Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Cizrnový koláč

Recept: Cizrnový koláč
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Dnešní recept se bude opět řadit mezi ty neotřelé a pro některé možná zvláštní. Na místo mouky je v koláči totiž využita cizrna, která vytvoří těsto krásně hladké a koláč bude naprosto vláčný. Chuťově ji nelze poznat, tudíž je opravdu použita jen jako náhražka mouky a zdroj prospěšných bílkovin. Cizrna, jinak se jí také říká římský hrách, sama o sobě má mnoho zdraví prospěšných benefitů. Obsahuje vysoké procento vápníku, železa, fosforu, draslíku, manganu nebo hořčíku.

Recept na cizrnový koláč je bez cukru, je zcela oslazen příchutí proteinu, popřípadě lze použít sladící kapičky Flavdrops. Svým způsobem je vhodný i pro celiaky, pokud využijí bezlepkové ovesné vločky. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Ingredience:Postup:
  1. Předehřejeme si troubu na 175°C a formu si vysteleme pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme jemnými nebo namletými ovesnými vločkami.
  2. Uvařenou cizrnu pořádně propláchneme vlažnou vodou a následně ji necháme okapat.
  3. Do velké mísy odvážíme protein a jemné ovesné vločky, společně promícháme.
  4. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Žloutky společně s pár kapičkami vanilkových flavdrops (nejsou nutné) přidáme do mísy a těsto smícháme.
  5. Přidáme cizrnu zbavenou přebytečné vody a pomocí tyčového mixéru ingredience rozmixujeme do hladka.
  6. Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně vmícháváme do těsta v druhé míse.
  7. Těsto přendáme do připravené formy a vložíme do trouby.
  8. Pečeme na 175°C 15-20 minut, kontrolujeme pomocí špejle.
  9. Necháme vychladnout a podáváme.

Živiny na celý koláč:

Energie: 792,973 kcal / 3320,02 kJ

Bílkoviny: 63,38g

Sacharidy: 91,3g

Tuky: 20,38g

Vláknina: 15,81g

 

Na porci (1/8 koláče):

Energie: 99,12 kcal / 415 kJ

Bílkoviny: 7,92g

Sacharidy: 11,41g

Tuky: 2,55g

Vláknina: 1,97g

:

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein