Zpět na hlavní obsah
Trénink

Aktivita v karanténě, závislost na cukru a fitness pro mozek | Nejlepší studie tohoto týdne

Aktivita v karanténě, závislost na cukru a fitness pro mozek | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Jste připraveni na dávku zajímavých vědeckých faktů? Mysleli jsme si to. Pokud chcete mít přehled o novinkách ze světa výživy a fitness, pak jste na tom správném místě.

Tento týden jsme se podívali na to, kolik lidí je aktivních i v čase karantény, na nově objevený oběh cukru mezi trávícím systémem a mozkem a nakolik cvičení podporuje vaši mentální kondici.

Klesla vaše aktivita v čase karantény?

Všichni teď trávíme spoustu času uvnitř (což bychom také měli) a nemůžeme chodit do fitka, daří se nám tedy dodržovat naši obvyklou cvičební rutinu nebo to většina z nás používá jako výmluvu pro zaslouženou pauzu?

Podle studie provedené v Irsku s 1000 lidmi, 69% lidí cvičí stále stejně a 33% dokonce ještě více. 1 Průzkum také ukázal, že 50% lidí více vaří a peče, což se hezky shoduje s tím, že 52% také více ujídá – je vám to povědomé?

Ačkoliv statistika platí pro Irsko a počet dotázaných není zase tak velký, snad to vnese trochu pozitivity do těch vnitřních tréninků. Upřímně si myslíme, že to docela platí. Dá si někdo kousek domácího dortu?

Je vaše tělo závislé na cukru?

Nedávno byly Velikonoce, takže možná ještě doma máte zásobu čokoládových vajíček. A možná na ně máte teď větší chuť než kdy jindy. Takže pokud na vás ze spíže čokoláda přímo volá, jsme naprogramovaní tak, že chceme cukr?

Nová studie objevila, že existuje oběh mezi mozkem a trávicím systémem, který má co dočinění s konzumací cukru. 2 Vědci zkoumali mozkovou aktivitu hlodavců při konzumaci cukru versus umělých sladidel nebo vody a objevili, že v mozku je oblast, která odpovídala jenom na cukr.

Tato část mozku je obvykle centrem pro předávání informací o stavu v těle, a cesta k této části mozku začíná ve střevě. Ačkoliv tato studie byla provedená na myších, vědci věří, že stejné spojení existuje i u člověka.

Věří, že poznávání tohoto oběhu nám může pomoci porozumět, jak je náš mozek ovlivněn a proč chceme víc. Budeme si muset počkat a uvidíme, s čím vědci přijdou.

Jak fit je váš mozek?

Vaše tělo je možná fit, ale přemýšleli jste někdy o tom, jak fit je váš mozek? Podle nové studie může sportování zlepšit i kognitivní funkci. 3 Takže který sport je nejefektivnější na nakopnutí mozku?

Poté, co zkoumali spoustu studií, přišli vědci s tím, že vytrvalostní i silový trénink zlepšují kognitivní funkce, ale sporty, které vyžadují koordinaci nebo složité pohyby, to dokážou ještě líp.

Zjistili, že délka cvičení nehraje moc velkou roli ve zlepšování kognitivních funkcí, ale těžký trénink společně s postupně se zvyšující intenzitou přinesl větší mužům a chlapcům větší bonus.

Takže chcete dostat jedničku ze zkoušky? Tady je výmluva, proč „se učit“ ve fitku.

Co si z článku odnést

Ve světě zdraví a fitness je pořád tolik, co se učit. Doufáme, že tohle pro vás je taková ochutnávka toho, co všechno se můžete dozvědět. Sledujte náš blog pravidelně pro další dávku vědeckých poznatků a  šokujících nových faktů.

  1. One Core. COVID-19 Support During Uncertain Times Report. 2020
  2. Tan, H., Sisti, A.C., Jin, H. et al.The gut–brain axis mediates sugar preferenceNature(2020).
  3. Ludyga, S., Gerber, M., Pühse, U., Looser, V. N., & Kamijo, K. (2020). Systematic review and meta-analysis investigating moderators of long-term effects of exercise on cognition in healthy individualsNature Human Behaviour, 1-10.

 

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein