Zpět na hlavní obsah
Strava

Vegani, proč je vláknina tak důležitá a z čeho ji můžete získat

Vegani, proč je vláknina tak důležitá a z čeho ji můžete získat
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Vláknina je jednou z nejdůležitějších látek, kterou tělo potřebuje, aby mohl správně fungovat. Vegani, zde najdete vše, co potřebujete vědět, abyste měli jistotu, že ji přijímáte v dostatečném množství.

 

Pokud Vám někdo řekne, abyste dostali do své stravy více diety, znamená to, že potřebujete přidat pravidelnou denní dávku vlákniny do Vašeho jídelníčku.

Vláknina se nachází v rostlinných potravinách a je příliš komplexní, aby si ji tělo bylo schopno rozložit. To je důvod, proč je pro Vaše tělo tak důležitá.

Ve zkratce, pokud chcete získat maximum z toho, co vláknina nabízí a dobré zdraví Vašeho těla, zde jsou efekty:

 

Vláknina funguje jako čistidlo Vašeho organismu. Pomáhá snižovat cholesterol vyčištěním Vašich tepen. Pomáhá snižovat krevní tlak a reguluje hladinu inzulínu, může také pomáhat bojovat proti narušenému trávicímu systému, hemeroidům a cukrovce 2. typu. Tomuto se budeme věnovat podrobněji. Nejvíce ze všeho, pomáhá udržovat Vaše střeva a vše s nimi spojené.

 

Pokud trpíte zácpou, zvýšená dávka vlákniny funguje jako lehké projímadlo. Strava se zvýšeným obsahem vlákniny je také doporučena pro ty, kteří trpí poškozeným zažíváním nebo průjmem.

Takže, kolik vlákniny bych měl správně přijímat? 

 

Nejdříve ze všeho, máte rozpustnou vlákninu, která se rozpouští ve vodě, následně existuje nerozpustná vláknina, která se ve vodě nerozpouští. Doporučená denní dávka vlákniny je mezi 25 a 35 g rozpustné a nerozpustné dohromady. Rozpustná vláknina pomáhá zpomalovat trávení ve Vašem těle pro lepší vstřebání živin z potravy. Nerozpustná vláknina pomáhá potravinám projít žaludkem a střevy a podílí se na struktuře stolice. Pro každého, kdo hledá způsob, jak snížit váhu, nerozpustná vláknina pomáhá kontrolovat nabírání hmotnosti, protože způsobuje, že se cítíte nasycení po její konzumaci, což znamená, že nebudete mít potřebu jíst víc, než je třeba. Množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, které potřebujete závisí na tom, jak citlivý Váš organismus je. Pohyby střev mohou naznačit, které vlákniny přijímáte víc, protože sacharidy v potravě bohaté na vlákninu nemohou být stráveny v žaludku a tenkém střevě, což může způsobit nadýmání a plynatost. To je důvod, proč je lepší zvyšovat konzumaci vlákniny průběžně, než najednou přidat velké množství do Vaší stravy – uleví od plynatosti. Je důležité myslet na to, že když zvýšíte hladinu vlákniny, měli byste také zvýšit množství vypité vody.

 

Dobrou zprávou pro vegany je, že Vám není bráněno v přijímání vlákniny z Vaší stravy. Vegani někdy mohou mít pochyby, zda jejich tělo má dostatek živin, které potřebuje. To je z toho důvodu, že mnoho živin je získáváno z masa a mléčných produktů. Když přijde řeč na vlákninu, vegani nemusí být tolik starostlivý o to co se vyskytuje v přírodě a co je pěstováno v zemi. Lněné semínko nebo ořechy jsou skvělým zdrojem nerozpustné vlákniny. Ovoce jako jablka, luštěniny a fazole jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, která zpomaluje Vaše zažívání a pomáhá Vašemu tělu absorbovat živiny, které potřebuje z potravy.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein