Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jak vstávat brzy na trénink

Jak vstávat brzy na trénink
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pokud si slibujete, jak ráno vstanete dřív a odtrénujete, než se pustíte do práce či čehokoliv jiného, a pak ten slib pořád porušujete, pak čtěte dál. Je více než snadné se vymluvit z tréninku večer, takže cvičit hned poté, co vstanete, je určitě dobrý nápad.

Může být však docela oříšek vstát o hodinu nebo dvě dřív, než jste zvyklí, ale pokud je to jediný čas, během kterého můžete trénovat, není někdy zbytí. Zde je pár způsobů, jak se připravit na ranní workout a jak vstávat plní energie a ne unavení.

Jak být ranní ptáče

Každý, kdo už pravidelně vstává ve 4 nebo v 5 ráno vám řekne „prostě vstaňte a jděte na to“, ale to pro většinu z nás není tak snadné. Tito lidé často dělají pár maličkostí, které jim pomohou ráno brzy vstát, aniž by se cítili vyčerpaní nebo v polospánku. Pojďme se podívat na jejich tipy:

Připravte si věci

Připravte si oblečení na trénink. Nejtěžší věc, když jste stále v polospánku, je se ráno rozhodnout, které legíny a tričko si vezmete na sebe. Vyhněte se tomu tím, že si věci na trénink připravíte večer před spaním, takže nad tím nebudete muset ráno přemýšlet.

Připravte si jídlo

Připravte si jídlo večer předtím. Stejně tak jako oblečení, jídlo bude tím posledním, o co se budete chtít starat v 5 ráno před během nebo workoutem. Připravte si večer smoothie nebo proteinový shake a nechte si ho v ledničce, což je jednoduchá věc, která vám ušetří spoustu času, a vy se tak nebudete muset multitaskovat předtím, než se vůbec pořádně proberete.

Nastavte si několik budíků

Spousta z nás to už dělá, ale pomůže vám to, pokud potřebujete vstávat opravdu brzy. Nastavit si budík 15-30 minut před tím, než doopravdy potřebujete vstát, je docela šikovný trik. Když ve 4:30 poprvé uslyšíte budík, budete chtít pokračovat ve spánku…a taky budete! Pak se probudíte v 5 a bude vám připadat, že je tak 5:30 (hlavně pokud se nepodíváte na čas, když vám zazvoní první budík). Pamatujte však na to, že nesmíte prospat i ten druhý budík.

Naspěte si dostatek hodin

Tohle asi zní jednoduše, ale dostat se do postele 7-9 hodin před tím, než potřebujete vstávat, je klíčové, pokud se nechcete ráno cítit unavení. Možná nejprve nepocítíte velký rozdíl, ale spěte tři dny po sobě 6 hodin a poté tři dny po sobě 8 hodin a pocítíte to. Především během dne, ale ráno se vám z vyhřáté postele bude vstávat snadněji.

Posuňte si budík

Dejte si budík na druhou stranu pokoje. Možná to zní až příliš snadně, ale když budete muset fyzicky vstát, abyste budík vypli, bude se vám vstávat snadněji, než když se nebudete muset skoro ani pohnout.

Rozsviťte si

Rozsviťte. Chvíli se to bude zdát jako peklo, ale světlo nastartuje váš mozek a vy tak vstanete dřív, než když zůstanete potmě.

Kofein

I když může trvat až 30 minut, než se jeho účinky dostaví, kofein je skvělým způsobem, jak se probrat na ranní workout. Doufáme, že znáte svou toleranci, ale pokud ne, začněte malou dávkou 80-100 mg (jeden šálek kávy nebo dva sáčky čaje), a dopracujte se na 200-400 mg v závislosti na vaší velikosti a toleranci. Existuje spousta způsobů, jak do sebe dostat kofein, ale pokud potřebujete rychlou energii a nechcete do sebe kopnout tři šálky kávy, tabletky jsou snadným a levným způsobem, jak do sebe dostat dávku kofeinu.

Co si z článku odnést

Ačkoliv existuje spousta tipů a triků, které lidé používají, aby vstali na ranní workout, nejdůležitější jsou ty, kterých se můžete držet dlouhodobě. Cokoliv, co vás dostane ráno z postele a připraví na trénink s maximálním entusiasmem a energií. Pro ty, kteří toho mají více než dost a nemají čas na dvouhodinový trénink po práci, je ranní trénink skvělou cestou, jak odcvičit, ještě než začnete svůj běžný den.

A těm, kteří nyní pracují z domu, může brzké vstávání na trénink pomoci rozdělit si den a dát mu trochu více struktury. Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, hodně štěstí!

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein