Zpět na hlavní obsah
Trénink

Fitness náramky bojující proti chřipce, ‚méně je více‘ weightlifting | Top studie tohoto týdne

Fitness náramky bojující proti chřipce, ‚méně je více‘ weightlifting | Top studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Nový týden přinesl nové studie. Je čas přehodnotit, co víme o cvičení a stravě na základě studií, které si představíme.

Tento týden jsme se podívali na to, jestli vaše fitness hodiny poznají, že jste nemocní ještě předtím, než to vy poznáte, a jestli i u zvedání činek platí, že méně je více.

Pozná váš fitness náramek, že jste nemocní dřív, než to poznáte vy?

S tím, jak se šíří koronavirus, se možná budete cítit o něco více náchylní, co se týče nemocí. Abychom vás trochu uklidnili, nová studie zkoumala data od 200 000 uživatelů Fitbitu a ukázalo se, že vestavěný monitor srdečního tepu by vám mohl napovědět, že se něco děje, než se sami začnete cítit pod psa, a mohli tak učinit nějaká opatření. 1 Výzkum se soustředil na uživatele Fitbitu z pěti států USA v průměrném věku 43 let, 60% z nich byly ženy.

Převážně se zajímali o průměrný klidový srdeční tep a délku spánku, což poté porovnali s výskytem chřipky nahlášeným od Centres for Disease Control (CDC). Předpovědi týkající se výskytu chřipky se významně zlepšily díky pozorování průměrného zvýšení srdečního tepu – ačkoliv každý má jiný klidový srdeční tep, začne se zvyšovat, pokud máte v těle nějakou infekci.

Momentálně trvá až 3 týdny, než se vyhodnotí reporty o chřipce, což znamená, že opatření, která by měla zabránit jejímu rozšíření, jsou uvedena do praxe příliš pozdě. Zatímco studie se zabývala průměrným zvyšováním srdečního tepu/zkracování délky spánku v celé populaci, možná budete schopni pozorovat nárůst vašeho vlastního tepu a snížení kvality spánku, což může naznačovat, že se s nějakým bacilem potýkáte.

Zvedejte méně, buďte silnější

To zní jako sen, že? Ačkoliv někteří lidé milují se totálně ve fitku zničit, většina z nás chce prostě být silnější a vypadat dobře. Nová studie provedená v Londýně zjistila, že weightlifteři možná mohou dělat méně, ale přesto sílit, a to pokud budou vždy měnit váhy, které zvedají.

Studie porovnávala tradiční metodu zvedání maxima na jedno opakování s profilem zátěže a rychlosti – a takhle právě měnili zátěž podle toho, jaká byla pro cvičence ten který den optimální. Jejich výkon byl měřen nejprve pomocí rychlosti, se kterou byli schopni zátěž zvednout při zahřívání.

Vědět, kdy na to jít zlehka a kdy si naložit pořádné váhy, by mohlo pomoci předcházet zraněním a pomoci nám dostat ze svých dobrých dnů maximum.

Co si z článku odnést

Všichni se asi obáváme, že nám chřipka může překazit nejen náš fitness režim, ale i všechno ostatní. Proto je zajímavé, že náš fitness tracker nám může napovědět i v tomto směru, nejen měřit naše kroky.

Naslouchání vlastnímu tělu a zvedat méně nebo více podle toho, jak na tom ten který den jste, se zdá jako velmi rozumný nápad. Vyzkoušejte, co funguje pro vás, a dejte nám vědět.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein