Zpět na hlavní obsah
Trénink

5 fitness cílů, které si můžete dát během karantény

5 fitness cílů, které si můžete dát během karantény
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Nemůžete zlepšovat svoje osobní rekordy na bench press nebo dřep kvůli karanténě? Máme pro vás nové fitness cíle, které vás můžou nakopnout a dostat na další úroveň.

Cíle jsou to, co pohání náš progres, takže pár dobrých cílů si nastavit vám může pomoci udržet se na správné cestě za sílou, estetikou a flexibilitou. Záleží na vašem těle a úrovni fitness, takže si je obměňte podle své potřeby – nestresujte se tolik těmi čísly. Ať už jsou vaše cíle jakékoliv, udělejte je měřitelné, specifické a splnitelné do určité doby, abyste si mohli odškrtnout další dovednosti na vašem fitness seznamu.

1. Být schopný udělat Bakasana: pozici vrány

Stanovit si cíle v józe může být prospěšné pro vaše klouby a může pomoci redukovat úroveň stresu. Pozice vrány je zajímavá a je to taky docela výzva. Jde o balancování na rukou, což dá zabrat vašim stabilizátorům a rovnováze.

V pozici vrány, jak už název napovídá, budete připomínat vránu: balancujete na rukou a zvedáte trup do vzduchu s koleny přitisknutými k loktům.

Jedná se o středně pokročilou pozici, a tudíž byste se k ní měli postupně dopracovat během tréninku jógy. Dá zabrat vašim tricepsům a středu těla a budete také potřebovat sílu a flexibilitu v zápěstí.

S trochou tréninku to však zvládnete. Jen nezapomeňte použít nějaké ty polštáře, aby vás zachránily před pravděpodobným pádem – nedělejte si starosti, to se stává i těm nejlepším z nás.

2. Uběhnout 10 km za méně než hodinu

Tohle záleží na vaší momentální fyzičce, být schopen uběhnout 10 km pod jednu hodinu je dobrý a splnitelný cíl. Využijte denního tréninku na maximum a snažte se běžet celou dobu, uvidíte, zda dokážete uběhnout 10 km.

Můžete si svou trasu vyznačit na mapě: 5 km z domu a pak 5 km zpátky. Držte se trasy a změřte si čas, kdy opět doběhnete domů. Pokud kardio neděláte často, jděte na to postupně a nejprve si stanovte kratší vzdálenost, protože zranění určitě není dobrým fitness cílem.

3. 25-30 kliků v jedné sérii

Kliky jsou skvělým cvikem, který každému připomene, že nikdo není příliš dobrý. Vždycky se dostanete do bodu, kdy bude příliš těžké dostat se nahoru od podlahy nehledě na to, jak silní jste. Čím jste těžší, tím je to náročnější. Také často zapomínáme, jak efektivní je to cvik na zvětšení hrudníku.

25-30 opakování v jedné sérii je dobrý, přiměřený cíl pro každého, kdo kliky normálně příliš nedělá, ale pokud zvládnete tohle, posuňte laťku ještě výš. To je krása kliků: dají se přizpůsobit.

4. Udělejte muscle-up

Muscle-up: možná ten nejvíc cool a nejsložitější pohyb. Každý ho chce umět, ale jen část uspěje. Bude to chtít sílu, čas a načasování. Budete potřebovat silná záda, ramena a ruce.

Je to ale hodně dobrý party trik, takže se dejte do toho.

5. Vybudovat si six-pack do konce karantény

Je to estetický cíl snad každého, kdo chodí do posilovny, ale kolik z nás má six-pack, na který je opravdu pyšný?

Stejně jako všechno, záleží to na třech věcech: tréninku, stravě a spánku. Hlavním faktorem je procento vašeho tělesného tuku, když je příliš vysoké, břišáky se prostě neukážou.

Takže proč byste nemohli mít six-pack právě teď?

Pokud jste doma, budete přesně vědět, co jíte. Žádné nečekané pizzy s kamarády nebo zastávky ve fast foodu na cestě z party. Teď můžete mít větší přehled o tom, co jíte, než kdy jindy. Můžete si počítat svůj denní příjem: všechno, co vyndáte z lednice a dáte do pusy, můžete zvážit a mít o tom přehled, takže je to vlastně perfektní čas na malou dietku.

Navíc pokud jste doma, je snadné během dne zařadit nějaké ty cviky na břicho. Udělat to můžete prakticky kdykoliv.

Je to skvělá příležitost dosáhnout tohoto mnohými vysněného cíle. Můžete se na to v karanténě soustředit a vybudovat si tak pekáč buchet na léto – to nevadí, že ho možná nebudete moci ukázat na pláži.

Co si z článku odnést

Když teď nemůžete pracovat na svých obvyklých fitness cílech, musíte si najít jinou cestu. Nastavte si nové cíle, ke kterým byste se v normálním režimu dost možná nedostali. Trošku si tím obměníte rutinu a můžete slavit úspěch i v karanténě.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein