Zpět na hlavní obsah
Strava

Boříme mýty: Proč nepotřebujete detox

Boříme mýty: Proč nepotřebujete detox
Alice Pearson
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Během svátků si rádi dopřáváme. Po všem tom bramborovém salátu, lineckém a rohlíčkům nám asi naše tělo příliš nepoděkuje.

Možná je vaším novoročním předsevzetím dostat se do formy, chodit pravidelně do fitka a žít zdravěji – a všechno začne lednovým detoxem?

Tak dávejte pozor, protože vám odhalíme tajemství o těch nejlepších detoxikačních prostředcích na trhu. Jste připraveni? Virbl, prosím…

Vaše játra a ledviny*

*zcela zdarma, ale bez možnosti reklamace. Ledviny jsou v akci 1+1.

Co je detox?

Detoxikační (detox) diety – známé také jako čistící diety – slibují, že pročistí vaši krev, trávicí soustavu a zbaví vás toxických látek v těle. Skoro jako takové resetovací tlačítko, díky kterému se vzbudíte svěží a čerství.

Ve skutečnosti se spíš ale probudíte unavení, hladoví a budete muset psát omluvné dopisy vašim kolegům a známým. Něco jako tohle:

„Milá Sandro,Promiň, že jsem na tebe vyjela, když sis vzala poslední sáček s čajem. Zkouším novou detox dietu…Posledních pár dní jsem nejedla a nic kromě vody a černého čaje se ani nesmí dotknout mých rtů.Pochybuju, že tohle vydržím. Mám trochu závrať, jsem unavená, podrážděná (jak sis asi všimla) a mám neskutečnou chuť na čokoládu. Myslím, že se radši odteď budu držet zdravého vyváženého životního stylu po celý rok.Ze srdce se omlouvám,Jana z marketingu.“

Přináší detox nějaké benefity?

Moc vědeckých studií ohledně detoxu není, ale některé hovoří o pozitivních účincích na pleť, trávení a hubnutí. 1,2 To ale dost možná můžeme přičíst náhlému vyřazení alkoholu, zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů. Navíc budete přijímat hodně vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny, které vám předtím možná chyběly.

Detox diety povolují obvykle jen velmi malé množství kalorií, díky čemuž skutečně můžete zhubnout. Ale všechno pravděpodobně zase naberete zpátky, jakmile se vrátíte ke své klasické stravě.

Pokud jste si toho nevšimli, všech těchto možných pozitivních účinků můžete dosáhnout pomocí vyvážené stravy o správném množství kalorií. Takže je detox opravdu tou nejzdravější a nejlepší cestou?

Proč nepotřebujete detox

Vraťme se zase k tomu zázraku, kterým je lidské tělo – a důvodu, proč nepotřebujete v lednu (nebo kdykoliv jindy) podstupovat detox.

Začneme u ledvin – tyhle dva orgány ve tvaru fazolí jsou sice malé, ale jejich základní funkce nás doslova drží při životě. Jejich hlavním úkolem je detoxikace. Takhle to dělají:

  • Udržují rovnováhu tekutin. Ledviny obsahují kanálky, které absorbují vodu, glukózu, sodík, draslík a chlor zpátky do krve. Výsledným produktem je tekutina obsahující ureu (toxický vedlejší produkt rozkladu bílkovin), která je pak vylučována močí.

 

  • Filtrují krev. Každá ledvina obsahuje okolo jednoho milionu malinkých struktur zvaných nefrony. Nefrony přijmou krev, rozloží živiny a odstraní všechny vedlejší produkty – renální žíla pak přenáší „čistou krev“ zpátky do srdce.

 

  • Odstraňují vedlejší produkty z jídla, léků a toxických sloučenin.

 

  • Produkují hormony, které pomáhají tvorbě červených krvinek, regulují krevní tlak a udržují zdraví kostí.

 

Podle nás tedy ledviny zvládají detoxikaci na jedničku. Opravdu není nutné přežívat na podivných kombinacích jako javorový sirup s citronovou šťávou a kajenským pepřem (tohle je případ, kdy Beyoncé neměla pravdu).

Dál tu máme játra. Játra pracují v týmu se slinivkou, střevy a žlučníkem na trávení, absorpci a zpracování potravy. Samostatná práce jater je zhruba následující:

  • Filtrace krve z trávicího systému a její předávání zbytku těla.

 

  • Detoxikace chemikálií – včetně těch, které se tvoří přirozeně jako vedlejší produkt tělesných procesů (například amoniak), těch, které přijmeme z potravy (přídavky v potravinách, konzervanty, sladidla, alkohol a léky), a toxinů z prostředí (kouř, znečištěný vzduch). Toxiny jsou tu kombinovány s aminokyselinami (bílkoviny), aby mohly být vyloučeny z jater pomocí žluči nebo moči.

 

  • Sekrece žluči (tekutina obsahující cholesterol, žlučové kyseliny, soli a kovy), což pomáhá trávení díky rozkladu tuků.

 

  • Skladování vitamínů A, D, E a K a glykogenu (skladovací forma sacharidů pro energii).

 

  • Tvorba bílkovin nezbytných ke srážení krve a regulaci krevního tlaku.

Lidské tělo je stavěno tak, jak je stavěno, z určitého důvodu -  a tento důvod je pádný! Extrémní detox zkrátka a dobře určitě nepotřebujeme. A to, že neexistuje výzkum, který by podporoval detox diety, znamená, že jsou potenciálně nebezpečné pro vaše zdraví.

Co si z článku odnést

Pamatujte si, že jakékoliv benefity, které jsou spojovány s detoxem, můžete pozorovat i jen díky tomu, že budete pít víc, omezovat alkohol, vyřadíte zpracované potraviny a navýšíte příjem ovoce a zeleniny, a to vše jako součást vyvážené stravy. Nepotřebujeme na to ani vědu, aby nám bylo jasné, že tohle je zdravější a udržitelnější cesta vpřed.

Takže než si poběžíte koupit ten detoxikační čaj, zamyslete se znovu nad svými cíli – najít si svůj vlastní zdravý životní styl je na delší dobu, než je první týden v lednu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1Morrison, J. A. & Iannucci, A. L. (2012). Symptom Relief and Weight Loss From Adherence to a Meal Replacement-enhanced, Low-calorie Detoxification Diet. Integrative Medicine, 11(2), 42-47.

2Kim, M. J., Hwang, J H., Ko, H. J., et al. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409-420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001

 

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein