Zpět na hlavní obsah
Strava

11 potravin bohatých na zinek

11 potravin bohatých na zinek
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Zinek je minerál, který má v těle různé funkce. Přidává se do různých potravin a v jiných je obsažen přirozeně. Zinek je nezbytný pro spoustu rolí v metabolických reakcích, skládání proteinů, hojení ran a imunitním systému. 1 Tělo zinek neskladuje dobře, takže ho musíme přijímat ve formě stravy – nebo doplňku stravy. 1 Většina dospělých potřebuje mezi 11-1mg denně. 2 Tenhle článek vám představí 11 potravin bohatých na zinek, aby vám tak pomohl zvýšit váš příjem tohoto minerálu.

11 potravin bohatých na zinek

1. Ústřice

Ústřice jsou potravinou přirozeně nejbohatší na zinek, ale nejsou zrovna běžnou součástí našeho jídelníčku. Zhruba 90g ústřic obsahuje až 74mg zinku, což je více než 600% toho, kolik ho potřebujeme za celý den. Ústřice jsou také bohaté na bílkoviny, omega 3 a B12, což z nich dělá nutričně velmi zajímavou potravinu.

2. Hovězí

Hovězí je běžněji konzumovaným zdrojem zinku, jedna 90g porce obsahuje 7mg zinku. Hovězí je excelentním zdrojem živočišných bílkovin a dalších živin, jako je například B12.

3. Krab

Podobně jako ústřice, krab obsahuje slušné množství zinku – 6,5mg na porci. Krab je zdrojem bílkovin a hodí se pro ty, kteří následují pescatarian stravu.

4. Humr

Podobně jako ústřice a krab je humr dalším korýšem, který je bohatý na zinek. V jedné porci najdeme 3,4mg.

5. Vepřové

Pro ty, kteří nejedí korýše často, je vepřové dalším bílkovinovým zdrojem zinku, který můžete snadno zařadit do jídelníčku. Vepřová panenka obsahuje okolo 3mg zinku na porci a je bohatá na bílkoviny a obsahuje nízké množství tuku.

6. Fazole

Pokud hledáte veganský zdroj zinku, fazole obsahují okolo 3mg zinku na ½ hrníčku, což je podobně jako vepřové. Navíc obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a bílkovin, což z fazolí dělá vynikající potravinu, která navýší i váš příjem zinku.

7. Obohacené cereálie

Pokud nejste fanouškem ústřic a chcete se ujistit, že ve svém jídelníčku máte zinek, sáhněte po snídaňových cereáliích, které jsou o zinek obohacené. Většina takových cereálií obsahuje 25% doporučené denní dávky, což je zhruba 2,8mg zinku.

8. Kuřecí

Tmavé kuřecí maso obsahuje až 2,4mg zinku na 90g porci a kuřecí prsa okolo 1mg na porci. Kuřecí je excelentním zdrojem bílkovin a je velmi běžnou součástí jídelníčku.

9. Jogurt

Nejenže je jogurt bohatý na vápník a bílkoviny, ale také obsahuje 1,7mg zinku. Jogurt je skvělou součástí potréninkového shaku nebo smoothie nebo může být vynikající svačinkou.

10. Sýr

Dalším mléčným výrobkem bohatým na zinek je sýr, který obsahuje skoro 1mg zinku na porci. Ačkoliv je sýr bohatý na nasycené tuky, má také spoustu vápníku a bílkovin.

11. Vločky

Ovesné vločky obsahují okolo 1mg zinku na porci, což z nich dělá celozrnný veganský zdroj zinku. Ať už si je vychutnáváte samotné nebo jako součást smoothie, vločky jsou výživným způsobem, jak nastartovat váš den s celozrnnou vlákninou a vitamíny skupiny B.

Co si z článku odnést

Ačkoliv je zinek nezbytný pro tolik procesů v těle, pravděpodobně mu nevěnujeme moc pozornosti a moc nepřemýšlíme, kolik ho najdeme v jakých potravinách. Ačkoliv existuje řada rostlinných i živočišných potravin, které obsahují zinek, můžete také sáhnout po doplňku stravy, pokud se snažíte splnit svou denní dávku zinku.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Aggett, P. J., & Comerford, J. G. (1995). Zinc and human health. Nutrition Reviews, 53(9), S16.
  2. National Institutes of Health. (2021). Zinc – Health Professional Fact Sheet. Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein