Zpět na hlavní obsah
Strava

Jaký styl stravování je pro mě nejlepší?

Jaký styl stravování je pro mě nejlepší?
Jakub Vaňásek
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek

...měl bys jíst čistě.

Neměl bys jíst žádné sacharidy.

Měl bys jíst jídla s nízkým obsahem tuku.

Měl bys jíst jídla s vysokým obsahem tuku.

Měl bys ses postít.

Neměl bys jíst paleo stravu.

Měl bys být vegan.

Můžeš jíst, co chceš.

Neměl bys jíst vůbec nic....

 

A mohli bychom pokračovat donekonečna, co se v podstatě snažím říct je, že existuje plno diet a názorů a mnoho nejasností!

 

Co je pro mě nejlepší?

Když přijde na téma výživa nebo diety lidé obecně podléhají tunelovému vidění, věří, že způsob, který preferují oni je pouze jediná a správná cesta. Já osobně zastávám „flexibilní stravování“, ale nevěřím, že to je vhodný způsob pro každého.

Jako trenér musíte mít otevřenou mysl, musíte se podívat na problematiku z širší perspektivy. Ne každý člověk chce být absolutně vyrýsovaný, může chtít shodit jen pár kilo nebo se cítit zdravěji.

Věřím však, že pokud jde o zvolení vhodného stylu stravování existují některé otázky, které musíte položit vašemu klientovi nebo sobě, aby bylo zajištěno, že zvolíte vhodný způsob stravování.

Otázky1) Je to udržitelné?

Musíte se podívat na každou dietu a říct si: " Dokážu takto jíst po dobu 4 týdnů, 6 měsíců, nebo dokonce celý rok? "

V případě, že odpověď zní: "Ne", pak nevěřím, že je to dieta pro vás.

Tohle je podle mě kámen úrazu, kde většina lidí dělá chybu. Pokud dieta není předepsána doktorem, tak pokud odpověď na výše zmíněnou otázku zní ne, není to dieta pro vás.

2) Jaký je můj rozpočet?

Dalšími faktory, které budou mít vliv na výběr vašeho přístupu k výživě nebo "dietě" je rozpočet. Například v případě, že strava, kterou se snažíte udržet se skládá jen z hovězího krmeného trávou nebo z bioproduktů, můžete si to dlouhodobě dovolit?

Může se to zdát zřejmé, ale jsou to věci, které musíte zvážit a je to dokonce nutné -  je důležité, abyste kvůli správné dietě nezůstali úplně bez koruny jen proto, že si myslíte, že to je jediný způsob, nebo někdo říká, že to je jediný způsob. Vždy se ujistěte, že jste plně pochopili dietu a zjistěte, proč jen některé druhy jídel se smí v dané dietě jíst. Ujistěte se, že máte veškerá fakta, která dokazují, že dieta funguje a že není žádná alternativní a třeba i levnější možnost.

3) Zapadá do toho můj životní styl?

Dalším faktorem je váš životní styl, který určuje to, že některá dieta bude pro vás vhodnější než jiná. Například pokud jste někdo, kdo jí hodně, má obchodní večeře nebo je velmi společenský, držet se pravidelného jídelníčku pravděpodobně nebude proveditelné. V tomto případě můžete buď snadno „sejít z cesty“ nebo potenciálně propásnout důležité obchodní jednání a významné společenské akce. Obejdete se bez určitých typů potravin? Nevadí vám tzv. low carb diety nebo dokonce ketogení dieta? Nebo se celý týden těšíte na bochník chleba?

To jsou prostě jen některé z věcí, které by měly být vzaty v úvahu při výběru správného stylu stravování.

4) Volba nejlepšího typu stravování

Osobně poté, co jsem si prošel každý z výše zmíněných bodů je pro mě nejvhodnější „flexibilní stravování“.

Věřím, že „flexibilní stravování“ je lepší než ostatní, protože odstraňuje tunelový pohled - buď se všechno striktně dodržuje nebo je dieta naprosto neúčinná.

Nejen to, ale množství informací, které se postupně dozvíte o potravinách bude větší, než jste si, kdy pomysleli.

 

Zapamatujte si

Takže existuje pár otázek, které si musíte položit, než si vyberete vhodný přístup k výživě.

1) Je to udržitelné?

2) Můžu si to dovolit?

3) Je to proveditelné?

4) Zapadá to do mého způsobu života?

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein