Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Kuskusovník s jablky

Recept: Kuskusovník s jablky
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Dnešní recept bude trochu složitější, nicméně delší příprava rozhodně stojí za výslednou výbornou chuť. Spodní vrstva se skládá z celozrnného kuskusu, který obsahuje kvalitní sacharidy, ale také vlákninu, železo, vápník, draslík a vitamíny B, E a K. Druhou pak tvoří mák, důležitý především pro jeho vysoký obsah hořčíku a zinku, třetí nastrouhaná jablka, která dodají přirozeně sladkou chuť. Čtvrtá vrstva patří tvarohu, který zvýší poměr bílkovin a utvoří koláč krásně vláčný. A na závěr posypka z jemně osmahlých ovesných vloček a kokosového oleje.

Dohromady všechny vrstvy tvoří chuťovou harmonii a vzájemně se doplňují. Kuskusovník se skvěle hodí do podzimní kuchyně a zajisté vykouzlí Vám i Vaší návštěvě úsměv na rtech!

Ingredience:Postup:
  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a nachystáme si formu. Tu vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme jemnými ovesnými vločkami.
  2. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a tou poté zalijeme 120g kuskusu v misce. Necháme asi  10 minut nabobtnat.
  3. K nabobtnanému kuskusu přidáme jeden žloutek a protein a pořádně promícháme. Oba bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme. Směs přendáme do formy, ve které budeme péct a mírně utlačíme na dno.
  4. Jako druhou vrstvu použijeme namletý mák, kterým rovnoměrně těsto posypeme.
  5. Umyjeme si 2 menší jablka a oloupeme z nich slupku. Na struhadle je najemno nastrouháme, promícháme se skořicí a vložíme to jako třetí vrstvu na mák.
  6. V míse rozšleháme tvaroh se žloutkem a pár kapičkami flavdrops. Opět naneseme na zbytek koláče, jako čtvrtou vrstvu.
  7. Rozehřejeme si pánev a rozpustíme na ní kokosový olej. Zlehka na něm orestujeme ovesné vločky ještě se špetkou skořice.
  8. Vločkovou drobenkou posypeme tvarohovou vrstvu.
  9. Kuskusovník vložíme do trouby a pečeme 30-40minut na 180°C.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.

Živiny na celý kuskusovník:

Energie: 1 289 kcal / 5396,33 kJ

Bílkoviny: 86,1g

Sacharidy: 144,37g

Tuky: 41,47g

Vláknina: 10,85g

 

Na porci (1/8 kuskusovníku):

Energie: 161,1 kcal / 674,54kJ

Bílkoviny: 10,76g

Sacharidy: 18,05g

Tuky: 5,18g

Vláknina: 1,35g

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein