Zpět na hlavní obsah
Strava

Jed zvaný sacharid

Jed zvaný sacharid
Jakub Mily
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Jakub Mily

Nejprve jsem měl v úmyslu sepsat žebříček největších mýtů ve světě výživy, ale nakonec jsem u sacharidů zůstal na tolik dlouho, že to vydalo na celý článek.

Sacharidy mají po nedávné vlně „paleo a keto“ šílenství velmi špatnou pověst. A zejména ty, které obsahují lepek. Proto si pojďme ve stručnosti přiblížit 3 hlavní strašáky, kterých se velké množství lidí stále bojí.

Hrozba č.1 – Sacharidy nám škodí v jakémkoliv množství

Takže to vezmeme hezky od začátku. Sacharid je ten nejjednodušší zdroj energie, který můžete svému tělu dopřát. K této energii se tělo dostane nejrychleji po snězení. A pokud jich sníte moc, uloží se ve formě glykogenu do zásobáren ve svalech a nebo jater.  Tuk je oproti sacharidům „pomalejší“, ale zase o to jednou tolik kaloričtější. Takže je jen na vás, který ze zdrojů vyberete. Je to stejné, jako z výběrem auta. Pokud chcete jezdit rychle, koupíte si Porsche a pokud máte rádi pomalou a luxusní jízdu, pořídíte Rolls Royce.

Tip pro vás: čím více pohybu máte a čím více náročnější sport na okamžitý přísun energie, tím více sacharidů budete potřebovat. Vždy je ale důležité správně zvolit množství.

Na poslední větu nemůžu dát více dopustit. Proto je zvýrazněná. Není nic důležitějšího, než celkové množství sacharidů a tuků, které za den sníte. To všechno je alfou a omegou toho, zda budete zdraví a krásní a nebo méně krásní a nemocní.

A když jsem u těch přirovnání, představte si Rolls Royce, který se žene v rychlosti po závodní dráze a nebo prezidenta v majestátné koloně, který jede v Porsche se svojí manželkou a třemi dětmi.

Je třeba si uvědomit, že pro koho je určité množství sacharidu lékem, pro jiného může být zase jedem.

Sacharidy | Myprotein.cz

Hrozba č.2 – Inzulín

Ano, strašák jménem inzulín. Ten strašný hormon, který nechceme rozzlobit, protože jinak zablokuje jakoukoliv snahu zhubnout. Určitě jste o tom už něco zaslechli. Pravda je ale taková, že problém s inzulínem mají pouze lidé s velkou nadváhou (trpí metabolickým syndromem) a lidé, kteří to se sacharidy opravdu přehánějí (a tím nemyslím krajíc chleba k snídani, trochu brambor a pár kousků ovoce). Bývají to často naturální kulturisté, kteří si myslí, že čím více, tím lépe. Bohužel se ale díky tomuto přecpávání dočkají cejchy a špičatých bradavek. Takže pokud nespadáte ani do jedné z těchto skupin, pak se vás inzulinová necitlivost pravděpodobně netýká.

Lidé, kteří z vás chtějí vytáhnout peníze a vytvořit pocit strachu (díky, kterému z vás ty peníze zaručeně dostanou) se chytají pouze informací vytržených z kontextu. Na tom se nakonec byznys buduje nejlépe.

Jasně, pokud k snídani zkonzumujete půl bochníku chleba, tak si buďte sakra jistí, že váš inzulín vystřelí do závratných výšin. Pokud si ale dáte krajíc chleba, tak se nestane téměř nic. To samé ale platí i o tucích, jen tam nefunguje inzulín. Výsledek bude ale naprosto stejný, nebudete hubnout.

Tip pro vás: Udržování rozumného množství podkožního tuku, zařazení sportovních aktivit (nikoliv blicích tréninků, které mají opačný efekt), dobrý spánek a regenerace + rozumné množství sacharidů bude udržovat váš inzulín na uzdě a bude sloužit vašemu dobru.

Hrozba č.3 – Lepek

Dalším strašákem spojeným se sacharidy je lepek. Je pravda, že velké množství lepku v potravě není dobrý, ale stejně tak můžeme pokračovat s ostatními složkami potravy. Voda vás ve finále taky může zabít, pokud jí vypijete moc. Problém lepku je ten, že je ho všude moc a složek, které jeho negativní dopady mohou snížit je naopak málo. Jinak by po lepku nevzdechl ani pes.

Takže opět je důležité si uvědomit, že pokud netrpíte onemocněním, kterému se říká celikaie, pak vždy jen záleží na množství, které do sebe den za dnem dostáváte.

Pro zdravého člověka nemá žádný význam se potravinám z lepku zcela vyhýbat. Jediným pádným důvodem, proč eliminovat lepek je ten, že existují mnohem kvalitnější a nutričně bohatší potraviny, které vašemu tělu prospějí. Například ovoce. Chápu, šunku s máslem si na banán asi nenamažete. Můžete ale jedno, nebo dvě jídla, které lepek obsahují vyměnit za jídla s nižším podílem. Ve finále vlastně zjistíte, že problém není v lepku, ale v celkové pestrosti vašeho jídelníčku.

A posledním hřebíčkem do rakve lepku je fakt, že reálné problémy s celikaií má velmi malé procento lidí a statisticky toto množství v průběhu let neroste! Naopak lidí, kteří si myslí, že mají s lepkem reálný problém naopak roste. Je vidět, že bezlepkový byznys funguje skvěle.

Tip pro vás: pokud se chcete nejvíce vyhnout nepříjemným pocitům po konzumaci obilnin (většinou nadýmání a pocit, že se každou chvilku roztrhnete vejpůl), pak volte menší množství. Například jeden dílek pizzy, místo celého balení i s kartonovou krabicí, nebo chleba jednou denně, místo celého bochníku v šátečku, jako chasník z českých pohádek. Jo a podle mých zkušeností je lepší volit pečivo a výrobky z mouky, které obsahují méně pšenice.

Perníčky s proteinem

Závěrem

Jak vidíte, sacharid není sprosté slovo a má svoje místo ve vaší stravě. Většinou funguje vyvážený poměr mezi tuky a sacharidy, ale v některých případech můžou fungovat i naprosté extrémy. Tito lidé jsou ale většinou velmi specifičtí, dělají specifická zaměstnání, sporty, nebo onemocnění. Vy ale pravděpodobně nespadáte ani do jedné skupiny a tak není důvod, proč byste měli jejich extrémní jídelníčky napodobovat. Ve finále budete stejně vždy následovat výživový směr, který je pro vás dlouhodobě udržitelný a ten se většinou bez sacharidů neobejde.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Mily
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Mily
Jakub Milý se již řadu let věnuje naturální kulturistice a funkčnímu tréninku na profesionální úrovni. Je úspěšným absolventem Precision Nutrition akademie. Je taktéž zakladetelem projektu Jdidosebe.cz, který má za cíl lidi naučit se správně hýbat, získat zpět svou kondici, nabrat svalovou hmotu a vyznat se ve svém těle, co se týče výživy. Jakubovými klienty jsou nejčastěji lidé z korporátu, kterým sám opustil naplno v roce 2016. Jakub se aktivně podílí na obsahu blogu pro Myprotein a vice informací o něm naleznete na jeho webu: http://jdidosebe.cz/o-mne/ Ve svém volném čase se věnuje především své manželce a synovi. Je velkým milovníkem jídla, které rád samozřejmě jí, studuje a sleduje psychologické aspekty konzumace jídla.
myprotein