Zpět na hlavní obsah
Trénink

Mocné brambory a proč nepřijdete o všechnu sílu | Nejlepší studie tohoto týdne

Mocné brambory a proč nepřijdete o všechnu sílu | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Jste připraveni načerpat zase nové znalosti ze světa zdraví a fitness? Náš přehled nových vědeckých studií vám přináší nejnovější poznatky ze světa sportu a výživy.

Tento týden jsme se podívali na bílkovinovou sílu brambor a úžasné výhody svalové paměti.

Síla brambor

Za dobré zdroje bílkovin k budování svalů nejspíš považujete proteinové shaky nebo šťavnaté steaky, brambory by vás pravděpodobně v této souvislosti nenapadly. No, vzhledem k této studii by možná měly. 1

Vědci zkoumali účinky suplementace bílkovinami z brambor na skupinu žen a zda má schopnost budovat svaly. Došli k docela zajímavým výsledkům.

Studie se soustředila na skupinku žen, která obvykle splňuje svou doporučenou denní dávku bílkovin, a u poloviny z nich zdvojnásobili příjem bílkovin tím, že jim dávali puding obsahující proteinový izolát z brambor.

Zjistili, že u žen, které konzumovaly bramborovou bílkovinou, se zvýšila rychlost, kterou jejich svaly vytvářely nový protein, zatímco u kontrolní skupiny žádné změny nepozorovali.

Ačkoliv o rostlinném proteinu se hovoří jako o méně účinném než je ten živočišný, vědci nyní vydedukovali, že to nemusí být vždy pravda.

A ačkoliv možná nechcete prostě začít konzumovat brambory na kila každý den, je dobré si uvědomit, že bílkoviny se dají získávat i z jiných zdrojů, než na které jste zvyklí.

Už si ani nepamatujete, jaké to je, odjet kvalitní trénink ve fitku? Vaše tělo si to pamatuje…

Fitka už jsou sice konečně zase otevřená, ale možná jste ještě nenajeli na svůj obvyklý tréninkový režim – a podle nové studie je to naprosto v pořádku. 2

Myšlenka na to, že přijdete o všechny svoje těžce vydřené ‚gains‘ vám pravděpodobně párkrát proběhla hlavou, ale vědci se teď přiklání k tomu, že ztráta síly může trvat déle, než jste si mysleli.

Studie pozorovala 19 zdravých, netrénovaných mladých mužů a žen, kteří podstoupili desetitýdenní silový tréninkový program soustředící se pouze na jedu nohu. Tento program byl poté následován 20 týdny detréninku a poté byla otestována síla obou končetin.

Ačkoliv původně trénovaná noha nebyla trénována po dobu 20 týdnů, stále byla významně silnější než noha, která trénink vůbec nepodstoupila.

Jedná se sice o malou studii, ale bylo by zajímavé pozorovat výsledky na větší populaci. Doufáme, že vás to alespoň trochu uklidní a zmírní obavy, že až se vrátíte do fitka, budete muset začít úplně od začátku.

Co si z článku odnést

Vždycky nás udivovalo, čeho je naše tělo schopné se správným tréninkem a stravou. A tyhle studie to opět jen potvrzují. Pokud jste potřebovali výmluvu, proč si dát ten talíř hranolek, tady jednu máte – jde to přece na objem. A pokud to s vašimi tréninky teď vypadá trochu bledě, budiž vám útěchou, že jsme na tom všichni podobně.

  1. McMaster University. (2020, May 5).Potato power: Spuds serve high quality protein that’s good for women’s muscleScienceDaily. Retrieved May 7, 2020
  2. Moberg, M., Lindholm, M. E.,Reitzner, S. M., Ekblom, B., Sundberg, C. J., &Psilander, N. (2020). Exercise Induces Different Molecular Responses in Trained and Untrained Human MuscleMedicine and Science in Sports and Exercise.

 

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein