Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Nadýchaný tvarohový dort

Recept: Nadýchaný tvarohový dort
Andrea Skolkova
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

Velmi jednoduchý recept ze snadno dostupných ingrediencí. Dort je tak úžasný a má tak skvělé nutriční hodnoty, že se po něm jen zapráší.

 

Ingredience na dort:

500 g odtučněného tvarohu (dvě vaničky) 120 g ovesných vloček1 ks vejce 2 ks banánu skořice med jahody prášek do pečiva

Postup:

Začneme tím, že si necháme troubu předehřát na 170°C. Mezi tím ovesné vločky rozemeleme na mouku.

K vzniklé vločkové mouce přimícháme vajíčko, obě vaničky tvarohu, lžičku skořice a dvě lžíce medu.

Ve zvláštní mističce si rozmačkáme oba banány na kaši a tuto kaši poté přidáme ke zbytku ingrediencí, pořádně promícháme a úplně na závěr lehce vmícháme prášek do pečiva.

Těsto vlijeme do dortové formy vymazané například kokosovým olejem. Jahody si pokrájíme na půlky a ozdobíme jimi vršek dortu. Ovoce je nutné do těsta jemně zatlačit, aby se nám v troubě nepřipalovalo.

Pečeme cca 45 minut na 170°C. Propečenost vnitřku dortu kontrolujeme průběžně špejlí.

 

Obměny:

Pro lepší chuť (či navýšení kalorické hodnoty?) lze použít tučnější tvaroh.

Jahody lze obměnit jakýmkoli ovocem, doporučuji banán či nektarinky.

Nutriční hodnoty 1/8 dortu (s jahodami):

159 kcal / 665,5 KJ 9 g bílkovin 24 g sacharidů 2 g tuků

 

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein