Zpět na hlavní obsah
Strava

Cut nebo bulk | Trenér vysvětluje, co dát jako první

Cut nebo bulk | Trenér vysvětluje, co dát jako první
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Nabírání a hubnutí tuku jsou dva cykly, které jsou klíčovou součástí bodybuildingu. Zahrnují střídající se období zvyšování a restrikce kalorií. Zní to jednoduše, ale může to být složitější, než si myslíte.

Osobní trenér Chris Broomhead s námi toto téma rozebral. Sám je bodybuilder, takže kdo by nás lépe tímto procesem mohl provést než on?

https://www.youtube.com/watch?v=-FhxcdA2G40&feature=emb_logo

Abychom parafrázovali Shakespeara, „cut nebo bulk, to je oč tu běží“. Vědět, kde začít, může být těžké. A odpověď také není tak jednoduchá.

Každý má jiné stravovací potřeby. To je díky odlišným životním stylům, zaměstnání, rozdílným tělům a rozdílným cílům.

Například jeden z vašich kamarádů může mít za cíl dosáhnout 5% tělesného tuku a další může chtít mít 12%. Všechno je to relativní, to neznamená, že jeden člověk má pravdu a druhý ne. Určení těchto proměnných nám pomůže udělat rozhodnutí, zda si máme dát nejdřív cut nebo bulk.

Jaký je v nich rozdíl?

Ačkoliv jsou to protiklady, nejsou si úplně cizí. Když je to načasované správně, jedna fáze střídá druhou.

Například po období diety neboli cutu se budete těšit na zvýšení příjmu. V tomto bodě směřujete do fáze bulku. Po bulku pak můžete opět snížit kalorie a vstoupit tak do fáze cutu.

Dieta neboli cut mluví sama za sebe. Ale bulking může být trochu matoucí. Podle Chrise je bulk tvrdý trénink, zatímco jste v kalorickém nadbytku, abyste přibrali svaly.

To zní skvěle – jíst, co chceme, a přibírat svaly. Ale je to trochu složitější.

Bulking může být náročný, když zvýšíte kalorie příliš rychle, můžete přibírat spíš tuk než svaly a vy pak budete muset vstoupit do fáze cutu dřív, než jste plánovali. Ale pokud jste nebyli ve fázi přibírání tak dlouho, jak jste očekávali, možná jste nepřibrali tolik svalů, kolik jste očekávali.

Pokud jsou vaše výpočty správné, budete v lehkém nadbytku. To v kombinaci s tvrdým tréninkem zajistí, že budete tuk přibírat velmi pomalu, zatímco budete přibírat svaly.

Je tu šance nabrání beztukové svalové hmoty, ale může to být vcelku těžké, a pravděpodobně svalů nenaberete tolik. To vyžaduje ne zvýšení kalorií, ale zvýšení příjmu bílkovin. Pokud chcete nabrat slušné množství svalů, musíte být v kalorickém nadbytku.

Jak může profesionál pomoci?

Jak už jsme zmínili, bulking a cutting budou pro každého jiné. Osobní trenér vám může sestavit plán na míru. Takže když budete nabírat, velikost vašeho nadbytku kalorií může být jiný než vašich kamarádů, ale aspoň budete vědět, že váš plán byl vytvořen přesně pro vás. Osobní trenér také může pomoci zajistit, že vaše bulking fáze hezky povede ke cutu.

Nesrovnávejte se

Všichni jsme to někdy dělali. Porovnávali se s někým, kdo se od nás velice liší, a byli z toho špatní.

Někteří lidé mají přirozeně vyšší procento tuku a tím pádem pro ně může být dosažení procenta nižšího těžké. Jejich tělo nemusí fungovat stejně a budou muset tělesný til zvýšit, aby se cítili lépe. A někteří lidé mohou bez problémů fungovat na nižším procentu tuku.

Jako příklad si uvedeme bodybuildery, kteří se dostanou na velmi nízké procento tuku na soutěž. Pro některé bodybuildery je toto snazší než pro jiné.

 

Poznámka

Je důležité nabírat i hubnout pouze do určitého zdravého bodu. Pokud snížíte kalorie příliš nebo vydáte příliš mnoho energie, vaše tělo bude ve velkém stresu. To může ovlivnit hormonální funkci a tělesné procesy.

Nejenže to může být pro tělo škodlivé, ale možná nebudete dobře připraveni na bulking. Budete se muset pořádně zotavit, než budete moci vstoupit do bulk-cut cyklu.

Co si z článku odnést

Cutting a bulking jsou individuální a liší se člověk od člověka, takže se nesrovnávejte s kamarády z gymu. A pokud máte pochybnosti, osobní trenér by vám s tím měl pomoci.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein