Zpět na hlavní obsah
Trénink

Cvičení na dovolené: Vše, co potřebujete vědět

Cvičení na dovolené: Vše, co potřebujete vědět
Nela Hoskovcova
Autor a expert8 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova

Léto pro mnohé z nás znamená, že se konečně budeme moci vydat na očekávanou dovolenou. Dát si takhle pauzu s kamarády nebo rodinou je vždycky skvělé, ale jedna otázka zůstává, zvlášť pro ty z nás, kteří chodí do fitka…cvičit nebo necvičit?

Je to těžké rozhodnutí, takže tady je pár rad, které vám mohou pomoci se rozhodnout, jestli v tréninku pokračovat nebo si dát pauzu.

Potřebujete na dovolené cvičit?

Klíčovou věcí, kterou si pamatovat, je to, jaký je váš celkový cíl a proč vůbec cvičíte. Pak se zeptejte sami sebe, jestli tyhle důvody převáží potřebu odpočinku a relaxace.

V závislosti na vašem cíli můžete najít dobrý důvod, proč pokračovat v tréninku, nebo naopak proč trénink nechat doma a vychutnat si dovolenou.

3 důvody, proč necvičit:

1. Regenerace

Dovolená je často cílem tréninkového plánu. To znamená, že je to dobrý čas nechat tělo oddechnout.

2. Relaxace

Spousta lidí jezdí na dovolenou proto, aby unikli své každodenní rutině, a našli si čas na odpočinek a relaxaci. Využijte této příležitosti, jen na týden nebo dva.

3. Čas

Možná není vaše dovolená příliš dlouhá, jen pár dní. Pokud máte spoustu plánů, mohlo by být těžké hledat čas jít do fitka. Tak to příliš neřešte – užijte si čas pryč a stravte ho třeba chozením po památkách.

3 důvody, proč cvičit

1. Cíle

Pokud jedete na dovolenou relaxovat a trénink vám v tom pomáhá, tak proč ne? Pokud se necítíte, že trénovat prostě jen musíte, a pokud máte dostatek času, ničemu to neuškodí.

2. Rutina

Strukturovaná rutina je důležitá pro spoustu lidí. Ačkoliv dovolená je trošku únik od toho, na co jsme zvyklí, zachování určitého elementu struktury může být dobrý nápad.

3. Změna prostředí

Někdy je hezké vyzkoušet různá zařízení a vybavení. Malá změna v tom, na co jste zvyklí, může poskytnout extra dávku motivace.

Ztratím svaly, když nebudu týden trénovat?

Není pravděpodobné, že ztratíte svalovou hmotu za jeden týden – obvykle trvá alespoň 10 dní, než k tomuto procesu začne docházet – ale možná si všimnete drobných fyzických změn.

To může zahrnovat úbytek vody zadržované ve svalovém bříšku (což známe také pod pojmem potréninková pumpa). Také si možná všimnete změny postoje, protože se budete cítit uvolněněji než po tréninku.

Tyhle změny nejsou důvodem k panice a pravděpodobně zmizí hned, jak se vrátíte k tréninku. Ale pokud chcete, můžete si dát pár cviků, až budete pryč.

Když nechci trénovat, jak neztratím progres na dovolené?

Nemusíte nutně cvičit, abyste si udrželi progres, který jste udělali – tady jsou 3 způsoby, jak zůstat na vaší cestě, zatímco si dáte pauzu od běžné rutiny.

1. Zůstaňte aktivní

I když nebudete provádět celý trénink, pokud zůstanete středně aktivní, vaše tělo se moc nezmění.

2. Bílkoviny

Dovolená je časem, kdy si dáme, na co máme chuť, ale možná stojí za to úplně neopustit svoje stravovací návyky. Když budete pokračovat v jedení dostatku bílkovin, zredukujete ztrátu svalů na minimum.

3. Protáhněte se

Cvičení obvykle pomáhá zachovat mobilitu. Bez tréninku se možná budete cítit trochu ztuhlejší než obvykle. Pouhých 5-10 minut protahování každý den vám pomůže tělo uvolnit a užít si pohodlně dovolenou.

Rychlý dvacetiminutový dovolenkový trénink

Tenhle 20minutový trénink, který můžete provádět na cestách, je perfektní, pokud přece jen chcete cvičit, ale nemáte vybavení a nechcete tím strávit příliš mnoho času.

Zahřátí (20 vteřin on, 10 vteřin off, opakujte dvakrát)

  • Vysoká kolena
  • Star jumps
  • Heel flicks
  • Bruslení do stran

Hlavní trénink (12 opakování na každý cvik, 3 série, minuta odpočinku mezi sériemi):

  • Dřepy
  • Výpady vzad
  • Kliky
  • Bench dips
  • Bicycle crunch
  • Prkno (30 vteřin držet)

Protažení:

  • Kvadricepsy
  • Zadek
  • Vnitřní stehna

Co si z článku odnést

Dovolená je čas dát si od všeho pauzu, takže pokud chcete dát nohy nahoru a relaxovat, neciťte se kvůli tomu provinile. Využijte tohoto času na regeneraci těla a mysli, abyste se z dovolené mohli vrátit svěží a odpočatí.

Ale pokud chcete jít do fitka a pokračovat v tréninku, je to také v pořádku. Jen si tím nenechte vzít čas na dovolené s blízkými.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein