitá je kvalita. Tak je to i v životě- kvalita x kvantita. Kvalitu by jsme měli být ochotni zaplatit, pokud chceme dosáhnout nejvyššího vrcholu. Ve stravě bychom se měli nejvíce zaměřit na makroživiny, které tvoří bílkoviny, sacharidy a tuky.

Bílkoviny jako základní stavební prvek pro svaly, aby správně rostly a byly správně vyživovány.  Bílkoviny můžeme získat jak z rostlinných, tak z živočišných zdrojů. Kvalitní zdroj bílkovin můžeme najít ve vejcích, mase, luštěninách.

Sacharidy se dělí na několik skupin. Pro naše tělo však potřebujeme jen ty nejkvalitnější. Sacharidy fungují jako zdroj energie a můžeme je získat z ovoce, obilovin, brambor, rýže.

Tuky pro své tělo také nutně potřebujeme. Samozřejmě existují tuky zdravé a nezdravé a my ty zdravé získáváme z vejcí, kvalitních mléčných výrobků, rostlinných olejů, ořechů

Při správném nastavení těchto makroživin můžeme snadněji dosahovat našich cílů.

ZÁVĚR

Důležitá je také mentální podpora. Ať už ze strany rodiny, přátel, okolí. Pocit, že nejste sami a můžete se o někoho opřít, když padnete. Protože ne vždy se musí dařit. Ač je ve Vašem okolí určitě spoustu lidí, kteří za Vámi stojí, nikdy není nic lepšího, než mít daného člověka fyzicky při sobě. Jako podporu, osobního „judge“, přítele, trenéra..  V tu chvíli jste totiž kapka v moři, která bojuje sama za sebe, ač za ní stojí pevný břeh, na který se vždy může spolehnout.

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein