Zpět na hlavní obsah
Trénink

Zranění | Typy sportovních zranění

Zranění | Typy sportovních zranění
Adéla Rybová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Určitě to každý z nás v nějaké formě už zažil. Zranění. Ať už se jedná o zlomené, nalomené, naražené kosti či svalová zranění, záněty a podobně. Zranění si většinou střádáme během dlouhodobého času, aniž bychom si to uvědomovali. Je však nutné uvědomit si, co všechno by tuto problematiku mohlo ovlivňovat.

Než si ale na toto téma budeme povídat, je také nutno podotknout, že typy zranění se od jednotlivých sportů liší. Tzv. „tenisový loket“ těžko budete mít z fotbalu. Či výron kotníku ze závodního plavání. My si toto téma probereme spíše na cvičení v posilovnách/ při vzpírání.

TECHNIKA

Vyhození obratle POZOR! I toto je totiž zranění, které se občas vyskytuje. Prosím, vyvarujte se mu. Je to extrémně bolestivé a zdlouhavé. Stane se to tak, že se přeceníte, naložíte si na činku více, než na co je Vaše tělo připravené, pak stačí jen špatná technika a už to křupe… následné řešení je potom nahazování obratle zpět a to rozhodně nechce nikdo zažít. Navíc je to zbytečné. Proto raději pomalu, ale jistě. Arnoldem se prostě nestanete přes noc.

Záněty - jedná se o dlouhodobé přetěžování, které může být způsobeno špatnou technikou. Nejčastěji se v tomto směru jedná o rotátorovou manžetu. Například při přetížení ramene Vás v něm může začít decentně píchat, postupně ale bolest může vyvrcholit až v nesnesitelnou. Jedná se třeba o to, pokud člověk vzpírá s činkou nad hlavu a neposadí správně lopatky, může se stát, že přetíží svá ramena. A to z docela prostého důvodu. Pokud totiž člověk nepracuje správně s lopatkami, s mezilopatkovými svaly a fixátory, cvičenec tak tahá činku rameny k uším, kde správně ramena nemají co dělat. Tím pádem ramena zabírají tak, jak nemají a vykonávají naprosto odlišnou funkci, než jakou mají vykonávat. Přetížení však není zánět. Pozor na to! Zánět si člověk vytvoří až po přetěžování, už když je rameno dávno přetížené. V tuto chvíli potřebují ramena co největší klid, protizánětlivé, hřejivé a regenerační mastě, masáže, tejpy. Něco co rameno udrží stabilní, zpevněné a v teple. Proto se i řádně oblékejte.

Natažení hamstringů toto často bývá zapříčiněno jednoduše tím, že přetížíte hamstringy (posilujete je apod.) a následně se z určitých důvodů nedokáží zregenerovat. Ne hned. Po náročném tréninku se proto stoprocentně (nejen hamstringy, ale jakoukoliv část těla, kterou jste zrovna cvičili) protáhněte, namasírujte (ať už rukama či válečkem/ válcem a nebo taky lakrosákem) a udržujte partii v teple. Následující dny se nehodí určitou partii dále přetěžovat, ale zároveň byste ji neměli nechat zatuhnout! takže nějaké lehké cvičení typu dřepy (klidně jen s vlastní váhou), pár setů lehkých výpadu nebo výklus určitě neuškodí. Ba naopak :-)

NACHLAZENÍ

Přetížená bederní páteř - tato problematika trápí mnoho lidí. Často to také ovlivňuje nastydnutí. Ať už nastydnutí hýždí nebo samotných beder. Tato oblast je velice citlivá a propojená. Proto se raději v chladnějších dnech přistrojte a opravdu se denně zaměřte na to, zda je vám na tuto partii zima. Velká většina lidí si totiž tohoto studu není ani vědoma. Dalším důvodem může být opět špatná technika cviku. Vždy si proto dávejte pozor na rovná záda. Ať už se shýbáte k čince nebo si zavazujete boty či zvedáte nějakou lehkou váhu, opravdu vždy si udržujte kontrolu nad svým zdvihem a polohou těla. Když se zvednete s kulatými zády s větší váhou, už to může být i něco horší. Jako například již zmiňovaný vyhozený obratel.

S problematikou nachlazení se však dnes hodně spojují i klouby. Člověk to sice opět zjistí až s postupem času, ale i nachlazení kloubů je příčina jejich budoucí disfunkce, bolesti.

V každém případě v těchto chvílích je vhodno navštívit fyzioterapeuta či sportovního doktora, který Vám řekne a poradí více. Přeci jenom vše je něčím trochu specifické.

Tak na sebe dávejte pozor a cvičte s rozumem.

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein