Zpět na hlavní obsah
Trénink

5 typů cvičení, které vám zlepší náladu a nevyžadují moc prostoru

5 typů cvičení, které vám zlepší náladu a nevyžadují moc prostoru
Alice Pearson
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Možná z první lockdown už víte, že cvičit uvnitř v bytě, kde není moc prostoru, není úplně jednoduché. Musíme si tedy umět poradit i ve ztížených podmínkách, abychom mohli naplno využít účinků cvičení na stres a zlepšení nálady.

Náš seznam 5 typů cvičení, které můžete praktikovat v omezeném prostoru, vám pomohou nejen procvičit tělo i bez fitka, ale také uděláte něco pozitivního pro svou mysl.

Ať už se musíte izolovat a chcete se nějakým způsobem hýbat, nebo se vám prostě nechce jít běhat ven v zimě, tyhle aktivity vám pomohou přečkat dobu, kdy jsou zavřená fitka.

1. Jóga

Pokud jste jógu nikdy nezkoušeli, čeká na vás celý svět plný relaxace a zenu.

Začněte klasickými jógovými pozicemi pro začátečníky, abyste probudili svého vnitřního jogína. Budete se nejen cítit 10x zrelaxovaněji, než když jste začali, ale také silnější, jak se naučíte udržet a střídat pozice.

Začněte nebo skončete svůj den s jógou, je to ideální pro ty, kteří pracují z domu, v pouhých 15 minutách se uklidníte před stresujícím pracovním dnem. Oprostíte se od každodenních problémů a pomůže vám to oddělit pracovní část dne od relaxace, což může být těžké, pokud pracujete z domu.

https://www.youtube.com/watch?v=MxfOKwa7KGg&feature=emb_logo

2. Cvičení na břicho

Pokud máte dostatek prostoru na ležení na zemi, aniž byste se dotýkali nábytku, měli byste zvládnout dát si dobrý trénink břicha. Perfektní, pokud si chcete dát desetiminutový trénink a necítíte se na cvičení celého těla. Trénink břicha je ideálním krátkým tréninkem, při kterém se zapotíte.

Tady je trénink břicha, při kterém rozhodně ucítíte to pálení.

https://www.youtube.com/watch?v=CKJvEDU7KYE&feature=emb_logo

3. Trénink s odporovými gumami

Možná nemáte doma dostatek prostoru na činky, a tehdy se odporové gumy stanou vaším nejlepším kamarádem. Můžete je použít na trénink vrchní i spodní části těla, a přidat extra pálení do jakéhokoliv cvičení s vlastní vahou. Potřebujete prostor jen na to, abyste mohli dřepovat a mít kolem sebe pár metrů, a možná dveře, za které můžete gumu zaháknout na pár cable-styl rows.

Tady je náš nejoblíbenější trénink vršku za pomoci odporové gumy.

https://www.youtube.com/watch?v=V1Nj8Axm93o&feature=emb_logo

4. Využijte schody

Pokud bydlíte v bytě, poskakováním v ložnici, abyste si odjeli kardio, asi nepotěšíte sousedy.

Ale není všechno ztraceno. Váš byt by měl mít k dispozici schodiště, ze kterého si můžete udělat svoje hřiště, abyste si zajeli nějaké to kardio. Většina lidí se vozí výtahem, díky čemuž budete mít dostatek prostoru na schodišti, který by byla škoda nevyužít.

Ať už si je chcete jen párkrát vyběhnout nahoru a dolů nebo si to trochu okořenit tím, že zapojíte squat jumps, schody jsou skvělým nástrojem, jak se zapotit a zvýšit srdeční tep.

5. Protahování

Protahování je důležité pro vaše psychické i fyzické zdraví, a to nejen před a po tréninku. Dát si jen pár minut protahování ráno nebo večer vám může dát těch pár minut jen pro vás, kdy si můžete vyčistit hlavu a připravit se na následující den.

V lockdown jsme v pohybu celkem limitovaní, takže protahování svalů vám pomůže cítit se o trochu méně jako zombie.

Fitka se opět otevřou a pravidelné protahování zajistí, že si zachováte flexibilitu anebo ji dokonce zlepšíte, a budete připravení to opět rozjet ve fitku, až přijde čas.

Tady je protahovací trénink, po kterém se budete cítit prostě fantasticky.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8gTLrCv3Ys&feature=emb_logo

Co si z článku odnést

Lockdown je těžké období pro nás všechny, takže věnovat se aktivitám, které zlepší naši náladu a protáhnout nějakým způsobem naše tělo, je klíčové. I kdybyste zvládli jen jednu z těchto aktivit, jsme si jistí, že budete rádi, že jste to udělali. Zůstaňte pozitivně naladění s jógou, buďte aktivní s pomocí odporových gum a buďte připravení na to, až se věci dají opět do normálu a dveře fitka se nám opět otevřou.

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein