Zpět na hlavní obsah
Trénink

Benefity tance | Zakomponujte tanec do svého tréninku

Benefity tance | Zakomponujte tanec do svého tréninku
Chris Appleton
Autor & Redaktor3 let Ago
Zobrazit profil Chris Appleton

Spousta z nás si tanec spojuje spíš s party, ale pravdou je, že tancování může být efektivní metodou, jak si do života zakomponovat lehký rezistenční trénink a kardio (někdy pořádně náročné) do svého tréninkového plánu.

Pokud nejste úplně posilovnový typ, ale chcete být aktivní, pak je tancování perfektní cestou, jak si zlepšit zdraví pomocí cvičení. Stejně tak jako jiné cvičení v kombinaci se správnou stravou bude tanec dobrým pomocníkem při hubnutí a změně kompozice těla.

Pokud hledáte způsob, jak zvýšit denní výdej kalorií, pak může být tanec zábavnou cestou, jak se více hýbat, obzvlášť pokud do toho zapojíte kamarády.

Jak tanec prospívá vašemu zdraví?

1. Rozproudí krev a zvýší srdeční tep

Stejně tak jako u jiného kardio cvičení, hlavním fyziologickým efektem bude zvýšení srdečního tepu a metabolické aktivity (což znamená, že svaly budou produkovat teplo a vy se tak budete více potit). Když je cvičení prováděné efektivně, bude mít za následek adaptace kardiovaskulárního systému, jako je zvýšení jeho efektivity. Tyto adaptace mohou mít obrovské benefity pro vaše zdraví, jako například snížení rizika ucpávání tepen a tím snížení rizika mrtvice a infarktů.

2. Zůstanete mobilní

Tanec s sebou přináší podobné efekty jako jiné cvičení, ale je to navíc zábava! Cvičení jako tanec zvyšuje metabolickou aktivitu svalů, tudíž zvýšenou produkci tepla. Díky tomu jsou měkké tkáně (hlavně svaly) okolo kloubů ohebnější, takže můžete pracovat s vyšším rozsahem pohybu. Tancování navíc zprostředkovává zvýšenou produkci synoviální tekutiny v kloubech – přírodní lubrikant, který pomáhá svalům se hladce hýbat. To je obzvláště důležité jak stárneme, jelikož produkce synoviální tekutiny má tendenci klesat – tudíž pravidelné cvičení, jako je třeba tancování, může pomoci stimulovat její produkci.

3. Posílíte svaly

Tancování vás asi jen těžko připraví na prkna bodybuildingové či powerliftingové soutěže, ale může stále pomoci bojovat proti nepříznivým následkům sedavého způsobu života. Ztráta svalů neboli sarkopenie je častým problémem stárnoucích lidí se sedavým způsobem života. Zatěžování svalů pravidelnými aktivitami, jako je například tanec, může pomoci proti těmto negativním efektům bojovat, takže zůstanete silnější a stabilnější během života.

4. Psychologické a duševní zdravotní benefity

Tanec je zábava. Užívat si cvičení má fantastické psychologické benefity, které mohou pomoci zlepšit vaše duševní zdraví. Zábava ve spojení s fyzickou aktivitou (a možná také socializací během tance) s sebou následně nese spoustu fyziologických procesů, které se odehrávají v moku. Jedním z hlavních procesů je zvýšená produkce hormonů a neurotransmiterů jako dopamin a serotonin, díky kterým se fyzicky můžete cítit lépe. Být aktivní může pomoci zlepšit tělesnou kompozici, což může následně zlepšit vaše sebevědomí, což může mít obrovský vliv na vaše mentální zdraví.

5. Pohyb zůstane zábavou

Jak již bylo zmíněno, cvičení je zábava a vždycky si můžete najít styl, který vás bude bavit nejvíc. To je důležité, jelikož spousta z nás se nechce věnovat cvičení, které nás nebaví, bez ohledu na jeho fyziologické a psychické benefity. Účastnění se zábavných aktivit může mít velký vliv na to, zda se jim budeme pravidelně věnovat, což znamená, že tím spíš se z nich stane zvyk, který už vám zůstane.

Nejlepší taneční workouty na domácí kardio

Zumba

Zumba využívá latinské a hip-hopové prvky, které spolu tvoří taneční workout, který je zábavný, efektivní a často s sebou přináší sociální zážitek, který následně podpoří fyziologické adaptace kardiovaskulárního systému. Na YouTube si můžete najít Zumba videa, které vás workoutem provedou, aniž byste museli opustit domov. Kombinace rychlých a pomalých pohybů procvičí vaše tělo způsobem, u kterého se často zapotíte.

Hula Hoop tanec

Obruč je často považovaná za hračku pro děti, ale hula hoop tanec může ve skutečnosti být velmi zábavným způsobem pohybu. Můžete si dát skvělý trénink, který zapojí vaše gluteály, kvadricepsy, ruce a střed těla, tudíž to bude náročný trénink celého těla. Tenhle trénink je tak zábavný, že si skoro ani nevšimnete, že cvičíte.

Salsa

Pro optimální spalování kalorií můžete také vyzkoušet spoustu forem salsy. Salsa je zábavná a přináší s sebou spoustu skvělých benefitů, stejně tak jako ostatní formy kardio tance. Salsa vyžaduje partnera, takže můžete pozvat kamaráda.

Co si z článku odnést

Cvičit nemusíte jenom ve fitku – můžete si dát trénink i v pohodlí vašeho vlastního domova. Nejdůležitější je si to užít, abyste si z toho mohli vytvořit zdravý a udržitelný zvyk, který budete moci zakomponovat do vašeho životního stylu. Konečným cílem je zlepšení duševního a fyzického zdraví, díky čemuž budete moci vést kvalitnější a delší život.

Chris Appleton
Autor & Redaktor
Zobrazit profil Chris Appleton
Chris je editorem a osobním trenérem levelu 3 s bakalářským titulem v oboru Sports Coaching and Development, a má kvalifikaci třetí úrovně ve sportovní výživě. Má zkušenosti s vedením fitness lekcí a programů pro začátečníky a pokročilé Christ je také kvalifikovaným koučem fotbalu a poskytuje brankářský trénink na vysoké úrovni a fitness trénink na poloprofesionální úrovni, včetně nutričního poradenství, aby byl zachován optimální výkon. Jeho zkušenost ve sportovním a fitness průmyslu dosahuje už 15 let a neustále se zlepšuje. Ve svém volném čase se Chris rád věnuje rodině a tréninku v posilovně.
myprotein