Zpět na hlavní obsah
Strava

7 nejlepších alternativ cukru

7 nejlepších alternativ cukru
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 3 let Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Nadměrná konzumace sladkostí může přespříliš zvyšovat váš kalorický příjem, což může následně vést k přibírání a dalším zdravotním problémům. 1

Zatímco cukr, který se přirozeně nachází v potravinách jako je například ovoce, je doplněný také o mikroživiny a vlákninu, přidané cukry v nápojích a sladkostech jsou ze zdravotního hlediska ty nejhorší a je doporučeno nepřekračovat 30g přidaného cukru denně. 2

Pokud se snažíte snížit příjem cukru, existují alternativy, které dodají sladkou chuť, ale nenavýší váš kalorický příjem a nevyženou váš krevní cukr do nebeských výšin – a některé jsou vhodnější než jiné. Zde je 7 alternativ ke klasickému cukru.

Přejděte na:

Alternativy cukru

1. Stévie

Stévie se získává z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni z Jižní Ameriky. Ačkoliv je 50-300krát sladší než cukr, neobsahuje žádné kalorie. 3 To z ní dělá dobrou možnost, pokud se snažíte zhubnout pomocí sníženého příjmu kalorií.

Dalším benefitem je, že na rozdíl od cukru neposkytuje stévie žádné sacharidy. To znamená, že nezvyšuje hladinu krevního cukru tak jako klasický cukr.

2. Xylitol

Xylitol je cukerný alkohol, který ačkoliv je podobně sladký jako cukr, obsahuje o poznání méně kalorií. Xylitol má také nižší glykemický index, což je způsob, jak změřit jak rychle zvýší jídlo váš krevní cukr. 5

Glukóza má glykemický index téměř 100, zatímco xylitol pouze 13. 6 Xylitol se přirozeně vyskytuje v některém ovoci, zelenině a vločkách. 6

3. Sorbitol

Stejně jako xylitol je i sorbitol cukerný alkohol. Ačkoliv není tak sladký jako klasický cukr (má sladivost 60% oproti cukru), obsahuje méně kalorií, jelikož 1g sorbitolu poskytuje 2,7 kalorií, zatímco 1g cukru 4 kalorie. 6

Přirozeně se vyskytuje v ovoci, jako jsou jablka, hrušky, broskve a meruňky a má nízký glykemický index o hodnotě 9. 6 Sorbitol je podle FAO/WHO bezpečný a žádný denní limit jeho příjmu nebyl stanoven. Nadměrné množství však může mít projímavý účinek.

4. Erythritol

Další cukerný alkohol, erythritol, obsahuje méně kalorií na 1g než klasický cukr – 2,4 kcal oproti 4 kcal v gramu cukru. 6 Erythritol můžete najít v melounu, broskvích a fermentovaných potravinách jako jsou víno, pivo či sójová omáčka.

Dalším klíčovým benefitem oproti klasickému cukru je to, že erythriol nepřispívá k tvorbě zubního kazu. 6 Na rozdíl od jiných cukerných alkoholů je erythritol dobře tolerován trávicím traktem, a proto je nižší riziko projímavých účinků. 6

5. Aspartam

Aspartam je umělé sladidlo, které běžně najdeme v dietních nápojích a nápojích bez cukru. Je zhruba 200krát sladší než klasický cukr, ale na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie.

Aspartam vyvolal během let velkou řadu kontroverze a otázek ohledně jeho bezpečnosti. EFSA (European Food Safety Authority) však prohlásila jeho užití, které nepřekračuje 40mg na kilogram tělesné váhy, což se rovná zhruba 14 plechovkám dietní limonády denně, za bezpečné. 7

6. Sacharin

Stejně jako aspartam, i sacharin je umělé sladidlo. Je zhruba 200-700krát sladší než cukr, takže ho není potřeba moc, aby zajistil sladkou chuť. Sacharin neobsahuje žádné kalorie, a proto může být dobrým pomocníkem do diety.

Stejně jako ostatní umělá sladidla, i kolem bezpečnosti sacharinu koluje řada otázek. Množství sacharinu, které je doporučeno nepřekračovat, je 5mg na kilogram tělesné váhy za den (pro člověka s cca 70kg by tento limit tedy byl 350mg).

7. Med

Med může být lepší alternativou ke klasickému cukru, jelikož obsahuje řadu antioxidantů, které mohou mít pozitivní účinky. 9 Přesto je však med stále považován za přidaný cukr a na hladinu krevního cukru má podobné účinky jako cukr klasický. 10 Lžička medu také obsahuje zhruba 20 kalorií, takže pokud se snažíte zhubnout, měli byste ho konzumovat s mírou.

Alternativy cukru, kterým se raději vyhnout

1. Agávový sirup

Sirup z agáve je přírodní veganskou alternativou cukru. Ačkoliv má nižší glykemický index než klasický cukr, obsahuje více kalorií než klasický cukr – 21 kcal na jednu lžičku oproti 16 kcal z cukru.

Sirup z agáve také obsahuje velké množství fruktózy, která stejně tak jako sukróza z klasického cukru může mít negativní dopad na vaše zuby. 11

2. Kokosový sirup

Kokosový sirup má podobné množství kalorií jako klasický cukr a stejně jako agávový sirup obsahuje velké množství fruktózy. To znamená, že co se týče hubnutí, není kokosový sirup vhodnější alternativou, navíc jeho obsah fruktózy není dobrý pro vaše zdraví, pokud ho budete konzumovat ve velkém množství. 12

Co si z článku odnést

Používání těch správných alternativ cukru vám může pomoci snížit kalorický příjem a pomoci vám tak zhubnout anebo zamezit nechtěnému nabírání.

Mohou být také využity k zabránění velkého kolísání krevního cukru, jelikož neobsahují sacharidy. Některé alternativy jsou zdravější než jiné a je důležité sledovat obsah kalorií a fruktózy jednotlivých alternativ cukru.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1.  Te Morenga, L., Mallard, S. and Mann, J., 2012. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ, 346(jan15 3), pp.e7492-e7492. 
  2.   nhs.uk. 2021. Sugar: the facts. [online] Available at: <https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/> [Accessed 4 March 2021]. 
  3.   Samuel, P., Ayoob, K., Magnuson, B., Wölwer-Rieck, U., Jeppesen, P., Rogers, P., Rowland, I. and Mathews, R., 2021. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. 
  4.  Chatsudthipong V, Muanprasat C. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol Ther. 2009 Jan;121(1):41-54. doi: 10.1016/j.pharmthera.2008.09.007. Epub 2008 Oct 27. PMID: 19000919. 
  5.   Natah SS, Hussien KR, Tuominen JA, Koivisto VA. Metabolic response to lactitol and xylitol in healthy men. Am J Clin Nutr. 1997 Apr;65(4):947-50. doi: 10.1093/ajcn/65.4.947. PMID: 9094877. 
  6.   Grembecka, M., 2015. Sugar alcohols—their role in the modern world of sweeteners: a review. European Food Research and Technology, 241(1), pp.1-14. 
  7.  European Food Safety Authority. 2021. Aspartame. [online] Available at: <https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame> [Accessed 5 March 2021]. 
  8.  U.S. Food and Drug Administration. 2021. Additional Information about High-Intensity Sweeteners. [online] Available at: <https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states> [Accessed 4 March 2021]. 
  9.  Ahmed S, Sulaiman SA, Baig AA, et al. Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:8367846. Published 2018 Jan 18. doi:10.1155/2018/8367846 
  10. Nature.com. 2021. [online] Available at: <https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.849.pdf?origin=ppub> [Accessed 4 March 2021].
  11. journal, b., 2021. Alternative sugars: Agave nectar. [online] British Dental Journal. Available at: <https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.697> [Accessed 5 March 2021]. 
  12. Malik VS, Hu FB. Fructose and Cardiometabolic Health: What the Evidence From Sugar-Sweetened Beverages Tells Us. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1615-1624. doi:10.1016/j.jacc.2015.08.025 
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein