Zpět na hlavní obsah
Strava

Meal prep pro začátečníky | 5 tipů, jak krabičkovat jako profesionál

Meal prep pro začátečníky | 5 tipů, jak krabičkovat jako profesionál
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Po dlouhém dni v práci je vzít si prkénko, nakrájet hromadu zeleniny a dát se do přípravy jídla asi to poslední, co chcete dělat. Někdy i rozhodování se, co si dát k večeři, je vyčerpávající. A proto je tu meal prep, neboli krabičkování.

Ušetří vám to peníze, budete vyhazovat méně potravin, pomůže vám to sledovat, co a kolik toho jíte, a ušetří to čas. To všechno zní skvěle, že? Ale opravdu začít krabičkovat může být těžší. Může se to zdát jako oříšek, navařit si jídlo na týden, nebo i jen na pár dní.

My vám chceme pomoci se na meal prep připravit. Máme pro vás pět tajemství, která vám pomohou na cestě za úspěšným krabičkováním.

Začněte přípravou menších věcí

Pokud jste v krabičkování úplný začátečník, připravovat se na 7 nebo 5 dní dopředu vás může trochu vystrašit. Takže raději začněte těmi malými věcmi. Nakrájejte si všechnu zeleninu na týden a dejte do krabiček do lednice. Díky tomu bude příprava jídel jako stir fry večer hračka.

Také si můžete připravit omáčky a dresinky na salát. Připravte si je dopředu, abyste je pak už jen smíchali, a brzy propadnete kouzlu meal prepu.

Udělejte si plán

Připravovali jste si někdy krabičky na pár následujících dní, ale nakonec jste si místo toho na oběd koupili sendvič? Nebo si objednali čínu, místo abyste si ohřáli jídlo z lednice? Možná by vám pomohlo napsat si plán, co a kdy budete jíst.

Plánování minimalizuje improvizaci a dodá vám strukturu. Což znamená, že bude pravděpodobnější, že si dáte jídlo, které jste si připravili. Takže si vyberte jídla, které si dáte každý den – můžete si krabičky i nadepsat „Pondělí, úterý, středa…“ pokud jste extra organizovaní.

V jednoduchosti je krása

Meal prep je o jednoduchosti…alespoň pro začátek. Nebudete se chtít plácat s komplikovaným receptem hned na začátku. Takže se držte jednoduchých receptů. Držte se receptů, které znáte a máte rádi, nebo vyzkoušejte recepty vytvořené na krabičkování. Díky tomu bude jídlo aspoň dobré, když už nebude zrovna estetické.

Během tohoto procesu se naučíte, že ne všechny recepty jsou vhodné na krabičkování, ale vybírání si receptů, které jsou na to určené, vám ušetří čas.

Nakupte si krabičky

To se může zdát jako něco samozřejmého, ale to poslední, co chcete, je mít připravenou horu jídla, která by nakrmila celou vesnici, a pak si uvědomit, že ji nemáte do čeho dát.

Ujistěte se, že máte dostatek krabiček, které jsou vhodné do mikrovlnky, snadno si je můžete vzít na cesty a jsou dostatečně velké na to, aby se do nich vešlo celé jídlo. Také se vám budou hodit menší krabičky, do které si budete moci dát něco menšího, třeba nakrájenou zeleninu.

Ve zkratce, pořiďte si několik různých velikostí a ujistěte se, že jsou vhodné do mikrovlnky. Skleněné nádoby se budou skvěle hodit na snídaně, třeba na overnight vločky!

Zařaďte meal prep do své rutiny

Celý týden jste si říkali, že v neděli začnete krabičkovat. Ale pak přijde neděle a vy chcete radši ležet na gauči. Rozumíme. Ale je to o tom, udělat z toho zvyk, a zapracovat to do své rutiny.

Pokud si v neděli vyhradíte čas a připravíte si jídlo na alespoň pár dní dopředu, pomůže vám to začít s tímhle zvykem. Začněte zlehka a pak už budete automaticky vědět, že v daný čas v neděli se připravuje jídlo na následující týden.

Co si z článku odnést

Teď, když jste vyzbrojeni několika meal prep tipy, je čas je převést do praxe. Takže si pořiďte krabičky, najděte si pár receptů a rozepište si, který den budete jíst který. Ujistěte se, že si alespoň nakrájíte dopředu zeleninu, což vám proces značně usnadní. S těmito tipy budete moci využívat všech výhod které meal prep nabízí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein