Zpět na hlavní obsah
Strava

16 potravin bohatých na Omega 3

16 potravin bohatých na Omega 3
Claire Muszalski
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Omega 3 je název pro skupinu polynenasycených mastných kyselin, což jsou zdravé tuky. Jmenují se podle své chemické struktury a liší se od omega 6 nenasycených mastných kyselin. Zdravé omega 3 tuky redukují zánětlivost a mohou také podporovat zdravé stárnutí. 1

Tyto tři hlavní omega 3 kyseliny se běžně vyskytují v potravinách – EPA, DHA (vyskytující se v rybách a mořských plodech) a ALA, která se běžně nachází v rostlinách. 1 Tenhle článek vám představí některé z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin.

16 potravin bohatých na omega 3

Černé vlašské ořechy

Černé vlašské ořechy jsou jedním z rostlinných zdrojů omega 3, obsahují 1,7g ALA v ½ hrnku. Ořechy jsou také bohaté na vlákninu a vitamíny rozpustné v tucích.

Řepkový olej

Řepkový olej běžně používaný na smažení obsahuje 1,3g omega 3 ALA na jednu lžíci.

Sumec

Sumec je zdrojem EPA a DHA, obsahuje celkem 0,3g omega 3 na jednu porci.

Chia semínka

Jedna lžíce chia semínek obsahuje 7g omega 3, což z nich dělá skvělý rostlinný zdroj a superpotravinu, která je navíc bohatá na bílkoviny a vlákninu.

Edamame

Edamame, neboli sójové boby, jsou populárním vegetariánským zdrojem bílkovin a obsahují 0,3g omega 3 na jednu porci ½ hrnku.

Rybí olej

Jeden z nejznámějších zdrojů omega 3 – rybí olej – obsahuje 2,9g ALA a DHA v jedné lžíci.

Mleté lněné semínko

Lněné semínko je nutričně velmi bohaté, ale musí být namleté, aby ho naše tělo dokázalo strávit a živiny vstřebat. 1 lžíce obsahuje 1,6g omega 3.

Halibut

Halibut je populární rybou, která obsahuje 1g omega 3 mastných kyselin v jedné porci, a je navíc bohatý na bílkoviny.

Konopné semínko

Konopné semínko je skvělým přídavkem do smoothie, ovesné kaše nebo salátu. Obsahuje 0,9g omega 3 v jedné lžíci.

Slaneček

Slaneček je dalším skvělým mořským zdrojem omega 3, jedna porce obsahuje 3,1g těchto zdravých tuků.

Makrela

Makrela je další rybou obsahující tyto zdravé tuky, obsahuje 2,6g DHA a EPA v jedné porci.

Bílé fazole

Bílé fazole obsahují více omega 3 než červené fazole a jsou dalším skvělým veganským zdrojem zdravých tuků s 0,6g na půl hrnku.

Losos

Jeden z nejznámějších zdrojů zdravých tuků, losos obsahuje 1,5g na jednu porci a je navíc bohatý na bílkoviny.

Krevety

½ hrnku krevet obsahuje 0,4g omega 3, což je víc než jiné mořské plody. Jsou navíc bohaté na bílkoviny.

Olej ze sójových bobů

Sójový olej je dalším dobrým veganským zdrojem omega 3 a může tak být alternativou k jiným olejům na smažení. Obsahuje 0,9g omega 3 v jedné lžíci.

Tuňák (v plechovce)

Porce tuňáka v plechovce nejen dlouho vydrží a je bohatá na bílkoviny, ale navíc obsahuje 0,7g zdravých omega 3.

Co si z článku odnést

Ačkoliv zdravotní benefity omega 3 jsou nám většinou dobře známé, není vždy jednoduché jich přijímat dostatek. Soustřeďte se na ryby a některé rostlinné potraviny jako sójové boby a fazole, čímž prospějete nejen svému srdci. Pokud i tak máte problém denní příjem splnit, vsaďte na doplňky stravy.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, M. J. A., & Millington, K. J. (2004). The health benefits of omega‐3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics17(5), 449-459.
  2. Office of Dietary Supplements. (2001). Omega-3 Fatty Acids – Health Professional Fact Sheet. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein