Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jóga vs Pilates – jaký je v nich rozdíl?

Jóga vs Pilates – jaký je v nich rozdíl?
Evangeline Howarth
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Máte pocit, že byste měli zapracovat na flexibilitě nebo středu těla? Ať už jste bodybuilder nebo běžec, z výhod pilatesu nebo jógy můžou těžit všichni.

Tyto dvě formy cvičení se mohou zdát vcelku podobné, což může být trochu matoucí, když se snažíme rozhodnout, kterou si zvolit. Takže jaký je rozdíl mezi pilatesem a jógou? Je tu vůbec nějaký? Pojďme to zjistit.

Úplně jiná století a jiné země

Pokud tohle není velký rozdíl, pak nevíme, co ano. Jóga byla vyvinuta před tisíci let. Poprvé vznikla v severní Indii zhruba před 5000 lety. To je dlouhá cesta, kterou urazila, než se dostala do nablýskaného jóga studia.

Pilates je v porovnání s jógou teprve miminko, starý je pouze okolo 100 let. Byl vytvořen mužem jménem Joseph Pilates, původně z Německa. Byl vytvořen pro využití v rehabilitaci – a sportovci je tak využíván dodnes.

Dýchání dělá velký rozdíl

Než se do toho pustíme, vyjasněme si jednu věc – dýchání je důležité jak v józe, tak v pilatesu (a také pro přežití obecně), ale způsob, jakým se provádí, je trochu jiný. Pro jógu i pilates je dýchání důležité, jak se pohybujete různými pozicemi – instruktor vás obvykle navede a poradí, jak dýchat při každém cviku.

Takhle se od sebe liší. Váš instruktor jógy vás obvykle bude vybízet, abyste dýchali do břicha. To se využívá také pro zklidnění, jelikož soustředění na každý nádech a výdech by vás mělo přivést do klidnějšího a meditativního stavu.

V pilatesu často musíte zapojit střed těla, takže vás instruktor bude navádět, abyste dýchali spíše do hrudníku a do zad. Tomu se říká laterální dýchání.

Jóga je více spirituální

Tohle je určitě jeden z největších rozdílů mezi těmito dvěma lekcemi. Chcete meditativní zážitek, který navíc zapracuje na flexibilitě a uklidní mysl? Pak zvolte hodinu jógy.

Pokud chcete spíš aktivovat svaly, zapracovat na rovnováze nebo se zotavit po zranění bez meditaci, pak se vám možná bude spíš líbit pilates.

Pilates využívá stroje

Než vás popleteme, jak jóga, tak pilates se provádí především na podložce a oboje se dá provádět bez jakéhokoliv vybavení. Zatímco jóga je zcela o využívání vlastní tělesné váhy, pilates může také zahrnovat využití speciálních pilates odporových strojů. Pamatujte si, pilates je spíše o procvičení těla, zatímco jóga je více meditační.

Tyhle pilates stroje se využívají k rozvoji síly, rovnováhy a ke zlepšení nerovnováhy či podpoře zotavení se po zranění.

Hodiny jógy se mohou diametrálně lišit

Jak by se dalo očekávat, když byla jóga vyvinuta před tisíci lety, existují různé druhy jógy. Některé hodiny se více soustředí na uklidňující, meditační pohyb, zatímco jiné se soustředí spíš na procvičení těla a jsou rychlejší, upocenější, například hot jóga, která se provádí ve velmi horkém prostředí.

Pilates se hodina od hodiny tolik neliší – budete provádět pohyby, které se soustředí na sílu středu těla a procvičení celého těla. To neznamená, že se od 20. let minulého stolení vůbec nezměnil. Byly vyvinuty nové pohyby, které léčí symptomy moderního života, který s sebou přináší třeba celodenní sezení v kanceláři.

Jak v józe, tak v pilatesu je nejdůležitějším aspektem, který může hodinu proměnit, instruktor. Ujistěte se, že váš instruktor je kvalifikovaný k tomu, aby mohl vést lekci, kterou očekáváte, a že je zkušený.

Co si z článku odnést

Nakonec se zamyslete, co si chcete z lekce odnést – chcete se zapotit? Vyzkoušejte hot jógu nebo intenzivnější hodinu pilates. Chcete si odpočinout a propojit se se svým vlastním já na vyšší úrovni? Vyzkoušejte meditační jógu. Ačkoliv se oba druhy cvičení mohou velmi lišit, oba vám mohou nesmírně prospět různými způsoby, a to jak psychicky, tak fyzicky, tak si pořiďte podložku a vyzkoušejte místní lekci.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein