Zpět na hlavní obsah
Trénink

10 fitness dovedností, které se naučit v karanténě během dvou týdnů

10 fitness dovedností, které se naučit v karanténě během dvou týdnů
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pokud už jste dohráli všechny počítačové hry, naučili se háčkovat a na klavír hrajete už líp než Mozart, je na čase naučit se nějaké ty fitness dovednosti. Víme, že potřebujete něco, co vám pomůže přečkat karanténu. Bavit se a učit se nové věci je zaručeně klíč k úspěchu. Takže pro vás máme pár dovedností, které se můžete zkusit naučit, aby vám to lépe utíkalo, a abyste z karantény vyšli ještě talentovanější, než když začínala.

1. Jak dlouho udržíte míč?

Když nemůžete hrát fotbal s kamarády, můžete ho aspoň hrát sami. Vezměte si fotbalový míč a počítejte, kolikrát do něj dokážete kopnout, než vám spadne na zem. Nebo si můžete kopat o zeď. To byl zábava, když jsme byli děti, a teď je to zábava ještě větší. Dejte si ale pozor, abyste nevysklili okno nebo neshodili maminčinu vázu – víme, jak tohle někdy dopadá.

2. Udělejte si unikátní ovocno-zeleninové smoothie

Smoothies vám pomůžou do sebe dostat potřebné vitamíny a minerály, ale v nejlepším případě je potřeba zkombinovat ovoce a zeleninu. Je těžké vyvážit chuť a nutriční hodnoty – už to samo o sobě se dá považovat za talent. Příliš mnoho zeleniny a chuť je zkažená, příliš mnoho ovoce a rozhodí to makra. Takže zkuste experimentovat s různými kombinacemi a najděte si tu svoji perfektní.

3. Jak na stojku

Je to cool trik. Ale buďte opatrní. Začněte tím, že se budete opírat o zeď, a trénujte vykopávání nohou nahoru. A když zvládnete tohle, přejděte na kliky ve stojce – ty jsou skvělé na posílení horní části těla a je to zábava. Trocha toho vzrušení v karanténě a na konci budete umět něco parádního.

4. Jak dlouho udržíte plank

Zlepšete svůj plank. Plank s nataženýma rukama je pro někoho těžší než ten na loktech, tak vyzkoušejte obě varianty. Pokud ještě úplně nezvládáte klasický plank, začněte od něj a postupujte dál. A pokud pro vás pak nebude žádný problém v planku vydržet 2-3 minuty, ohromíte svoje kolegy z fitka, až se do něj zase vrátíte. A jakmile bravurně zvládnete normální plank, vyzkoušejte různé variace.

5. Jak na perfektní proteinové lívance

Jídlo teď je velkou součástí našich životů. Teď, když máte všechen ten čas navíc, proč si neudělat luxusní snídani? Můžete se naučit nějaké výborné recepty na proteinové palačinky, což je skvělý a hlavně lahodný způsob, jak do sebe ráno dostat dávku bílkovin. Experimentujte s různými ingrediencemi a topingy, abyste vytvořili jedinečnou lívancovou věž.

6. Shyby na jedné ruce

Dopracovat se ke shybům na jedné ruce není zrovna procházka růžovým sadem. Může u toho trpět vaše zápěstí, takže buďte opatrní a provádějte je se správnou formou. Předtím než se pustíte do shybů na jedné ruce, měli byste být schopni zvládnout dobrých 20 klasických, takže trénujte. Když tohle zvládnete, budete moci pozorovat skvělá zlepšení, co se týče síly vrchní části těla.

7. Jóga

Jóga není jen o dýchání a balancování. Dokáže zlepšit vaši flexibilitu a sílu, a když to vydržíte dostatečně dlouho, uvidíte, že existuje spousta způsobů a variací. Praktikujte jógu, abyste se uvolnili a zregenerovali, nebo abyste se pořádně zapotili – možná vás překvapí, jak těžká jóga může být. Koneckonců, být ohebný je talent a může to být těžší, než si myslíte. A budete se poté cítit skvěle. Jógové dýchání a protahování má také jisté výhody, co se týče silového tréninku, takže není důvod, proč se jí vyhýbat.

8. Provazy a rozštěpy

Tohle je skvělý trik, ale musíte se k němu dopracovat a poctivě se protahovat. Neuspěchejte to. A budete muset protahovat všechno – nejenom hamstringy. Ale taky třísla, boky, záda, zadek, lýtka, dokonce i zahřát vrchní část těla. Příliš netlačte a nepérujte, abyste se dostali dolů. Připravte se na to, že to bude trvat týdny. Během těchto týdnů se postupně připravujte a vyzkoušejte, jak na tom jste – a pokud to bude trvat ještě déle, nezoufejte. Bude to stát za ten výraz vašich přátel, až si bez problémů sjedete do provazu uprostřed konverzace…

9. Dotkněte se špiček

Ačkoliv spousta lidí se špiček dotknout dokáže, spousta lidí s tím má zase problém. Možná se to nezdá jako taková výzva jako provaz, ale pro někoho to může být stejně tak těžké. Zkoušejte to pravidelně, a pokud to nedokážete teď, zkoušejte to dál dva týdny a uvidíte, jak daleko se dostanete. Je to taky skvělý pohyb, který vás protáhne po tréninku, takže to můžete přidat do svojí rutiny, aniž byste nad tím museli zvlášť přemýšlet.

10. Klik na jedné ruce

A nakonec ten nejzářivější talent ze všech. Cesta ke kliku na jedné ruce může být dlouhá, ale určitě za to stojí. Kliky jsou králem cviků s vlastní vahou, takže umět je na jedné ruce je obdivuhodné a taky těžší, než si myslíte. Ještě vám to nejde? Kliky s tlesknutím jsou stejně tak cool.

Co si z článku odnést

Je spousta dovedností, které se můžete naučit, když na to teď máte čas. Takže si dejte výzvu – a zasloužíte zlatou hvězdu, pokud zvládnete udělat všech těchto 10 věcí. Zabaví vás to, okoření domácí cvičení a pomůže budovat vaši fyzičku. A to nejlepší: až se vrátíte do fitka, všechny svoje kamarády určitě ohromíte svými novými dovednostmi.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein