Recepty

Recept: Rýžový nákyp

Rýžový nákyp – mnoho z nás si zajisté představí lepivou hroudu rýže smíchanou s marmeládou a scvrklými rozinkami, v lepším případě dokonce s čerstvým ovocem, a zasypanou hromadou moučkového cukru. Takovou tu, kterou jsme asi všichni jako malé děti dostávali ve školních jídelnách každý druhý pátek, protože to se vydávaly sladké obědy, a abychom byli upřímní, příliš nadšení jsme z takového oběda nebyli.

Ale ono nemusí vůbec být tak zle. Naopak! Rýžový nákyp může být výbornou alternativou sladkého oběda nebo i svačiny/snídaně, vytvořený s vyváženým poměrem živin, chutný a pečený s láskou. A na přesně takový si dnes ukážeme recept, bez zbytečného cukru navíc a s využitím zdravých ingrediencí. Na oslazení bude stačit především proteinový prášek, který zajistí vyšší poměr bílkovin, a tím pádem vytvoříme zdravý pokrm vhodný nejen pro všechny fitness nadšence.

Ingredience:

  • 150g syrové rýže (lze použít dlouhozrnnou, kulatozrnnou i basmati)
  • 50g My Protein Whey proteinu (já použila příchuť stracciatella)
  • 2 menší vejce
  • 5ml kokosového oleje + na vymazání okrajů formy
  • 1 jablko (nebo 100g jiného ovoce)
  • Skořice
  • Flavdrops (já použila příchuť vanilla)

Postup:

  1. V hrnci na sporáku necháme rozpustit 5ml kokosového oleje.
  2. Odvážíme si 150g rýže a přidáme do hrnce. Snažíme se pomocí vařečky všechna zrníčka obalit trochou oleje.
  3. Přilijeme asi 300ml vody, přisypeme špetku skořice, zamícháme vařečkou a necháme dojít k varu.
  4. Jablko umyjeme, nakrájíme na čtvrtiny a odstraníme jadérka a tvrdý prostředek. Poté jej nakrájíme na malé kousky a přihodíme k rýži vařit.
  5. Rýži sem tam zamícháme, celkově ji vaříme zhruba 20 minut, popřípadě přilijeme ještě vodu, aby se na dně nepřipalovala.
  6. Mezitím zapneme troubu a předehřejeme ji na 150°C. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem a okraje vymažeme vrstvičkou kokosového oleje.
  7. Když je rýže hotová, necháme ji chvíli vychladnout.
  8. Poté přidáme 50g proteinu, pár kapek flavdrops a pořádně promícháme.
  9. Vedle v míse oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přimícháme do uvařené rýžové ″kaše“ a bílky vyšleháme ručním šlehačem do tuhého sněhu.
  10. Sníh z bílků poté opatrně přimícháme k rýžovému ″těstu“ a poté všechnu směs přendáme pomocí stěrky z hrnce do zapékací formy.
  11. Formu vložíme do trouby a na 150°C pečeme 30-35 minut, až se na povrchu vytvoří křupavá vrstvička.
  12. Necháme mírně vychladnout a podáváme.

TIP: Lze použít jakékoliv čerstvé ovoce (hrušky, meruňky, lesní plody, švestky,… ), ale i sušené (rozinky, brusinky, goji, křížaly,… ).

 

Živiny na celý nákyp:

Energie: 1002kcal / 4197kJ

Bílkoviny: 61,945g

Sacharidy: 137,115g

Tuky: 21,11g

Vláknina: 3,591g

 

 

Na jednu porci (1/3 nákypu):

Energie: 334,14kcal / 1399kJ

Bílkoviny: 20,65g

Sacharidy: 45,705g

Tuky: 7,036g

Vláknina: 1,197

 

 

 

 



Lucie Králová

Lucie Králová

Autor a expert

Jmenuji se Lucie a je mi 19 let. K fyzické aktivitě jsem měla vždy blízko, od malička jsem byla zvyklá s rodinou chodit po horách a jezdit na kole, denně se chodilo na procházky. Ale opravdovou lásku ke sportu jsem si vybudovala až tak dva roky zpátky, kdy jsem se našla ve fitness, posilování. To jsem se teprve začala zajímat o způsob, jakým se hýbu, co mi to přináší. A podle toho jsem taky začala řešit stravu, dala se na IIFYM způsob stravování a opravdu se našla. Kromě cvičení se ráda věnuji čtení, psaní (na svůj blog i „do šuplíku“), vaření a pečení, trávím čas s přáteli a rodinou, věnuji se hudbě (poslechu i zpěvu a hře). V brzké době se chystám absolvovat kurz trenéra fitness a časem bych si ráda dodělala i kurz výživového poradenství.


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ