Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Výživa pro zdravé klouby

Výživa pro zdravé klouby
Jakub Vaňásek
Autor a expert8 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Vážení čtenáří, fitness nadšenci, kulturisté a sportovci, dnešním tématem a obsahem tohoto článku bude kloubní výživa, základní informace o kloubech, o tom jaké látky a živiny přispívají k jejich lepší prácí, prevenci proti zranění a udržování funkčnosti kloubů a chrupavek, proti zánětům v kloubech a jestli mají i některé schopnost snižovat bolestivost kloubů při těžkých cvicích. 

Na úvod si povězme co to kloub vlastně je a z čeho se skládá. Jedná se o spojení, a zároveň ohebné místo, dvou nebo více kostí. A samozřějme slouží k pohybu určité části těla. Něco málo k anatomii kloubu. Samotný kloub se skládá ze dvou styčných ploch, které jsou pokryty chrupavkou(kterou právě vyživuje kloubní výživa). Jedna z ploch je kloubní hlavicí a druhou kloubní jamkou do které nám hlavice zapadne. Dále je zde kloubní pouzdro, které nám celý kloub uzavírá, to je zesíleno vazy. Vnitřní strana pouzdra je  vystlána takzvanou synoviální vrstvou, která produkuje synoviální tekutinu neboli kloubní maz (synovii), ta zmírňuje tření a klouby se tak šetří a zmírňuje se jejich opotřebení, vyživuje chrupavky a zajišťuje přilnutí styčných ploch kloubu k sobě. Dále rozlišujeme celou řadu kloubů, podle počtu kostí, a podle tvaru kloubních ploch, ale o tom třeba v jiném článku.

Klouby nejsou rizikovou částí těla pouze u sportovců, dalo by se řící, že všechny věkové kategorie mohou mít s klouby problémy, a u sportvoců toto riziko samořejmě roste, ale i s pribývajícím věkem roste riziko zranění.. Proto ti, kteří mají predispozice k nějakým kloubním problémům, nebou jsou to sportovci, od kulturistů až po maratonce by měli mít na paměti, že jedinou prevencí se dá předejít zranění. Prevence znamená vyživování pojivových tkání(šlachy a úpony) a kloubů samotných.

V zásádě, pokud se někdo z Vás již setkal s doplňkem stravy určeným na výživu kloubů, narazil na to, že většinou obsahují tři základní složky, které kloub napomáhají udržovat ve funkčím stavu. Samozřějme tam mohou být určité podpůrné látky, ale já dnes chci rozebrat ty nejdůležitější a nejefektivnější pro jejich výživu. Na úvod nutno podotknout, že kloubní výživa neregeneruje kloub ani její část, pokud se časem, nadměrným zatížením chrupavčitá vrstva z kloubu nějakým způsobem "odstraní" kloubní výživa ji nedokáže znovu vybudovat, pouze vyživuje tu, která tam stále je. A proto by celá podpora kloubního a celkově pohybového aparátu, němela být podceňována. Především obézní lidé mhou mít problémy s klouby, poněvadž tělo neni stavěno na jejich nadměrnou váhu a k přetěžování dojde i při denní činnosti, chůzi atd.

A dnes si tedy probereme tři základní látky, které obsahuje většina dostupných suplementů na podporu a výživu chrupavčitých a pojivých tkání kloubu. Jedná se o Glukosamin, Chondroitin a poslední Methylsulfonylmethan ve zkratce MSM.

Glukosamin

Tato látka je tělu vlastní, ale potupem času si náš organismus není schopen vytvořit dostatečnou dávku glukosaminu na pokrytí našich kloubů a proto je ho potřeba dodávat ze vnějšku a to především při nadměrné zátěži. Nejšastěji se glukosamin získává z těl korýšů. Glukosamin je součástí kloubních chrupavek a tělo ho využívá k opravě a udržování chrupavky.Glukosamin tedy slouží k prevenci, ale také má protizánětlivý účinek, a je dobré ho suplementovat například při artitidách. Také přispívá k lepší tvorbě synovie. Dávkování glukosaminu je doporučováno okolo 1500mg ve třech rozdělených dávkách během dne. Nejlépe po dobu 2 až 3 měsíců. Nástup účinku je pomalejší ale má za to trvalejší působení.

Chondroitin

Druhou velmi významnou látkou podporující a vyživující klouby je chondroitin. Jedná se o hlavní složku mezibuněčné tkáně, jde o tzv. Proteoglykany. Tito na sebe vážou vodu a tím zajišťují mechanické a především elastické vlastnosti pojivových tkáních. Pokud máte nedostatek tekutin(málo kloubního mazu), kloubní chrupavka vysychá ztenčuje se a dochází k její křehkosti, a je daleko více náchylná ke zranění a případnm zánětům. Proto je důležité mít tekutin dostatek, lépe se tvoří synovie, dostatek chondroitinu tedy chrání chrupavku a "tlumí" nárazy.  Tato látka působí protizánětlivě, glukosamin snižuje bolestivost kloubů a chondroitin také, a také zvyšuje kloubní pohyblivost. Podle některých vědeckých studií také snižuje hladinu kyseliny močové a tím pádem pomáhá proti dně.

Dávkuje se velmi podobně jako glukosamin a je potřeba stejně jako u glukosaminu ho dávkovat dlouhodbě. Doporučuje se denní dávka něco kolem 800 až 1200 mg.

MSM

Další látkou o které chci napsat, je Methylsulfonylmethan. Jak může některým v chemii zběhlým čtenářům napovědět název, jedná se o sloučeninu síry. Nejvíce MSM můžeme nalézt v přirozených zdrojích jako je ovoce zelenina, maso a mléko. Bohužel MSM se znehodnotí a "zničí" tepelnou úpravou, v tom případě odpadá maso pokud si neuděláte tatarák, mléko, které je pasterizováno, a nevím zda jíte tolik ovoce a zeleniny abyste pokryly veškerou potřebu pro Váš organismus. Jako doplněk stravy podporuje tvorbu kolagenu, zpomaluje zánětlivé procesy, tlumí bolestivost a otoky kloubů, podporuje imunitu. Ale především tato látka zvyšuje účinnost glukosaminu a chondroitinu a proto se stává neodmyslitelnou součástí většiny kloubních výživ.

Dávkuje se 1-3 gramy denně a nemá žádne prokazatelné vedlejší účinky.

Rybí olej

Další, za mě superpotravinou, která je vynikajícím doplňkem při prevenci s klouby, je rybí olej. Který má skvěle vlastnosti, a dokáže být velmi užitečný při výživě kloubních puozder. Klouby vyživuje a má mnoho dalších výhod, které podporují metabolismus tuků, působí také protizánětlivě, je to přirozeným zdrojem omega 3, a spusty minerálů a vitamínů dále EPA a DHA . Nutno řící, že náš olej se produkuje výhradně z ryb, které jsou z volné přírody, a nejde o ryby z chovu, které nejsou samozřejmě tak kvalitním zdrojem.

Všechny zmiňované látky najdete na našem eshopu. Kloubní výživu prodáváme ve formě tablet pro lepší dávkování, můžete je zakoupit všechny odděleně či směsi dvou nebo rovnou všech tří účinných látek pro ještě lepší výživu kloubů a pojivových tkáních, které mohou být nadměrným zatížením a aktivním sportováním přetíženy. I rybí olej je u nás v prodeji. Ale nemusíte se bát pachutě ryb, jde o filtrovaný olej, který nemá s rybí chutí nic společného ani se zápachem ryb. Prodává se ochucený aby ještě lépe zastřel něpřjemnou pachuť a stal se tak kvlatiním doplňkem stravy, kterého se nemusíte bát, a jeho užívání se nestane noční můrou.

K tomuto článku to bude vše, doufám že jste opět o něco moudřejší a víte jak správně dávkovat všechny zmiňované látky a víte, že našeho rybího oleje (Omega 3 liquid) se bát nemusíte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein