Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jak si nastavit SMART cíle

Jak si nastavit SMART cíle
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 1 rok Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Ať už chcete být víc fit, budovat svaly nebo hubnout, je důležité nastavit si specifický cíl. Existuje několik způsobů, jak se rozhodnout, ale takzvaný SMART protokol je jedním z nejlepších.

Pomůže vám soustředit se na budování efektivního tréninkového plánu a mnohem víc. Tohle potřebujete k nastavení SMART cílů.

Proč bych si měl nastavit cíle?

Mít konečný cíl je nezbytné k úspěchu, protože vám to dodá něco, na čem budete pracovat, a to zlepší soustředění na trénink.

Cíle jsou také užitečným nástrojem, jak si udržet disciplínu, sledovat progres a upravit trénink, pokud je to potřeba.

Co jsou SMART cíle?

SMART je ve zkratce ‚specific, measurable, attainable, relevant, timely‘, neboli specifický, měřitelný, dosažitelný, relevantní a časově měřitelný. Těchto pět kroků je způsob, jak zůstat v režimu, prioritizovat, co je potřeba, a pracovat na dosažitelném cíli. Když si nastavujete cíle, myslete na následující:

Specifický

Prvním krokem SMART je být specifický. Je skvělé mít celkovou představu, čeho chcete dosáhnout a kdy, ale abyste měli nejlepší šanci na úspěch, je důležité, abyste se opravdu zamysleli nad tím, co je váš konečný cíl, a buďte konkrétní.

Pokud je vaším cílem být víc fit, musíte být konkrétnější a definovat, co ‚víc fit‘ vůbec znamená. Může to znamenat, že dokážete uběhnout 5 nebo 10km bez přestávky, může to znamenat, že dokážete udělat 10 kliků. Když budete vědět, čeho přesně chcete dosáhnout, půjde vám to lépe.

Měřitelný

Druhým elementem SMART je měřitelnost. TO znamená, že byste si měli dát cíle, které můžete snadno monitorovat. Například, pokud je vaším cílem uběhnout 5 km bez přestávky, můžete si spočítat, jestli budete dělat progres zlepšováním času nebo vzdálenosti.

Jak bude váš trénink postupovat, můžete každý týden sledovat vaše zlepšení a přibližovat se tak vašemu celkovému cíli, což udělá divy s motivací.

dosAžitelný

Když začneme pracovat na nové výzvě, je snadné ztratit přehled o tom, co je realistické. Zamyslete se nad novoročními předsevzetími – každý rok si lidé dají nereálné cíle, jdou z 0 na 100 a brzo vyhoří a ztratí motivaci.

Ačkoliv cíle musí být trochu výzva, musí být také dosažitelné. Pokud jste nikdy neběhali, uběhnout ultramaraton za 6 měsíců není úplně možné. Ale můžete se se k tomu dopracovat za delší čas. Dejte si místo toho cíl uběhnout 10km za 6 měsíců, pak půlmaraton za dalších 6. Je to reálnější, ale je to pořád výva.

Relevantní

Všichni jsme jedineční a naše cíle by měly být také. Vaše cíle by se měly shodovat s vašimi zájmy a životním stylem. Čím relevantnější cíl, tím je pravděpodobnější, že ho dosáhnete.

Pokud si dáte za cíl běhat na velkou vzdálenost, ale nemáte úplně rádi běhání, není něco lepšího, co byste si mohli za cíl dát? Něco, co vás bude bavit a co budete chtít dělat. Můžete místo toho zkusit třeba plavání nebo cyklistiku.

Stejně tak pokud si dáte za cíl cvičit 6krát týdně, ale to není organizačně možné skloubit s prací či rodinou, pak asi bude lepší dát si za cíl něco jiného.

Časově měřiTelný

Posledním elementem SMART je nastavit si jasný časový horizont. Nenastavuje si jen konečný cíl, ale také specifický čas, kdy ho chcete dosáhnout. Nastavte si menší cíle během tohoto časového horizontu.

To vám pomůže dodat strukturu, plánování bude snazší a vy tak pravděpodobněji dosáhnete svého cíle.

Nastavení jasného časového horizontu vám také dovolí přehodnotit váš cíl. To je důležité, protože i když nejste úplně na cestě ke splnění cíle, můžete ho adaptovat, aniž byste ztratili motivaci. Stále bude možné se k cíli dostat – jen to možná bude trvat o chvilku déle, než jste čekali.

Co si z článku odnést

Nastavit si přesně definované cíle je jedním z nejdůležitějších faktorů, pokud chcete mít úspěch. SMART model vám poskytne jasné cíle nastavené na realistickou dobu, abyste na nich mohli systematicky pracovat a přehodnotit je, když bude potřeba.

Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein