Zpět na hlavní obsah
Strava

8 nejlepších rostlinných alternativ mléka

8 nejlepších rostlinných alternativ mléka
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 2 let Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Rostlinné alternativy mléka v poslední době nabývají na popularitě. Zatímco alternativní mléka jako jsou mandlové, sójové či kešu mléko jsou k dostání už nějakou tu dobu, další náhrady mléka zažívají boom, a to ovesné, rýžové a kokosové. Ať už je vaší prioritou nutriční hodnota, práva zvířat, dopad na životní prostředí, laktóza nebo alergie na jiné mléčné složky, či prostě jen preferujete chuť, existuje mnoho možností. V tomto článku vás provedeme osmi nejlepšími veganskými alternativami, abyste si našli to nejlepší rostlinné mléko.

1.Mandlové mléko

Lehce sladké a s lehkou oříškovou chutí, je mandlové mléko populární díky svému nízkému obsahu kalorií a tuku. Obsah mandlí je obvykle okolo 2%, takže obsah bílkovin je také velmi nízký, jelikož je to mnohem méně koncentrovaný zdroj nutrientů než mandle díky vysokému obsahu vody.

2.Kokosové mléko

Krémová textura, jeden z nejnižších obsahů sacharidů a bílkovin ze všech alternativ mléka. Má vysoký obsah tuku, z čehož je 90% nasycených (ten typ, kterého není ideální mít v jídelníčku příliš). Také obsahuje hodně triglyceridů se středním řetězcem (MCT).

3. Lískooříškové mléko

Sladké a oříškové, toto mléko má relativně hodně kalorií, tuku a sacharidů a málo bílkovin. Ale chutná skvěle.

4. Konopné mléko

Vcelku sladké, ořechové a řídké. Obsahuje podobné množství tuku jako kravské mléko, ale zhruba o polovinu méně kalorií a bílkovin.

5. Makadamové mléko

Tato novější alternativa mléka na trhu obsahuje především vodu a jen 3% makadamových oříšků. Je bohatší, jemnější a krémovější než většina rostlinných mlék. Má nízký obsah sacharidů a bílkovin a je skvělým zdrojem zdravých tuků.

6. Ovesné mléko

Přirozeně sladké a s jemnou chutí, skvěle chutná a cereáliemi a ve smoothies. Má dvojnásobné množství sacharidů a poloviční množství bílkovin než kravské mléko. Ovesné mléko má nejvyšší obsah vlákniny ze všech rostlinných alternativ mléka.

7. Rýžové mléko

Rýžové mléko je nejméně alergenní ze všech alternativ mléka. Je bohaté na sacharidy a kalorie, obsahuje málo bílkovin, ale také málo tuku. Je skvělé do smoothies.

8. Sójové mléko

Chuť se může lišit mezi značkami, ale sójové mléko je nejbližší alternativou ke kravskému mléku co se týče obsahu bílkovin. Je to jedna z mála alternativ mléka, která je kompletním zdrojem bílkovin, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

Nutriční hodnoty rostlinných mlék

Mléko (na 100ml)   Kcal   Bílkoviny (g)  Tuky (g)  Sacharidy (g)  Vápník (mg) 
Polotučné kravské mléko   48  3.5  1.7  4.7  120 
Mandlové mléko 13  0.4  1.1  3  124 
Kešu mléko 23  0.5  1.1  2.6   
Kokosové mléko  19  0.1  1.9  0.4  16.2 
Lískooříškové mléko  29  0.4  1.6  3.1  114 
Konopné mléko 35  2  3.1  0.5   220 
Makadamové mléko  27  0.4  2.1  0.5  40 
Ovesné mléko  51  1.3  2.1  6.8  120 
Rýžové mléko 51  0.4  1.1  9.7  118 
Sójové mléko   33  3.4  1.9  0.2  125 

Co si z článku odnést

Když víte více o alternativách mléka, jste ve skvělé pozici se rozhodnout, které je pro vás nejlepší. Sójové mléko je skvělou možností, pokud hledáte něco, co je nutričně podobné tomu pravému mléku. Mandlové a kešu mléko obsahují málo kalorií a tuku a navíc skvěle chutnají.

Sójové mléko je nejlepší alternativou mléka díky tomu, že jeho obsah makro i mikroživin je blízký tomu kravskému. Hodně se užívá jakožto náhradě kravského mléka, navíc se o něm hovoří jakožto o potravině s antikarcinogenními vlastnostmi díky fytonutrientům, které v něm jsou, jako například isoflavony. Nutričně má o něco méně kalorií než kravské mléko, méně tuku a sacharidů a skoro stejně bílkovin.

Kravské mléko je trochu kontroverzní potravina, ačkoliv vědci se shodují na tom, že je to skvělá potravina, která obsahuje všechny potřebné živiny jako tuky, sacharidy a bílkoviny. Nakonec je to na každém, zda si zvolí alternativu mléka nebo zůstanou u mléka klasického.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein