Zpět na hlavní obsah
Trénink

Etiketa ve fitku | Co dělat a nedělat v gymu

Etiketa ve fitku | Co dělat a nedělat v gymu
Nela Hoskovcova
Autor a expert7 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Začít chodit do (nového) fitka může být docela děsivé, tolik nových tváří a vybavení. Nemusí to být snadné ani pro fitkové veterány – neustále se měnící klientela a snaha o zachování správné etikety ve fitku. Ale nebojte se, jsme tu pro vás.

Tenhle článek vysvětlí důležitost dodržování etikety ve fitku a dá vám pár užitečných tipů, jak se zbavit strachu nebo obav z fitka, které možná máte.

Co je gym etiketa?

Gym etiketa se točí kolem respektu: respektu k sobě, respektu k ostatním návštěvníkům fitka a respektu k fitku samotnému a jeho vybavení. Pár základních pravidel zahrnují uklízení po sobě, vrácení vybavení tam, kam patří, a zachovávání osobního prostoru ostatních.

Dobrá gym etiketa je důležitá, protože pomáhá vytvořit bezpečné a pohodlné prostředí pro každého, aby všichni mohli mít skvělý trénink.

Proč je gym etiketa důležitá?

Dobrá gym etiketa je důležitá, abyste vy i všichni kolem vás mohli v klidu trénovat bez zbytečných prodlev. Když budete etiketu dodržovat, budete pomáhat dělat vaše fitko pohodlným a bezpečným prostorem pro každého. Všichni chceme být respektováni, takže je důležité chovat se tak, jak chceme, aby se ostatní chovali k nám.

Co je správná gym etiketa?

Jak jsme zmínili výše, správná gym etiketa je o respektu. Zahrnuje jednoduché věci, díky kterým má každý hned lepší zkušenost – například uklízení po sobě, vracení vybavení tam, kam patří, a respektování osobního prostoru ostatních. Otevřenost a přátelský přístup k ostatním jsou také klíčové.

Co je ‚gymtimidace‘?

‚Gymtimidace‘ je pocit strachu nebo nejistoty, když cvičíte před ostatními. Je to běžný pocit, který může být způsoben strachem a úzkostí z toho, že nás ostatní budou soudit, že nebudeme vědět, co dělat, nebo se budeme cítit, že tam nepatříme.

Studie z roku 2019 odhalila, že skoro 47% dotázaných někdy zažilo ‚gymtimidaci‘. 1 Ale nebojte, existují způsoby, jak ji překonat.

7 Způsobů, jak překonat ‚gymtimidaci‘

1. Udělejte si plán

Vytvořte si recept na úspěch tím, že si trénink naplánujete předem. To vám pomůže se soustředit na to, co budete potřebovat za vybavení a co budete při tréninku dělat.

2. Najděte si to správné fitko

Je důležité se ve fitku cítit příjemně. Pár jich vyzkoušejte a najděte si to, ve kterém se cítíte dobře a namotivovaně na trénink.

3. Vyzkoušejte skupinovky

Skupinové lekce jsou skvělým způsobem, jak poznat nové lidi, naučit se nové cviky a něčemu se přiučit od trénovaných instruktorů. Navíc je to prostředí, které vás může motivovat k lepším výkonům a ve kterém se budete cítit součástí komunity, což může být skvělé pro vaše sebevědomí a pocit podpory od ostatních.

4. Jděte s kamarádem

Nic se nevyrovná podpoře od dobrého kamaráda. Mít někoho, s kým můžete cvičit, vám může dodat sebevědomí, když začínáte cvičit, ale je to také skvělý způsob, jak si udržovat motivaci, když už cvičíte delší dobu.

5. Oblečte si něco, v čem se cítíte sebevědomě

Cítit se dobře ve vlastní kůži a v tom, co máte na sobě, může znamenat obrovský rozdíl, když přijde na nové výzvy. Zainvestujte do nového sportovního oblečení, ve kterém se budete cítit pohodlně.

6. Vyhněte se nejhektičtějším hodinám

Pokud se bojíte cvičení v nacpaném fitku, zkuste tam jít v klidnější hodinu. To vám dá šanci se trošku adaptovat na atmosféru daného fitka a vybudovat si sebevědomí. A než si to vůbec uvědomíte, budete bez obav chodit v jakoukoliv hodinu.

7. Připomínejte si váš důvod proč

Motivace přichází a odchází, ale na své fitness cestě můžete zůstat pořád, pokud si budete připomínat váš důvod ‚proč‘. Pokud cítíte, že je toho na vás moc, udělejte si chvilku na to, zamyslet se nad důvody, proč jste začali cvičit a na jakých cílech pracujete. Vaše ‚proč‘ by mělo být silné a mělo by vám dodávat motivaci, pokud jí zrovna nemáte nazbyt. Pamatujte si, nikdo jiný to za vás neudělá.

Co ve fitku dělat a nedělat

Učit se všechny ty sociální konvence ve fitku může být náročné, pokud nevíte, jak to chodí. Ale nebojte se, my jsme tu s vámi. Tady je pár jednoduchých pravidel, která následovat.

Vracejte činky na své místo

Není nic více frustrujícího, než trávit 10-15 minut hledáním druhé činky do páru. Jakmile jste hotovi s daným vybavením, otřete ho a vraťte zpátky na své místo.

Otřete vybavení po použití

Všichni se trochu zpotíme, když cvičíme, takže se ujistěte, že otřete používané vybavení, než ho bude chtít použít někdo po vás. Zabere vám to pár vteřin, ale vytvoří to mnohem lepší prostředí pro každého.

Dodržujte pravidla dobré hygieny

Od otírání strojů až po vaši osobní hygienu – tohle všechno vytvoří mnohem hezčí a hlavně příjemnější místo pro vás i všechny ostatní.

Respektujte osobní prostor ostatních

Ve fitku může být někdy docela narváno, tak si rozvrhněte prostor podle toho, jaké pohyby hodláte vykonávat a kdo je kolem vás. Zároveň se ujistěte, že nenarušujete prostor někoho jiného.

Vraťte stroje do základního nastavení, než odejdete

Stejně jako činky, i některé stroje potřebují resetovat, když s nimi skončíte. Otřete je a vraťte je do výchozí pozice, aby to lidé nemuseli dělat za vás.

Poproste o pomoc, pokud ji potřebujete

Každý jsme byli někdy začátečník, takže se nebojte říct si o pomoc nebo aby vám někdo ukázal, jak správně používat daný stroj. To může být i skvělý způsob, jak zahájit konverzaci s ostatními návštěvníky fitka.

Neblokujte něčí výhled

Ve fitku bývá spousta zrcadel, která se obecně používají k tomu, aby v nich lidé mohli zkontrolovat svou techniku při cvičení. Pamatujte na to, až si budete připravovat svůj prostor na cvičení – nestoupejte si přímo před někoho, kdo se potřebuje vidět v zrcadle. Pokud si nejste jistí, jednoduše se zeptejte.

Nezabírejte si zbytečně stroje

Fitko může být někdy plné, obzvlášť v určité hodiny. Všichni chceme odcvičit svoje série, ale trávit hodiny na jednom stroji nebo si zabrat všechny činky, které chtějí ostatní taky použít, není úplně nejlepší způsob, jak to udělat. Snažte se být otevření střídání se mezi sériemi a ujistěte se, že si nezabíráte vybavení, které zrovna nepotřebujete.

Nenechávejte činky ležet všude kolem

Nikdo nechce zakopnout nebo se ve fitku zranit, takže se ujistěte, že vracíte vybavení na své místo a nenechávejte ho ležet po zemi.

Nezírejte

Z premiéry ve fitku nebo z návratu po pauze můžeme být někdy nervózní. Nezapomínejte tedy, že někdo třeba právě začíná, vrací se po zranění nebo zkouší určité cviky poprvé. Buďte přátelští a otevření pomoci ostatním, nabídněte spot nebo se usmějte na někoho, kdo vypadá, že to potřebuje.

Nechoďte pozdě na hodiny s trenérem nebo skupinové lekce

Pokud jste se zapsali na skupinovou lekci nebo si zarezervovali hodinu s osobním trenérem, přijďte včas. Ještě líp, přijďte o 10 minut dřív, což vám dá dostatek času zeptat se na cokoliv, co potřebujete vědět, a instruktorovi to dá čas se vám věnovat, než dorazí ostatní. Nikdo nechce být důvodem, proč je hodina opožděná. A pokud jste se někde zdrželi, je provoz nebo máte nějaký dobrý důvod, proč jdete pozdě, snažte se trenérovi dát vědět dopředu.

Když čekáte na vybavení, nepostávejte jen tak okolo

Všichni jsme ve fitku narazili na někoho, kdo nad vámi stojí, když dokončujete svou poslední sérii. To není úplně v pořádku a spoustě lidí to leze na nervy. Pokud chcete použít po někom vybavení, počkejte, až člověk před vámi skončí se sérií, a zeptejte se, jestli ho můžete použít po nich nebo pokud se s vámi mohou střídat mezi sériemi. Snažte se na ně ale nespěchat a nestůjte nad nimi jako sudička.

Co si z článku odnést

Dobrá gym etiketa je důležitá, aby každý měl dobrý trénink a cítil se ve fitku bezpečně a pohodlně.

Pro ty, kteří jsou ve fitku noví nebo se do něj vrací po pauze, můžeme udělat maličkosti, díky kterým se budou cítit pohodlněji, budou se méně bát a pomůže to jejich ‚gymtimidaci‘. V podstatě je to vše o respektu a chování se k lidem tak, jak byste chtěli, aby se chovali ostatní k vám.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein