Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Čas obnovit vaši toleranci nakopávačů? Cyklování kofeinu vysvětleno

Čas obnovit vaši toleranci nakopávačů? Cyklování kofeinu vysvětleno
Jennifer Blow
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Jennifer Blow

Kofein je mocný suplement, který explozivně dodá energii vašemu tréninku – je známo, že zvyšuje vytrvalost, počet opakování, sílu a regeneraci. 1,2,3,4 Pokud ale potřebujete ještě další energetický boost, abyste svůj trénink posunuli na další úroveň, možná je čas obměnit předtréninkové suplementy. Ačkoliv je možná lákavé prostě jen přidat odměrku navíc, měli byste se vždy držet doporučeného dávkování. Navíc je tu způsob, jak obnovit svou kofeinovou toleranci. Vstupte do tajů cyklování kofeinu.

Předtréninkové suplementy a výkon

Předtréninkové suplementy vám pomohou podat lepší a delší výkon, čímž vám mohou pomoci vybudovat si lepší tělo nebo vylepšit váš atletický výkon na maximum. Většina předtréninkových suplementů obsahuje kofein, což doopravdy přináší spoustu benefitů jako například zlepšení vytrvalosti, přidání extra opakování, větší nárůst síly a zlepšení svalové regenerace. 1,2,3,4

Tolerance kofeinu a jeho cyklování

Kofein spouští nával adrenalinu – odpověď „fight-or-flight“ (útěk nebo boj), která zapříčiňuje kontrakci svalů, které jsou tak připraveny k akci. Dlouhodobá konzumace způsobuje, že žlázy nadledvin se unaví a „vyhoří“, a v centrální nervové soustavě probíhají změny, které otupí obvyklou tělesnou odpověď.

Abyste zachovali kýžené stimulační efekty vašeho oblíbeného nakopávače, odborníci doporučují kofein cyklovat, abyste obnovili svou toleranci. 5 Cyklování kofeinu je jednoduše krátké období, kdy přestanete konzumovat kofein („cycling off“) – typicky trvá 2 týdny, což bylo dokázáno jako adekvátně dlouhé období, abyste snížili svou toleranci a opět začali pociťovat účinky kofeinu.

THE Pump

Zapomeňte na kofein, THE Pump dělá přesně to, co se píše na obalu, a to bez přidaného kofeinu. K dostání je v kapslích a práškové formě a tenhle bezkofeinový předtréninkový nakopávač obsahuje množství optimálně nadávkovaných ingrediencí, aby pomohl snížit únavu, zlepšit cirkulaci krve a transport kyslíku a také zlepšit váš výkon jako nikdy předtím. 6,7

Vrcholem tohoto pre-workoutu je patentované VASO6, které prokazatelně klinicky zvyšuje průtok krve. 7 To zlepšuje transport kyslíku v těle a tím dodává svalům to, co nejvíce potřebují. Studie dokonce ukázaly, že zatímco 7g argininu zvyšuje vazodilataci pouze o 5%, 300mg VASO6 může vaše cévy roztáhnout až o 50%. 8,9 Pokud trénujete večer a i tak chcete z tréninku získat maximum bez kofeinu, pak je VASO6 to pravé, co potřebujete, abyste cítili tu správnou pumpu.

Navíc jsme do složení přidali vitamín C, což může pomoci snížit únavu, stejně tak jako železo a thiamin, které podporují krevní oběh a kardiovaskulární systém. 6, 10, 11 Stručně řečeno, pokaždé bude váš trénink skvělý.

Můžete si navíc vybrat formu, v jaké pro vás bude nejpohodlnější suplement užívat. Smíchejte směs s vodou a popíjejte s příchutí pomeranče a manga anebo osvěžující Rainbow candy. Jestliže jste stále v pohybu, jednoduše si vezměte kapsli, která vás připraví na těžký trénink.

Předtréninkový nakopávač bez kofeinu

Pokud nechcete přijít o benefity, které pre-workout nabízí, náš Nakopávač bez kofeinu poslouží jako skvělý pomocník pro cyklování kofeinu, stejně tak může být lepší volbou pro tréninky pozdě večer, abyste si nenarušili kvalitu spánku. Nakopávač bez kofeinu obsahuje citrulin malát, beta-alanin a arginin alpha-ketoglutarát (ve zkratce AAKG), což prokazatelně zvyšuje explozivní sílu svalů, zvyšuje aerobní vytrvalost a snižuje svalovou únavu. 12, 13, 14, 15, 16

Společně s Kreatinem a Intra-Workout vám poskytne tu správnou suplementaci před, během a po tréninku.

Jak cyklovat kofein

  • Jednoduše přestaňte konzumovat kofein po dobu 14 dnů, aby vymizela tolerance kofeinu. Abyste zachovali efekty, které nabízí nakopávač, užívejte Nakopávač bez kofeinu zatímco budete vynechávat váš klasický pre-workout. Po těchto 14 dnech by na vás měl mít kofein mnohem silnější účinky.
  • Opakujte podle potřeby, abyste zachovali všechny výhody, které předtréninkové suplementy nabízí.

 

Co si z článku odnést

Předtréninkové suplementy mohou zlepšit váš výkon – posouvat vás k vašim hranicím a pomoci vám trénovat tvrději po delší dobu. Pokud cítíte, že na tréninky potřebujete extra dávku energie, nezvyšujte dávkování – je na čase zvážit cyklování kofeinu.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Carr AJ, Gore CJ, Dawson B. Induced alkalosis and caffeine supplementation: effects on 2,000-m rowing performanceInt J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
  2. Glaister M, et al. Caffeine supplementation and multiple sprint running performanceMed Sci Sports Exerc. (2008)
  3. Ganio MS, et al. Effect of ambient temperature on caffeine ergogenicity during endurance exerciseEur J Appl Physiol. (2011)
  4. Loureiro, Laís Monteiro Rodrigues, Caio Eduardo Gonçalves Reis, and Teresa Helena Macedo da Costa. Effects of Coffee Components on Muscle Glycogen Recovery: A Systematic ReviewInternational journal of sport nutrition and exercise metabolism.(2018)
  5. Patel, K. (2018). Do I need to caffeine cycle?.Available: https://examine.com/nutrition/do-i-need-to-cycle-caffeine/
  6. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and reduction of tiredness and fatigue (ID 139, 2622), contribution to normal psychological functions (ID 140), regeneration of the reduced form of vitamin E (ID 202), contribution to normal energy‐yielding metabolism (ID 2334, 3196), maintenance of the normal function of the immune system (ID 4321) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 3331) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924 …. EFSA Journal8(10), 1815.
  7. Kim, J. A., Formoso, G., Li, Y., Potenza, M. A., Marasciulo, F. L., Montagnani, M., & Quon, M. J. (2007). Epigallocatechin gallate, a green tea polyphenol, mediates NO-dependent vasodilation using signaling pathways in vascular endothelium requiring reactive oxygen species and Fyn.Journal of Biological Chemistry282(18), 13736-13745.
  8. SCHLAICH, M. P., JACOBI, J., Stefan, J. O. H. N., DELLES, C., FLEISCHMANN, I., & SCHMIEDER, R. E. (2000). Is l-arginine infusion an adequate tool to assess endothelium-dependent vasodilation of the human renal vasculature?Clinical Science99(4), 293-302.
  9. Fitzpatrick, D. F. (2004). S. Patent No. 6,706,756. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  10. DiNicolantonio, J. J., Liu, J., & O’Keefe, J. H. (2018). Thiamine and cardiovascular disease: a literature reviewProgress in cardiovascular diseases61(1), 27-32.
  11. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2014). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal formation of haemoglobin and red blood cells pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006EFSA Journal12(1), 3515.
  12. Sureda A, et al. L-citrulline-malate influence over branched chain amino acid utilization during exerciseEur J Appl Physiol. (2010)
  13. Baguet A, et al. Important role of muscle carnosine in rowing performanceJ Appl Physiol. (2010)
  14. Sweeney KM, et al. The effect of beta-alanine supplementation on power performance during repeated sprint activityJ Strength Cond Res. (2010)
  15. Sale C, et al. Effect of β-alanine plus sodium bicarbonate on high-intensity cycling capacity. Med Sci Sports Exerc. (2011)
  16. Bailey, Stephen J., Paul G. Winyard, Anni Vanhatalo, Jamie R. Blackwell, Fred J. DiMenna, Daryl P. Wilkerson, and Andrew M. Jones. Acute L-arginine supplementation reduces the O2 cost of moderate-intensity exercise and enhances high-intensity exercise tolerance. Journal of Applied Physiology109, no. 5 (2010): 1394-1403.
Jennifer Blow
Autor a expert
Zobrazit profil Jennifer Blow

Jennifer Blow je naše nutriční specialistka registrovaná u UKVRN, což je britský registr kompetentních a kvalifikovaných nutričních profesionálů. Má tituly Bachelor of Science in Nutritional Science a Master’s of Science by Research in Nutrition a nyní se specializuje na použití sportovních suplementů pro zdraví a fitness, podložené důvěryhodným výzkumem.

Jennifer byla citována nebo zmíněna jako nutriční specialista v řadě významných publikací jako Vogue, Elle a Grazia pro její expertní znalost významu výživy pro cvičení a zdravý životní styl.

Její zkušenosti sahají od práce s NHS na testech o zásazích do výživy po specifický výzkum suplementace omega 3 mastnou kyselinou a také vlivu fast foodu na zdraví, což bylo prezentováno na výroční konferenci Nutrition Society . Jennifer se podílí na řadě akcí pro profesní rozvoj, aby měla jistotu, že její znalosti zůstanou na vysoké úrovni. Přečtěte si více o zkušenostech Jennifer zde.

Ve svém volném čase Jennifer ráda chodí po horách a jezdí na kole. Z jejích příspěvků poznáte, že ráda dokazuje, že zdravá strava nemusí znamenat život o hladu.

myprotein