Zpět na hlavní obsah
Strava

Jsou pro nás mražené ovoce a zelenina stále dobré?

Jsou pro nás mražené ovoce a zelenina stále dobré?
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Někdy je v supermarketu těžké sehnat dobré čerstvé ovoce, jindy je tam ho plno včetně exotických druhů. Mražené ovoce a zelenina je ale skvělým způsobem, jak si zajistit neustálou zásobu ovoce a zeleniny. Jsou pro nás ale stejně tak dobré jako čerstvé?

Živiny

To první, co nás při srovnání čerstvých a mražených potravin napadne, je to otázka „jsou mražené ovoce a zelenina stejně výživné jako čerstvé?“ Jednoduše řečeno, ano.

Ovoce a zelenina se typicky sklízí a zamrazuje v době, kdy jsou nejvíc zralé, a tudíž mají nejvíce živin. Víme, že čím déle čerstvé ovoce a zeleninu skladujeme, tím nižší obsah mikronutrientů mají, ale platí to i u mražené varianty? 1

Vitamín C

Některá data ukazují, že obsah vitamínu C u různých druhů ovoce a zeleniny, včetně jahod a zelených fazolí, zůstává relativně stabilní během prvních 90 dnů skladování. 2 Naproti tomu u čerstvých potravin se obsah kyseliny askorbové rapidně snižuje a obsah vitamínu C tak není zachován. Jiná data ukazují, že abyste dosáhli nejvyššího možného obsahu vitamínu C u mražených potravin, je nejlepší je zkonzumovat během jednoho měsíce od nákupu. 3 Což je stále docela dost času.

Vitamín B2

Obsah vitamínu B2 (neboli riboflavinu) zůstává stabilní během prvních 10 dnů od zamrazení. 2 U určitých druhy ovoce a zeleniny může dojít k poklesu obsahu vitamínu B2 po deseti dnech od zamrazení kvůli oxidaci, to platí například pro hrášek, chřest a špenát, nicméně většina druhů tuhle mikroživinu zachovává dobře.

Alfa-tokoferol

Mražené potraviny mají ještě lepší kapacitu alfa-tokoferolu, typu vitamínu E. 2 Co se týče alfa-tokoferolu, jeho hladina je poměrně stabilní jak u čerstvých, tak u mražených druhů, nicméně po zmražení se zvyšuje kapacita možného nárůstu obsahu této mikroživiny, ačkoliv u čerstvého ovoce a zeleniny je možná spíše jeho ztráta.

Beta-karoten

Na rozdíl od zmiňovaných mikroživin, obsah antioxidantu beta-karotenu se po zmražení rapidně snižuje. 2 Množství tohoto vitamínu se snižuje i u čerstvého ovoce a zeleniny, ale ne v takové míře. Některá data však ukazují, že rozdíl mezi čerstvým a mraženým ovocem a zeleninou je minimální. 4

Když si to shrneme, když ovoce a zeleninu budete mít zmrazené více než rok, pravděpodobně se sníží dostupnost jejich mikroživin. 5 Ideálně se je snažte zkonzumovat do měsíce, ale když je budete mít v mrazáku déle, neublíží vám to.

Metoda mražení

Pokud si ovoce a zeleninu chcete zamrazit sami, jednoduše si ji připravte podle potřeby, dejte do sáčku a zamrazte. Není třeba přidávat žádný cukr, žádnou sůl ani nic jiného.

V dnešní době se metoda mražení potravin zlepšila natolik, že už není potřeba přidávat chemikálie, aby se zachovala charakteristika potraviny, ať už estetická, tak nutriční.

Některé potraviny se mohou zamrazovat s přidaným cukrem, proto je vždy dobré přečíst si etiketu. Tato metoda může sice pomoci potravinu zakonzervovat, avšak navýší celkový obsah cukru.

Nicméně většina mraženého ovoce a zeleniny se na okamžik vkládá do vroucí vody nebo páry před zmrazením, což je proces, který pomáhá zachovat nutrienty v jídle.

Konzumace

Hlavní benefit, který nabízí mražené ovoce a zelenina, je to, že je to cenově výhodnější a déle vydrží.

Komu by se nelíbilo kupovat jídlo, aniž by ho musel co nejdřív sníst?

Nejenže mražené ovoce a zelenina vydrží déle, ale navíc se zdá, že ti, kteří jedí více mraženého ovoce a zeleniny než čerstvého, konzumují celkově více ovoce a zeleniny než ti, kteří jedí jenom čerstvé. 6

Ti, kteří konzumují mražené ovoce a zeleninu, mají průměrně nižší body mass index, jelikož ovoce a zelenina obsahují hodně vlákniny, což vás zasytí na delší dobu, a vy si tak třeba nebudete muset přidat další kousek dortu.

Strava těch, kteří mražené ovoce a zeleninu konzumují, také bývá typicky bohatší na vlákninu, vitamín D, vápník a draslík, zatímco příjem sodíku je nižší.

Co si z článku odnést

Abyste zajistili, že z mraženého ovoce a zeleniny dostáváte maximum nutrientů, je nejlepší je sníst do jednoho měsíce.

Pokud nejste schopni zásoby do měsíce sníst, bude pro vás toto mražené ovoce a zelenina stále dobré, avšak možná se sníží obsah některých mikroživin.

To však můžeme říct i v případě, že čerstvé ovoce a zeleninu nesníte co nejdřív po zakoupení. Takže pokud nemáte po ruce čerstvé, mražené bude stejně tak dobré.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Soliva-Fortuny, R.S and Martı́n-Belloso, O. (2003) ‘New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review’, Trends in Food Science and Technology, 14(9), p. 341-353. doi: 10.1016/S0924-2244(03)00054-2
  2. Bouzari, A., Holstege, D. and Barrett, D.M. (2015) ‘Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage’, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(1), p. 957-962. doi: 10.1021/jf5058793
  3. Phillips, K.M., Tarragó-Trani, M.T., Gebhardt, S.E., Exler, J., Patterson, K.Y., Haytowitz, D.B., Pehrsson, P.R. and Holden, J.M. (2010) ‘Stability of vitamin C in frozen raw fruit and vegetable homogenates’, Journal of food composition and analysis, 23(1), p. 253-259. doi: 10.1016/j.jfca.2009.08.018
  4. Miller, S. and Knudson, B. (2012) ‘Nutrition & Costs Comparisons of Select Canned, Frozen and Fresh Fruits and Vegetables’, American Journal of Lifestyle Medicine, 8(6), p. 430-437. doi: 10.1177/1559827614522942
  5. Rickman, J.C., Barrett, D.M. and Bruhn, C.M. (2007) ‘Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds’, Journal of the Science and Food Agriculture, 87(1), p. 930-944. doi: 10.1002/jsfa.2825
  6. Storey, M. and Anderson, P. (2018) ‘Total fruit and vegetable consumption increases among consumers of frozen fruit and vegetables’, Nutrition, 46(1), p. 115-121. doi: 10.1016/j.nut.2017.08.013

 

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein