Zpět na hlavní obsah
Trénink

Nejlepší typy cvičení na hubnutí

Nejlepší typy cvičení na hubnutí
Chris Appleton
Autor & Redaktor1 rok Ago
Zobrazit profil Chris Appleton

Existuje celá řada cvičebních metod, které můžete využít k hubnutí, ale které se nejvíc hodí pro vás a váš tréninkový styl? Pojďme se na to podívat.

Jak cvičení napomáhá hubnutí?

Cvičení má spoustu benefitů, co se týče hubnutí. Nejvýraznějším z nich je to, že napomáhá kalorickému deficitu. Kalorický deficit můžete vytvořit tak, že budete méně jíst, víc cvičit nebo obojí. Kalorický deficit je klíčem k hubnutí.

Dalším benefitem je to, že zlepší vaši celkovou kondici. Díky tomu budete mít rychlejší metabolismus, lépe spát a mít denně více energie.

Cvičení navíc buduje sílu a svaly. Tím neříkáme, že přes samé svaly neprojdete dveřmi, ale vaše tělo bude pevnější a vyrýsovanější.

HIIT

High Intensity Interval Training HIIT (intervalové cvičení o vysoké intenzitě) může být pro hubnutí efektivnější než delší, méně intenzivní tréninky. Jedna studie ukázala, že účastníci s HIIT zhubli o 28,5% více, ale HIIT není pro každého.

Krátké úseky o vysoké intenzitě střídané ještě kratšími úseky odpočinku zvýší váš výdej energie a spálí více kalorií.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=-QGHYyWTp5E&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&feature=emb_logo

Tabata

Tabata je formou HIIT a má strukturovaný tréninkový mechanismus. 20vteřinové cvičení střídá 10 vteřin odpočinku a vy cvičíte v blocích po 4 minutách, což se rovná 8 kolům cvičení. Věřte nám, dá to zabrat.

LISS

LISS znamená Low Intensity Steady State trénink, tedy trénink o nízké intenzitě. Jeho podstatou je to, že místo toho, abyste testovali svoje limity v krátkých úsecích, cvičíte o nižší intenzitě, ale delší, nepřerušovanou dobu.

Je to o dost přátelštější cvičení než HIIT a tabata, ale zabere víc času. Stále ale spálíte kalorie.

Kardio

Kardio je skvělý způsob, jak zlepšit fyzičku a spálit kalorie. Kardio zlepší váš kardiovaskulární systém a vaši kondičku. Kardio si můžete dát na běžícím páse, vesle, cross-traineru a možností je ještě nespočet.

Jako kardio můžeme počítat třeba procházky se psem, zahradničení, plavání nebo aktivitu kolem dětí.

Studie ukázaly, že kombinace kardia se 2-3 silovými tréninky týdně zvýší rychlost hubnutí.

Silový trénink

Silový trénink napomůže spalování tuků tím, že zvýší váš výdej energie. Větší množství svalů a síly také pomůže zrychlit metabolismus.

Pokud se vaše číslo na váze přestane hýbat, nezoufejte. Svaly mají větší hustotu než tuk, takže i když budete hubnout tuk, na váze nemusíte pozorovat úbytek, pokud se zvyšuje vaše svalová hmota.

Cross trénink

Cross trénink je rostoucím trendem a je to přesně to, co byste od toho čekali. Kombinuje kardio, odporové cvičení a gymnastiku, takže budete silnější, víc fit a flexibilnější.

Je navržen tak, abyste posouvali své limity a pořádně se zapotili.

Cvičení s vlastní vahou/kalisthenika

Pravděpodobně nejpraktičtější forma tréninku, jelikož vám stačí odpor vlastního těla, takže nepotřebujete vybavení nebo hromadu prostoru.

Je velmi důležité trénink posouvat dál, abyste pozorovali změny. Můžete tak přidat opakování, série nebo zkrátit odpočinek mezi cviky, abyste si cvičení ztížili.

https://www.youtube.com/watch?v=HxHL9w-xLIQ&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&feature=emb_logo

Co si z článku odnést

Ať už si chcete dát cvičení o vysoké intenzitě nebo procházku, pro každého se najde nějaký druh pohybu. Nic vás nezastaví.

A pokud máte dobře nastavený trénink a kalorie, podaří se vám zhubnout.

Chris Appleton
Autor & Redaktor
Zobrazit profil Chris Appleton
Chris je editorem a osobním trenérem levelu 3 s bakalářským titulem v oboru Sports Coaching and Development, a má kvalifikaci třetí úrovně ve sportovní výživě. Má zkušenosti s vedením fitness lekcí a programů pro začátečníky a pokročilé Christ je také kvalifikovaným koučem fotbalu a poskytuje brankářský trénink na vysoké úrovni a fitness trénink na poloprofesionální úrovni, včetně nutričního poradenství, aby byl zachován optimální výkon. Jeho zkušenost ve sportovním a fitness průmyslu dosahuje už 15 let a neustále se zlepšuje. Ve svém volném čase se Chris rád věnuje rodině a tréninku v posilovně.
myprotein