Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Jablečný chlebíček

Recept: Jablečný chlebíček
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

S podzimem přichází úroda chutných a šťavnatých jablek. Toto ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů, je v našich končinách velmi oblíbené. Není se čemu divit, výborná nasládlá chuť a k tomu řada jiných benefitů. Neříká se nadarmo, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů. Jejich pravidelná a vyvážená konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, srdce i krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje dásně. Jablka také obsahují množství vlákniny, která přispívá ke správnému fungování zažívání a čistí střeva. A že jde s jablky kouzlit v různých receptech, sladkých i slaných, to je jen další střípek v dokonalosti těchto plodů.

Dnes tedy recept na výborný jablečný chlebíček, ideální na podzimní talíř, ať už ke snídani nebo jen tak na chuť ke knize a teplému čaji.

Ingredience:

Postup:

  1. Zapneme troubu a předehřejeme ji na 175°C. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou.
  2. Oloupeme 4 jablka a nakrájíme je do hrnce na malé kostičky. Přilijeme trochu vody a necháme dusit na mírném plameni, dokud nepustí šťávu a nevznikne jablečné pyré. Sem tam zamícháme pomocí vařečky. Pyré necháme chvíli vychladnout.
  3. Ovesné vločky v robotu rozemeleme na mouku a smícháme v míse s proteinem, skořicí a kypřícím práškem do pečiva.
  4. Oddělíme bílek od žloutku. Ten přidáme k vychladlému jablečnému pyré společně s chia semínky a zamícháme.
  5. Smícháme dohromady suchou směs – mouku, protein a kypřící prášek – s pyré, chia semínky a žloutkem.
  6. Ve vedlejší míse vyšleháme vaječný bílek do tuhého sněhu a opatrně přimícháme ke zbytku těsta.
  7. Zbylá dvě jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
  8. Těsto přesuneme do přichystané formy a poklademe kousky nakrájených jablek.
  9. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 40-45 minut na 175°C. Těsto kontrolujeme špejlí.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.

 

Živiny na celý chlebíček:

Energie: 1256 kcal / 5259,98 kJ

Bílkoviny: 70,684g

Sacharidy: 160,8g

Tuky: 31,82g

Vláknina: 40,013g

 

Na 100g:

Energie: 200,332 kcal / 838,75 kJ

Bílkoviny: 11,27g

Sacharidy: 25,65g

Tuky: 5,07g

Vláknina: 6,38g

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein