Zpět na hlavní obsah
Trénink

Je virtuální realita fitness naší budoucností?

Je virtuální realita fitness naší budoucností?
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Možná jste si mysleli, že VR set se hodí akorát tak na hry nebo na předstírání, že jste někde na slunné pláži, ale nad čím jste možná nepřemýšleli, je VR workout.

Virtuální realita od svých začátků pokročila a existuje daleko více možností než jen pár her. Nyní si můžete užít spoustu různých workoutů a cítit se jako v centru dění a ne tak, že jen marníte čas v obýváku.

Pokud fitko není zrovna vaším oblíbeným prostředím, tohle by mohl být ideální způsob, jak si cvičení zpestřit. Tak pojďme zjistit víc…

Můžete díky VR být fit?

Videohry obvykle nejsou spojovány s vysokou úrovní fitness, ale VR vyžaduje, aby celé vaše tělo bylo ovladačem. To znamená, že pokud se ocitnete ve virtuálním boxovacím ringu, nemůžete se spoléhat jenom na svoje palce.

Nedávný výzkum na 646 uživatelích virtuální reality ukázal, že její používání zlepšilo jejich mentální a fyzický stav během lockdownů a pandemie. 1 Tito uživatelé také tvrdili, že fyzická intenzita jejich workoutů byla také výrazně vyšší než u těch, co užívají klasické konzole. 1

Ačkoliv je stále brzy na to, abychom věděli, zda VR nabízí dlouhodobé benefity z hlediska zdraví a fitness, úvodní výzkum naznačuje, že pokud ji budete využívat na vysokou intenzitu a po dostatečně dlouhou dobu, může to mít pozitivní účinek na vaši fyzičku. 2

Fitness díky tomu bude opět zábava

Není to jen o intenzitě VR workoutů, ale všichni víme, že konzistentnost je klíčem k tomu, abyste byli a zůstali fit, s čímž VR může také pomoci.

Nejčastější důvod, proč přestáváme cvičit? Nebaví nás to.

Nedávná review se zabývala důležitostí toho, zda vás fitness baví, a zjistila, že nedostatek novosti nebo nadšení z fitness může přispět k nízké úrovni fyzické aktivity, ale VR fitness tohle může pomoci zredukovat. 3

S nespočtem workoutů a scénářů, do kterých se můžete ponořit, není šance na nudu v porovnání s těmi starými dobrými workouty v obýváku, nebo dokonce tou stále stejnou leg day rutinou ve fitku.

Takže se zdá, že pokud máte potíže dostat se do cvičení, pak vám VR může pomoci věci trochu okořenit a motivovat vás.

Nebude vám to připadat jako cvičení

Ať už je to soutěživost nebo prostě všechno, co se kolem vás děje, VR fitness je skvělé pro lidi, kteří nesnáší klasickou fit rutinu.

Jedna review dokonce vyjmenovala spoustu možností ve VR fitness jako chytré rozptýlení od negativních myšlenek, kvůli kterým se lidé často vyhýbají nebo zkracují svou fyzickou aktivitu. 3

Pokud se vaše tréninky vlečou a vy neustále sledujete čas, když běžíte na pásu, pak by rozptýlení mohlo být perfektním elementem, díky kterému se k tomu budete vracet. Pokud si něco užíváte, jen dává smysl, že v tom budete chtít pokračovat, takže užívání si vašich workoutů může být klíčem k tomu, abyste je dělali pravidelně.

Je to drahé?

Pokud hledáte alternativu k fitku kvůli jeho ceně, pak tohle asi nebude úplně ono. Ačkoliv VR systémy jsou mnohem dostupnější než dříve, pořád za ně pár tisíc zaplatíte.

Pokud hledáte něco, díky čemu budete fit, a fitko vás tak úplně přitahuje, ale cena není problémem, pak tohle může být skvělá možnost. Doporučujeme si daný systém nejprve vyzkoušet, než za něj zaplatíte, abyste věděli, jestli vás to bude bavit a využijete ho.

 

1. Siani, A., & Marley, S. A. (2021). Impact of the recreational use of virtual reality on physical and mental wellbeing during the Covid-19 lockdown. Health and Technology, 11(2), 425-435.

2. Street, T. D., Lacey, S. J., & Langdon, R. R. (2017). Gaming your way to health: A systematic review of exergaming programs to increase health and exercise behaviors in adults. Games for health journal, 6(3), 136-146.

3. Lakicevic, N., Gentile, A., Mehrabi, S., Cassar, S., Parker, K., Roklicer, R., … & Drid, P. (2020). Make Fitness Fun: Could Novelty Be the Key Determinant for Physical Activity Adherence?. Frontiers in Psychology, 11.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein