Zpět na hlavní obsah
Strava

Proč jsou fotky proměn zbytečné

Proč jsou fotky proměn zbytečné
Emily Wilcock
Autor a expert1 rok Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Transformační fotky. Sdílení fotek před a po klientů je oblíbenou strategií osobních trenérů.

Ačkoliv na tom vyloženě není nic špatného, není to pro každého. A nejsou nutností na každé fitness cestě.

Osobní trenérka Siobhan O’Hagan vysvětlila důvody, proč nesdílí fotky proměn svých klientů a proč bychom tyto fotky neměli brát tak vážně.

VIDEO ZDE

1. Dramatické proměny mohou být nezdravé

To určitě není případ všech proměn online, ale pár z nich může být nezdravých. Drastické změny fyzického vzhledu mohou být v důsledku neudržitelných diet a nerealistických cílů. Vždy zvažte, jak daný člověk změny dosáhl, a soustřeďte se na svoje vlastní zdravé, udržitelné návyky.

2. Nejste to vy

Takže byste neměli tyto fotky brát tak vážně. Každé tělo je jiné – ukládá tuk v jiných částech, určité svalové skupiny jsou silnější, metabolismus je jiný, výdej energie je také jiný. Jinými slovy, nesnažte se replikovat proměnu někoho jiného – prostě se soustřeďte na sebe a na to, co vaše tělo potřebuje.

3. Tlak na „perfektní“ proměnu

Poté, co dosáhnout úctyhodné proměny, kterou zvěční na fotkách, mohou klienti pociťovat ještě větší tlak na to vypadat určitým způsobem, což může vést k negativnímu vztahu se sebou a svým tělem.

4. Fotky „před“ jsou často označovány za špatné

Fotky proměn spoléhají na to, že druhá fotka bude vypadat jinak než první. Ale to naznačuje, že první fotka je špatná. To může opět podpořit nezdravé stereotypy a v některých případech přispět ke špatné body image. Motivace je vždycky lepší, když vychází z lásky k vlastnímu tělu a ne ze snahy tělo potrestat, protože neodpovídá určitému subjektivnímu standardu.

Cíle nejsou vždycky fyzické. Cvičení pro dobrý pocit nemůžete vždycky zachytit fotkou.

Co si z článku odnést

Je tu pár věcí, co si z toho odnést. Zaprvé, fotky proměn nejsou povinné – mohou být skvělým způsobem, jak měřit progres, ale pokud to není nic pro vás, nemusíte je dělat. Zadruhé, když se díváte na fotky proměn online, berte je trochu s nadsázkou – nevíte, jak přesně bylo těchto cílů dosaženo, a každé tělo vypadá jinak. A nakonec, benefity fitness a zdravé stravy nejsou jen fyzické, tak se na tuto stránku snažte nesoustředit přespříliš.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein