Zpět na hlavní obsah
Trénink

5 způsobů, jak zůstat v pohybu i doma

5 způsobů, jak zůstat v pohybu i doma
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Naše životy se v posledních pár týdnech výrazně změnily. Škola, práce, cvičení a způsob socializace se dramaticky změnily – a všichni se s tím stále nějak vypořádáváme.

Jednou z největších starostí lidí je to, jak zůstat aktivní i v karanténě. Když máme tak omezený prostor k pohybu, jak máme nachodit ty kroky?

Ačkoliv můžeme chodit ven na procházky, spousta lidí ven nemůže ať už kvůli času, počasí, rodině, strachu nebo zdraví. Ale to by vám nemělo bránit v aktivitě.

Ačkoliv jsou tato opatření nezbytná, stále potřebujeme pohyb k tomu, abychom si zachovali zdravou funkci těla i mysli. Aktivita navíc pomáhá zahnat chmury, což se v této situaci více než hodí.

Jak být doma víc aktivní

Zaprvé si vyberte aktivity, které vás baví. Když si najdete něco, co si užíváte, nikdy nebudete mít pocit, že něco musíte. Hýbat se a užívat si to vám pomůže zůstat fit a tím spíš se na danou aktivitu budete těšit. Ať už je to zahradničení, uklízení nebo jen poskakování po domě, existuje spousta možností, jak se doma hýbat.

Přesný čas, po který byste se měli denně hýbat, není stanovený, ale oficiální rada zní, že lidé ve věku 19-64 let by se měli snažit o přibližně 150 minut střední aerobní aktivity týdně. Je důležité mít na paměti, že každý pohyb se počítá, takže se nestresujte, pokud tohoto doporučení nemůžete dosáhnout.

Aerobní aktivity jako například chůze nebo cyklistika jsou perfektní na zvýšení srdečního tepu a udržení se v kondici, ale co teď, když nemůžete opustit domov?

Tady jsou naše nejoblíbenější rady, jak zůstat doma aktivní

1. Méně seďte

Je velice snadné uchýlit se k sedavému způsobu života, když trávíte tolik času doma. Pokud z domu pracujete, pravděpodobně budete značnou část dne sedět před monitorem a když přijde večer, budete zase sedět u televize nebo si třeba číst. Takže sezení a zase sezení.

Pokud máte home office, dávejte si pravidelné přestávky, stejně jako byste to dělali v kanceláři. Po 30-45 minutách práce vstaňte a trochu se projděte.

Můžete si také zkusit vytvořit stůl na stání – použít k tomu můžete třeba skříňku. To sníží tlak na záda, který sezení na tvrdé kuchyňské židli vyvíjí – a donutí vás se víc hýbat.

2. Choďte po schodech

Máte doma schody? Tak toho využijte. Častější chození nahoru a dolu po schodech v rychlejším tempu než obvykle může zlepšit vaši fyzičku. Pokud bydlíte v paneláku, vyhýbejte se výtahu a místo toho raději vyjděte schody, jen se radši moc nedotýkejte zábradlí.

Chůze do schodů je skvělou aerobní aktivitou, kterou můžete snadno zakomponovat do vašeho dne. Nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení a můžete tak budovat a rýsovat svaly, pálit tuk a kalorie, zvýšit srdeční tep a zvýšit hladinu energie, a to vše jen tím, že budete více chodit po schodech.

3. Cvičte s vlastní vahou

Když byla oznámena karanténa, nebyl moc čas vybavit se činkami a dalšími pomůckami. Naštěstí můžeme cvičit s vlastní vahou.

Cviky s vlastní vahou doma nevyžadují žádné vybavení. Vše, co potřebujete, je trocha prostoru a vaše tělo. Krátké tréninky s vlastní vahou o vysoké intenzitě vám pomohou se řádně zapotit – vyzkoušejte plank, sedy-lehy, dřepy, výpady a kliky. Snažte se odcvičit 2-4 série po 8-15 opakováních, s minutovou přestávkou mezi nimi.

4. Tancujte

Kdo nemiluje hýbat se do rytmu své oblíbené písničky? Nejenže je tancování neskutečně zábavné a můžete tancovat třeba v obýváku, ale je to také skvělý způsob, jak si udržovat fyzičku.

V závislosti na hudbě můžete měnit intenzitu od střední až po vysokou. Tancování také pomáhá vyplavovat endorfiny, neboli hormony štěstí, což se v karanténě rozhodně hodí. Můžete si zatancovat sami nebo třeba virtuálně s kamarády.

5. Dětská hra

Pokud máte děti, je teď ten správný čas si s nimi doma hrát. Aktivní hry na zahradě jsou nejen dobré pro vaše zdraví, ale je to také kvalitně strávený čas s rodinou.

Skákání, hra na schovku, závody s vejcem na lžíci nebo třeba zahradničení, to jsou všechno skvělé způsoby, jak být doma s dětmi více aktivní. A pokud nemáte děti, vymyslete hru pro rodinu nebo spolubydlící – nebudete toho litovat.

Co si z článku odnést

Existuje spousta způsobů, jak být doma více aktivní, aniž byste museli chodit ven – chce to jen trochu kreativity. Víc pohybu doma pomůže zmírnit úzkostlivé stavy z izolace, stejně tak jako pomůže udržovat zdravou míru fyzické aktivity. Nejlepší na tom je, že k tomu nepotřebujete žádné speciální vybavení a že to můžete dělat i v malém prostoru. Takže žádné výmluvy!

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein