Zpět na hlavní obsah
Strava

Průvodce tvarováním postavy

Průvodce tvarováním postavy
Joni McMullen
Autor a expert7 měsíců Ago
Zobrazit profil Joni McMullen

Chcete si vytvarovat postavu, ale nejste si jistí, kde začít? Nebojte se nic, my máme všechno, co potřebujete.

Přijměte rady od našich expertů a vytvořte si vlastní balíček suplementů – vyberte si protein, proteinové tyčinky a snacky a pre-workout.

Jak si vytvarovat postavu

Tady je pár užitečných rad, jak začít tvarovat postavu – od tréninku přes stravu až po suplementy.

1. Proč je proteinová snídaně tak důležitá

Jíst dostatek bílkovin je důležité pro dosažení vašich fitness cílů. Náš expert na výživu vysvětlí, jak může proteinová snídaně správně nastartovat váš den.

2. Který protein je pro vás ten pravý

Jak jsme už zmínili, dostatek bílkovin je důležitý pro tvarování postavy. A jaký si zvolit s ohledem na vaše cíle?

3. HIIT vs LISS trénink

Kardio je nejen skvělým pomocníkem při tvarování postavy, ale také důležité pro zdravé srdce. Jaký typ kardia je pro vás ten pravý?

4. Tréninkový split pro začátečníky – silovým tréninkem k lepší náladě

Nejste si jistí, jak si rozvrhnout tréninky, abyste dosahovali svých cílů? Vytvořte si silový split a sledujte, jak vám rostou svaly.

5. Tři saláty, které doopravdy dobře chutnají

Nejtěžší součástí meal prepu bývá vymyslet, co uvařit. Vyzkoušejte tyhle saláty, které máte hotové doslova za chviličku.

6. 9 snídaní, které si můžete vzít i na cesty

Zdravá snídaně je základ dne. Máme pro vás 9 tipů na snídani, kterou si můžete vzít i s sebou na cesty, pokud nemáte ráno času nazbyt.

Otázky a odpovědi

Potřebuju tréninkový a stravovací plán, pokud chci tvarovat postavu?

Ano, pokud chcete tvarovat postavu, je důležité mít dobrý výživový plán. Správná strava je někdy nejtěžším aspektem nabírání svalů nebo hubnutí.

Jaké suplementy mohou pomoci s hubnutím a tvarováním?

Nejdůležitější věcí pro tvarování postavy je vytvoření kalorického deficitu tím, že budeme konzumovat méně kalorií, než každý den spálíme. Toho nejlépe dosáhneme kombinací diety a cvičení.

Doplňky stravy se mohou hodit na podporu této snahy. Některé z nejlepších suplementů na tvarování postavy jsou proteinové směsi, CLA, BCAA, L-karnitin nebo výtažek ze zeleného čaje. Ty můžete snadno přidat ke zdravému stravovacímu plánu a tréninku.

Jak můžu vytvarovat hrudník?

Abyste vytvarovali hrudník, bude důležité zahrnout výběr cviků, které zapojí svaly v této části těla. Některé dobré cviky na hrudník zahrnují bench press, kliky, chest flies s jednoručkami, cable crossovers nebo press-outs s kotoučem.

Suplementace kreatinem, BCAA, beta-alaninem a proteinovými prášky může také stát za zvážení, pokud chcete maximalizovat růst svalů.

Můžu vytvarovat postavu na rotopedu?

Cvičení na rotopedu je skvělým způsobem, jak spálit kalorie a zároveň zlepšit kardiovaskulární zdraví. Je to forma cvičení s nízkým impaktem, která je stále dostatečně intenzivní, aby přispěla k hubnutí a tvarování svalů.

Jízda na kole nebo rotopedu může navíc pomoci budova sílu ve spodní části těla a vytrvalost.

Jak můžu vytvarovat ruce?

Abyste vytvarovali ruce, měli byste se soustředit na budování svalů a definice pomocí kombinace strukturovaných cviků na ruce a dobrého výživového plánu.

Mezi efektivní cviky patří bicep curls, triceps dips, overhead extenze, upažování, shrugs a komplexní cviky jako bench press, kliky a bent-over rows. Tyhle cviky vám pomohou vybudovat pořádný vršek těla a dodat definici rukám.

Jak dlouho trvá vytvarovat postavu?

Neexistuje odpověď, která by platila pro všechny. Strukturovaný tréninkový a výživový plán vám však pomůže začít pozorovat výsledky už za pár týdnů.

Přidejte suplementy jako kreatin, BCAA, beta-alanin a protein, které mohou podpořit rozvoj síly a růst svalů. Ale pamatujte si, že suplementy nejsou náhradou správné stravy a pořádného tréninku.

Můžu vytvarovat postavu za 30 dní?

Suplementy vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů rychleji, ale bude lepší na to jít pomaleji, pokud chcete dlouhodobé výsledky. Správně sestavený program vám pomůže k výsledkům, které budou trvat více než 30 dní.

Co si z článku odnést

Pokud chcete vytvarovat postavu, je důležité soustředit se jak na stravu, tak na doplňky stravy a trénink.

Náš průvodce má pro vás všechny tipy a triky, které potřebujete, abyste dosáhli svých cílů. Zbytek je na vás – to zvládnete.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Joni McMullen
Autor a expert
Zobrazit profil Joni McMullen
myprotein